Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mariborska občina se je odzvala na odpoved Športnega vikenda Maribora, ki ga je Športna zveza Maribor odpovedala zaradi odsotnosti sofinanciranja s strani občine. Kot pravijo, odločitev o odpovedi obžalujejo.

Že včeraj smo poročali, da je bila Športna zveza Maribor primorana odpovedati letošnji 33. Športni vikend Maribor, ki bi moral po načrtih potekati to soboto in nedeljo, 3. in 4. junija.

Kot so razložili v Športni zvezi Maribor, je do odpovedi dogodka prišlo zaradi negotove finančne situacije

»Dogodek Športni vikend Maribora, ki je bil planiran za prihajajoči vikend, zaradi negotove finančne situacije Športne zveze Maribor, ko v danem trenutku še nismo prejeli odločbe glede sofinanciranja programov in prireditev s strani Mestne občine Maribor, odpovedujemo,« so na družbenem omrežju Facebook zapisali v mariborski športni zvezi.

Pri tem so dodali, da v kolikor bo finančna situacija v toku letošnjega leta dopuščala izvedbo, bodo dogodek skušali izpeljati v jesenskem času.

Za več podrobnosti in kaj sam poreče na odpoved športnega vikenda, smo se obrnili na predsednika Športne zveze Maribor Tomaža Barado. Več pojasnil pa so nam sedaj posredovali tudi iz Mestne občine Maribor.

Odsotnost občinskega denarja odneslo športni vikend

Tomaž Barada nam je v pogovoru že na začetku povedal, da je zelo žalosten, ker so bili primorani v Športni zvezi Maribor odpovedati športni vikend, ki je po njegovih besedah eden največjih športnih dogodkov v Mariboru.

»Je pa treba priznati, da je trenutno finančno stanje, ki ga imamo v mariborskem športu takšno, da smo dogodek morali odpovedati. Morda ne odpovedati, ampak prestaviti na čas, ko bomo denar dobili od občine, da bomo takšno stvar lahko organizirali,« poudarja Barada.

Tako upa, da se bo to še zgodilo letos in bodo lahko Športni vikend Maribora organizirali v jesenskem času. 

»Upam, da slika ne bo tako črna,« dodaja Barada.

Kljub potrjenemu proračunu še vedno brez denarja

Predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada je razložil, da je javni razpis letnega programa športa v Mestni občini Maribor, ki je temelj za sofinanciranje mariborskih športnih klubov in društev, že zaključen.

Prav tako so mestni svetniki že potrdili proračun za leti 2023 in 2024, v katerem je bil zajet tudi letni program športa.

»Vse od takrat se ni zgodilo nič. Torej nobeno društvo v Mariboru ni dobilo še nobene odločbe, kaj šele kakšno pogodbo oziroma sofinanciranje samih programov oziroma športa,« razočarano dodaja Tomaž Barada.

Tako po njegovih besedah Športna zveza Maribor od meseca decembra naprej ni prejela nobenih financ za sofinanciranje svojih programov. Kot zaključuje Barada, so od tega odvisni tudi zaposleni na sami zvezi.

Je pa Barada še razkril, da je podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved za petek sklical sestanek z mariborskimi športnimi društvi.

Odločbe bodo predvidoma izdali v začetku juniju

Na Mestni občini Maribor so razložili, da bodo za sofinanciranje športa v Mariboru tudi letos zagotovili finančna sredstva na podlagi letnega programa športa. Ta je bil za letošnje leto sprejet v septembru 2022, razpisna komisija pa je z delom zaključila marca letos.

»Odločbe v zvezi z rezultati javnega razpisa letnega programa športa za leto 2023 bodo predvidoma izdane v začetku junija, o čemer smo tudi v preteklem tednu obvestili vsa društva in zveze, ki so se na javni razpis prijavile,« razlagajo na mariborski občini.

Na vprašanja, zakaj športne zveze in klubi še niso prejeli odločb o sofinanciranju programov kljub zaključenemu razpisu in koliko denarja bo občina letos namenila za šport v Mariboru, nismo prejeli odgovora.

Na občini obžalujejo odločitev o odpovedi

Na mariborski občini so za Mariborinfo še poudarili, da Športni vikend Maribora podpirajo in ga bo skladno z uspešno prijavo Športne zveze Maribor na javnem razpisu letnega programa športa sofinancirala tudi v letu 2023.

»Zato zelo obžalujemo njihovo trenutno odločitev o odpovedi prireditve športnega vikenda Maribora in verjamemo, da jo bo v interesu vseh ljubiteljev športa v Mestni občini Maribor po prejemu odločbe ponovno organizirala v najkrajšem možnem času,« so še dodali na mariborski občini.

Komentarji (5)

SLO (ni preverjeno)

Župan le kaj se dogaja z tvojo 'svetovalno' skupino?
Še najmanj škode Mariboru je naredil Fištravec!

ah (ni preverjeno)

Ja seveda, če ni nič delal razn letal na Kitajsko. kdor ne dela, ne dela napak. :))))

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Matejko (ni preverjeno)

Kaj je s tabo ? Kaj si kitajc ?

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Sramota za ukinitev ene najbolj množične rekreativne udeležbe Mariborčanov . Denarja ni za šport in kulturo dobili bomo brv pod mostom kar je nonsens na svetovni ravni . Tega ne premorejo niti Benetke .

Haja (ni preverjeno)

Vsak, ki se želi ukvarjati s športom, ne potrebuje športnega vikenda. Za to tudi ni potrebno zapravljati toliko denarja. Se s tem itak določeni samo mastno okoriščajo. Denar naj porabijo za kaj bolj pametnega.

Starejše novice