Vlada potrdila zvišanje cen vinjet za 6,8 odstotka.

Vlada je na današnji seji na predlog Darsa sprejela uredbo o cestninskih cestah in cestnini, ki predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet za vozila za 6,8 odstotka.

Kot je na novinarski konferenci dejala ministrica za infrastrukturo Alenko Bratušek, bo Dars s tega naslova letos zbral dodatnih 5,3 milijona, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov.

Cena letne vinjete po novem 117,50 evra

Kot je po seji vlade pojasnila Bratušek, so se za zvišanje cen vinjet odločili, ker je treba zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost Darsa, da bo lahko izpeljal vse zastavljene projekte. Med njimi je izpostavila tretjo razvojno os in drugo cev karavanškega predora.

Spomnila je še, da se je cena vinjet nazadnje dvignila leta 2013. Inflacija je od tedaj presegla 22 odstotkov, povprečna plača pa se je zvišala za nekaj več kot 30 odstotkov, je dodala.

»Seveda je treba povedati, da je velika večina Slovencev letos vinjete že kupila in bodo ta dvig občutili šele ob nakupu naslednje leto,« je poudarila ministrica. Za letno vinjeto za osebna vozila, ki danes stane 110 evrov, bo treba po novem odšteti 117,50 evra.

Po izračunih, ki jih je navedla Bratušek, se bo na račun zvišanja cen vinjet letos dodatno pobralo 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov

Komentarji (3)

orožnik (ni preverjeno)

In to odloča ženska, ki je na volitvah dobila 276 glasov.

Šumar (ni preverjeno)

Alenka je živ dokaz da za dobro službo ne rabiš znanja...
Vsaka ki dobro fa-fa se je znašla...
Redko katera kot Alenka... Ampak moramo priznati... Daleč je prifafala

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Luknja pri luknji... plačujemo cestnino pa vinjete ko žuti... Zdaj pa bi še podražili... Pri takih luknjah rabimo subvencijo za terence... Ker z navadnim avtom ne bo šlo več dolgo po naših cestah...

Starejše novice