Slovenski zdravstveni sistem se sooča s kritičnim pomanjkanjem splošnih in družinskih zdravnikov. V novih prostorih zdravstvene postaje bo osem ambulant družinske medicine. Kako bodo zagotovili zdravnike?

V Mariboru so v začetku lanskega novembra zrušili obstoječo stavbo z zdravstvenimi ambulantami na Jezdarski ulici, namesto katere bodo zgradili sodobno Zdravstveno postajo Magdalena.

Gre za največjo investicijo v primarno zdravstvo v zadnjih treh desetletjih.

Gradbena dela, katerih izvajalec je podjetje Pomgrad, so zdaj dosegla pomemben mejnik – zaključilo se je betoniranje stropne plošče nad zadnjim nadstropjem. Trenutno se izvajajo fasaderska dela, v tem tednu se začnejo krovska dela, poteka tudi izvedba inštalacij. 

Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, je zadovoljen s potekom del, ki sledijo zastavljenemu terminskemu planu. 

V novih prostorih bo osem ambulant družinske medicine

V prostorih nove zdravstvene postaje bo osem ambulant družinske medicine, dve pediatrični in ena ginekološka ambulanta, tam pa bo tudi novi dežurni center za otroke in mladostnike, nekaj specialističnih ambulant, dva laboratorija in lekarna.

»Mislim, da je ena velika dodana vrednost predvsem za uporabnike naših storitev, seveda pa tudi za zaposlene, ki bodo v teh novih prostorih delali,« je dejal: »Po predvidevanjih računamo, da bi tukaj začeli z delom prihodnjega aprila oziroma v začetku maja.«

Ob pomanjkanju družinskih zdravnikov, kar je rak rana slovenskega zdravstva, se tako poraja vprašanje, kdo bo zaposlen v osmih novih ambulantah. 

Direktor mariborskega zdravstvenega doma pojasnjuje, da bi za optimalno delo potrebovali skupno deset novih zdravnikov družinske medicine.

Tri zdravnice prihajajo iz tujine

Kot je pojasnil Završnik, novogradnja Zdravstvena postaja Magdalena ne pomeni le novih, sodobnih prostorov, ampak tudi prihod štirih novih zdravnic, od tega treh iz tujine. 

»Prvega septembra pridejo tri zdravnice, dve iz Bosne in Hercegovine, ena iz Makedonije.

Računamo, da bodo nostrifikacije in vsi potrebni postopki ter izpit iz slovenščine, ki je nujen za samostojno delo, opravljeni v devetih mesecih in bodo te tri zdravnice najkasneje v 12 mesecih začele delati,« je povedal Završnik.

Ob tem Završnik dodaja, da še okoli deset zdravnikov iz tujine izkazuje interes, da bi prišli delat v mariborski zdravstveni dom. 

»Imamo ljudi, ki bodo tukaj delali,« je dejal. Nekaj zdravnikov bodo v Zdravstveno postajo Magdalena preselili iz utesnjenih prostorov zdravstvenega doma.

Ob tem pojasnjuje, da na delo v Maribor prihaja tudi specializantka družinske medicine, ki sicer v mesecu januarju zaključuje specializacijo v drugi zdravstveni ustanovi. 

Komentarji (9)

pohorskisvizec

Za te 3 zdravnice bo treba imeti prevajalce,kot v Velenju!

Surfeiter (ni preverjeno)

V Velenju učitelje pošiljajo na tečaje albanščine ...

In reply to by pohorskisvizec

Breza 22 (ni preverjeno)

Katastrofa. V SLO je zgolj še peščica Slovencev,.. ostalo je prepotenten uvoz!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Debeli kekec (ni preverjeno)

Upam da je kera dobra

pohorski bataljon (ni preverjeno)

upam da bodo take od 90 do 100 kil
ta prave babe
dolge noge
in joški več kot 5

In reply to by Debeli kekec (ni preverjeno)

ortar (ni preverjeno)

Kdo bo delal v novih ambulantah družinske medicine? Tri zdravnice prihajajo iz uvoza ta prave babe, kaj pa naše medicinske fakultete štrajkajo ??

In reply to by pohorski bataljon (ni preverjeno)

Breza 22 (ni preverjeno)

Katastrofa,.. bomo imeli še več bosancev,.. poln Maribor govna je že in nimajo osnovnih manir! Žalost!

ašatan (ni preverjeno)

Struktura ljudi, ki je prišla v SLO IZ bivših republik Ju, še po 50 letih ne zna, noče govoriti SLOVENSKO. Uvožene zdravnice, zdravniki pa bi naj govorili naš jezik v devetih mesecih. Pacienti ne bodo razumeli ničesar. Slovenija pa v zvezi z razumevanjem doktor-paceient ne bo naredila ničesar. Le socialno varnost bo zagotovila prišlekom. Pred nedavnim sem bila pri eni od uvoženih zdravnic, ki je prišla v Maribor pred 18 leti, pa je nisem popolnoma nič razumela. Ko sem jo prosila, da mi pove v SLOVENŠČINI, me je nagnala iz ambulante. Hahaaaaaaaaaa

staricigoprveklase (ni preverjeno)

da ju jebem

In reply to by ašatan (ni preverjeno)

Starejše novice