Slika je simbolična.
Včeraj je bila na Hrvaškem prvič potrjena afriška prašičja kuga.

Da so se okužili domači prašiči, so prvič posumili 23. junija. Okužena obrata se nahajata v Vukovarsko Sremski županiji, v bližini meje s Srbijo ter Bosno in Hercegovino, ki je bolezen na območju Bijeline, Republika Srpska, prijavila prejšnji teden.

Hrvaška je bolezen potrdila v obratu z osmimi prašiči, ki so kazali znake bolezni, trije pa so poginili, ter v obratu s 40 prašiči, kjer je poginil eden. V obeh obratih so vse živali pokončali, jih uničili ter vzpostavili zaščitno in ogroženo območje.

Epidemiološke preiskave so v teku, vir okužbe še ni znan.
 

Cepiva ni

Afriška prašičja kuga je v zadnjem desetletju dramatično vplivala na evropski sektor prašičereje in še naprej ovira lokalna in regionalna gospodarstva. Najnovejši podatki sicer kažejo spodbudne znake, da bi vsa prizadevanja za zaustavitev širjenja virusa lahko bila učinkovita, vendar pa slika po Evropi ni v celoti pozitivna.

V Sloveniji je še niso potrdili.

Afriška prašičja kuga je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi. Za bolezen so značilne velike izgube, tako neposredne (pokončanje prašičev v okuženih obratih) kot tudi posredne, predvsem zaradi omejitev trgovanja in izvoza živali in izdelkov ter surovin, ki izvirajo od prašičev.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce ponovno poziva k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov za zmanjšanje tveganja za vnos bolezni v rejo, lovce pa, da pri izvajanju lova upoštevajo biovarnostne ukrepe in se izogibajo lovu v državah oziroma na območjih, kjer je bolezen potrjena.

Prav tako uprava poziva vse, ki se vračajo iz držav, kjer je bolezen prisotna, da s seboj ne prinašajo izdelkov in surovin, ki izvirajo iz prašičev, saj to predstavlja visoko tveganje za vnos bolezni. Turiste, ki prihajajo iz držav, kjer je prisotna okužba pozivajo, da morebitne ostanke s seboj prinešene hrane ne odlagajo v naravo, temveč v le za to namenjene pokrite zabojnike.

 

Komentarji (4)

Surfeiter (ni preverjeno)

a zato dejana svinjskoglavega ni na spregled

Surfeiter (ni preverjeno)

sem zadnjič videl Niko Svinjskoglavo
kar nekam čudno se je vedla
Kaj mislite da jo je že staknila

Urška zabuhla (ni preverjeno)

kdo je to Nika Svinjskoglava

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

janez janša (ni preverjeno)

to je moja teta

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

Starejše novice