Poslovanje edinega mariborskega letnega kopališča je bilo v zadnjih letih finančno vzdržno, po letošnji delni prenovi si v Športu Maribor zdaj želijo več pozitivne razlike.

Na Mariborskem otoku bodo kopališče odprli šele to soboto, saj je pri 775.000 evrov vredni delni prenovi prišlo do zamude. Tudi zaradi slabega vremena, kot je bil torkov dež.

»Kompletna bazenska ploščad je obložena z zelo kakovostnim lesom. Prav tako so obnovljene javne sanitarije, dodatno so usposobljene še sanitarije za invalide,« nam je v torek ob deževnem ogledu Mariborskega otoka povedal direktor Športa Maribor Ranko Šmigoc.

Mariborski otok s prihodki od kopalnih kart posluje pozitivno

Nova ploščad in okolica bo poleti prizorišče različnih delavnic ter lutkovnih in kino predstav. Kopanje na edinem mariborskem letnem kopališču bo za odrasle letos dražje za evro in pol, za otroke in upokojence pa 50 centov.

»Iztržek iz preteklih sezon kaže na to, da je Mariborski otok samovzdržen, torej ekonomsko ustrezno posluje. Seveda pa si želimo preseči pretekle številke in ustvarjati mogoče tudi kaj več pozitivne razlike,« pravi Ranko Šmigoc.

Kopališče Murska Sobota se iz prodaje kart finančno ne ‘pokrije‘

V Slovenski Bistrici in Murski Soboti pa prihodki od prodanih vstopnic ne zadoščajo za kritje vseh stroškov. V Kopališču Murska Sobota so tako letos občutno podražili cene. 

»Cene dnevnih kart so višje za dvajset odstotkov, sezonska karta za petindvajset odstotkov. To smo morali narediti, saj se kopališče iz kart dejansko niti ne pokrije, že v osnovi ne,« razlaga direktor Komunale Murska Sobota Tomislav Zrinski.

Vsakoletno izgubo murskosoboška komunala tako krije iz svojih drugih dejavnosti. 

Stroški ogromni, upravljalci jih sami ne bi mogli pokriti

Na bazenu v Slovenski Bistrici so bile cene zadnji dve leti polovične, letos so zaradi višjih stroškov polne. Celodnevna vstopnica za odrasle stane 5, za otroke in upokojence pa 4 evre.  Kljub polnim cenam kopalnih kart pa v Slovenski Bistrici pričakujejo izgubo, ki jo je zadnja leta pokrila občina.

»Dejstvo je, da občina v vsakem primeru nekaj doda in pri tem sofinancira, ker stroški so res ogromni in sami tega ne bi bili sposobni pokriti,« pravi direktor Javnega zavoda za šport Slovenska Bistrica Boštjan Fridrih.

Občinski denar za osvežitev občanov

Obiskovalcev bazena v Slovenski Bistrici, ki so večinoma tudi občani bistriške občine, pa financiranje obratovanja bazena iz javnih sredstev ne moti.

»Če občina kaj primakne, me nič ne moti dejansko, ker mi je super, da imamo bazen v tem smislu v poletju tukaj, da se lahko pač osvežimo,« nam je povedal eden izmed obiskovalcev bistriškega bazena.

Namesto osvežitve v bazenih je sicer te dni za osvežitev poskrbelo deževno vreme, od katerega je odvisen tudi finančni izkupiček letnih kopališč.

Komentarji (15)

Zaprimo (ni preverjeno)

nesprejemljive in nepotrebne objekte

Düplek (ni preverjeno)

Kdo se se hodi tja namakat? Haha

Legionar (ni preverjeno)

Kdaj bo zgrajena brv na Otok za kopalce iz desnega brega ? Mariborski otok je bil pred 2.vojno.med najlepšimi EU letnimi kopališči . Zakaj mu ne vrnejo titulo ?

Tafgooo (ni preverjeno)

Je bil predlog in ideja, okoljevarstveni ne pustijo.

In reply to by Legionar (ni preverjeno)

Legionar (ni preverjeno)

In kaj pravijo okolje varstveniki glede brvi pod mostom ?

In reply to by Tafgooo (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

ne vem no,
morali bi odpret najkasneje ko se konca sola...redno se zadnji dve leti zamuja in vsem se to zdi normalno,

covid-23 (ni preverjeno)

Dobro jutro vsem pedrom na mariborinfo.

kar_nekdo (ni preverjeno)

To vabiš koga k sebi na zmenek?

In reply to by covid-23 (ni preverjeno)

andrej 57 (ni preverjeno)

po dolgem času en dober komentar, tudi jaz želim vsem degenerirancem na mb info dobro jutro.

In reply to by covid-23 (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Najprej zamenjati osebje ... v kompletu ... v kakšnem stanju in upravljanju je strojnica za pripravo vode, lahko tukaj bebčki le ugibate ... kopališče obleči v kakovosten les? ... bravo, to delajo povsod po svetu ... res brihtno ... in še ... Maribor ima kopališče v avstrijski Lipnici in na Švarclu ... tam ni ne kakovostnega lesa in ne bedakov ...

pohorskisvizec

Zlati časi kopališča Mb otok so mimo! Objekti so še izvirni, manjka par zadev, katere so umaknili.Mb otok je Trnuljčica!

Kopalec (ni preverjeno)

Projekt da te kap....skrivanje dotrajanih inštalacij pod les....kukala mu majka ko bo kdo moral kaj popravit....sicer pa pod tako občinsko upravo ne moreš pričakovat kaj bolj bedastega kot je to in še marsikateri zblojen projekt🤕🕳️

Svoboda (ni preverjeno)

Res je. Le redko se jim izzide kakšen normalen projekt. Sedaj ta šlamparija na otoku. Malo pred tem katastrofalno saniranje mostu do bazenov. Da ne govorimo o mostu pod mostom bedarija da te kap. Zanima me le kako bodo pozimi plužili to brv. Potem gradijo neko betonsko stopnišče ob Dravi a malo nižje že obstajajo podobne stopnice pa teh skoraj nihče ne uporablja. V glavnem BOLANO.

In reply to by Kopalec (ni preverjeno)

Modri dirkač (ni preverjeno)

Kdo bo čistil ta leseni podest?

1. sveder iz K… (ni preverjeno)

lepo da so prenovili, čeprav se mi bolj zdi, da so "menjali fasado" a mogli bi vse zrušit pa jovo na novo-predvsem kvalitetno. ta les pa bolj paše v kakšno privat bogato hišo.

Starejše novice