Slika je simbolična.
V Sloveniji bomo pri prodaji elektrike začeli z novim tarifnim sistemom, na novo bodo obračunavali omrežnino.

Naslednje leto bomo začeli z novim tarifnim sistemom oziroma z novim načinom obračunavanja omrežnine. Nov sistem bo prešel v veljavo marca 2024. 

Gre za nov način, saj bo lahko uporabnik odjem prilagajal po moči in po porabljeni električni energiji in tako privarčeval. 

Na podjetju pojasnjujejo, da so štiri glavne značilnosti novega tarifnega sistema. Prva je obračun, ki temelji na 15-minutnih vrednostih, nato uvedba dveh sezon, višje med novembrom in februarjem ter nižje med marcem in oktobrom. Tretja značilnost je pet časovnih blokov in četrta je razločevanje med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo

Tako bodo pri podjetju skušali razbremeniti sistem, porabniki pa bodo lahko prihranili tako, da bodo elektriko odjemali, ko bo ta cenejša. 

Dogovorjena in presežna moč

Nov tarifni sistem prinaša še novosti, ki se imenujeta dogovorjena in presežna moč. Dogovorjena moč predstavlja vnaprej določeno obračunsko moč uporabnika, ki izhaja iz preteklih navad uporabnika. Določena bo individualno. 

Uporabnik bo lahko sicer vnaprej določeno obračunsko moč spremenil glede na pričakovano porabo. Tako bodo lahko porabniki vplivali na omrežnine in si znižali račune omrežnine. 

Novost je tudi presežna moč. Če dosežena moč uporabnika v posameznem časovnem bloku preseže dogovorjeno obračunsko moč, se uporabniku sistema za vsako 15-minutno prekoračitev obračuna omrežnina za presežno moč. 

Pri tem je treba dodati, da se presežna obračunska moč za leto 2024 in 2025 ne bo obračunala za uporabnike sistema s priključno močjo do vključno 43 kW, ki ne bodo spremenili s strani distributerja določene dogovorjene moči.

Pozornost na to, kdaj uporabljate katere naprave 

Tako bo pri gospodinjstvu pomembno, katere naprave boste uporabljali kdaj. Morebitno preseganje dogovorjene moči boste lahko predvideli tako, da boste sešteli moči naprav oziroma trošil, ki so sočasno aktivirane. 

Tako boste lahko odjem ohranili znotraj dogovorjene moči tako, da ne bodo vse naprave vklopljene ob istem času. 

Tarifne postavke omrežnine za prenos oziroma distribucijo bodo s strani Agencije Republike Slovenije za energijo določene za posamezni časovni blok. Časovnih blokov bo pet, v vsaki sezoni štirje, vsak dan pa trije. V časovnem bloku 1 bo cena najvišja, v časovnem bloku 5 bo cena najnižja.

Cenik za 2024 bo s strani agencije za energijo določen predvidoma jeseni 2023.

Komentarji (6)

pohorskisvizec

Nateguni!

vukojebina (ni preverjeno)

Pravilno, če so tako neumni, pa naj plačujejo.

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

JAZ BI PA BONE KOT VČASIH ZA BENZIN, HVALA TAUBI

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

PA BONE ZA HRANO KOT PO VOJNI PA KOLHOZE NAZAJ NARDIT

pohorski bataljon (ni preverjeno)

pa vsi ljudje iz enga piskra jesti
in vsi eno babo fukati
To je ta pravi rdeči komunizem

In reply to by BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

Monnnika (ni preverjeno)

se bolj zakomplicirajte, da ja ne bo nihce vedel kako naj si zniza stroske

Starejše novice