V svetu digitalne ustvarjalnosti, kjer influencerji rastejo kot gobe po dežju, se pojavljajo tudi ljudje, ki ne le zabavajo, temveč tudi poučujejo in navdihujejo mlade. Eden od njih je tudi Dani, bolj znan pod umetniškim imenom SlovenskoBudalol.

Slovenskobudalo ni zgolj ime na spletu, temveč tudi dober primer vztrajnosti, ustvarjalnosti in navdiha. 

Dani Sima je z nami delil tudi svojo resnično osebnost, ki se skriva za imenom in dokazal, da pri svojih rosnih 19. letih razmišlja bolj odraslo kot večina njegovih vrstnikov. 

Če starejši ne vedo, o kom je govora, to skoraj zagotovo vedo njihovi otroci

Morda njegovo ime odraslim ne pomeni nič, zagotovo pa ga pozna veliko otrok in mladostnikov. Prepričal je srca več kot 140 tisoč sledilcev na TikToku in več kot 60 tisoč sledilcev na YouTubu.

Potem, ko ga je med spletne zvezde izstrelilo imitiranje Pujse pepe, ki je na YouTubu doseglo več kot pol milijona ogledov, je postal zanimiv predvsem osnovnošolcem in dijakom. 

Zelo rad dela za otroke in je zelo vesel, ko pristopi kak lepo vzgojen otrok do njega in mu reče: »Eeeeej, si ti Slovenskobudalo??«

To mu je ljubše, kot da ga denimo nek 20-letnik ogovori z žaljivkami, kot so: »Ti si luzer in podobno.«  

Čeprav v svojih posnetkih uporablja kletvice, je mnenja, da je otrokom dober vzor. Prav tako jih ne želi samo zabavati, ampak na nek način tudi vzgajati.

»Otroci se grdih besed v prvi vrsti ne učijo od mene, ampak od svojih staršev,« pravi Dani. 

»Enkrat je prišla iz šole mlajša sestra Ema in mi rekla, da so nekateri starši sošolcem prepovedali gledati moje vsebine oziroma se naročiti na tvoj kanal, ker uporabljam grde besede. Odgovoril sem ji, da večino obnašanja otroci v bistvu poberejo od staršev in da sam tega ne spodbujam.«

Pomembno se mu zdi tudi, da svoje mlade publike ne nagovarja v nekaj, kar bi jim škodovalo. Želi, da se mladi ob ogledu njegovih posnetkov zabavajo in se iz njegove težke življenjske poti tudi sami kaj naučijo.

»Mama, če mi kupiš kamero za 60 evrov, ti vrnem duplo!«

Danija je svet YouTube vsebin začel zanimati že v prvi triadi osnovne šole. Spominja se, kako je na začetku svoje poti prepričeval mamo, naj mu kupi kamero za 60 evrov, in obljubljal, da bo dobila veliko več nazaj, ko mu bo uspelo postati zvezda. Na koncu je, kot pravi, izpolnil svoje besede.

Kljub temu da ga je mama ves čas prepričevala, naj naredi šolo, saj od spletnih vsebin ne bo mogel živeti, je vztrajal v svojem prepričanju. 

»Veliko sva se prepirala glede šole. Spomnim se, da sva se enkrat prepirala uro in pol, ker me je prepričevala, naj se učim snov iz računovodstva. Jaz pa sem ji rekel, da tega znanja ne rabim, ker imam računovodkinjo. No, in potem je obupala.«

Prav skozi težke življenjske situacije se je naučil največ

Njegovo življenje ni bilo postlano z rožicami. Veliko se je selil, vmes je nekaj časa živel pri starih starših, brez mamine prisotnosti. Vedno znova poudarja, da je vesel, da je tako, saj so mu vse izkušnje, ki jih je pridobil na poti, v veliko pomoč tudi pri ustvarjanju, saj lahko vanje vključi veliko vsebine iz svojega življenja.

Pred kratkim je v želji, da bi čim prej izkusil svet odraslih in sam plačeval svoje življenjske stroške, najel svoje stanovanje v okolici Maribora. To je bila zanj ena izmed boljših potez, saj si, kot sam pravi, ni predstavljal, da se bo že pri 25 letih osamosvojil.

Meni tudi, da če se sedaj nauči, kaj pomeni plačevati položnice, mu bo kasneje v življenju veliko lažje.

Mama ga je sicer učila, da mora biti vedno pospravljeno, nikoli pa ga ni naučila, kako se to naredi. Zato je potreboval to spodbudo in nov korak v življenju.

»Pravi izziv nastopi, ko imaš prazen hladilnik in razmišljaš, kje bi zdaj dobil hrano. Na koncu jo naroči, saj kuhanja res ne mara. Stati pred štedilnikom in paziti, da se mu kaj ne zažge, se mu zdi popolnoma dolgočasno,« razlaga.

V osnovni šoli so ga zmerjali z beguncem

Dani je bil rojen v Moldaviji, nekaj časa pa je živel tudi v Rusiji in Ukrajini. Osnovno šolo je obiskoval v Cerkvenjaku, kjer je tudi preživel večino svojega otroštva. Kot nam je zaupal, mu ni bilo vedno lahko.

Ker je bil priseljenec, so se sošolci pogosto norčevali iz njega in ga zasmehovali. Nič boljši niso bili niti nekateri učitelji, ki so ga spraševali: »Kaj vi Rusi sploh počnete tukaj?« 

Tudi mama je morala pogosto obiskovati šolo, a pravi, da pogovori s svetovalno delavko niso ravno pomagali. Vedno je dobila odgovor, da so to otroci in da bo minilo.

»Bil sem nadlegovan v osnovni šoli, ker sem prišel iz druge države. Zmerjali so me z beguncem, prišlekom in podobnimi izrazi,« nam je zaupal.

Želi si uspeti v glasbenem svetu

Dani je že v osnovni šoli rad zabaval svoje sošolce s svojimi forami. Sam pravi, da je nor že po naravi in da je učiteljem povzročil veliko sivih las. Njegova največja strast pa ni le animiranje Pujse Pepe in snemanje vlogov, temveč glasba.

Že od otroštva sanja, da bi lahko od nje živel, saj ga spremlja na vsakem koraku. Včasih, med sprehodom ali pod tušem, v glavi sestavlja besedila za nove komade.

Kot nam je ekskluzivno zaupal za Ptujinfo, ima že pripravljenih šest avtorskih komadov, za katere verjame, da bodo vsak po svoje postali hiti

»Imam že polno glasbene vsebine, samo počakajte, da jo izdam, pa se bo poslušalo samo še Danija,« se pošali med pogovorom.

Nastop v oddaji Slovenija ima talent je bila zanj dobra reklama

Pred kratkim se je Dani preizkusil tudi na odru oddaje Slovenija ima talent. S svojim avtorskim komadom mu sicer ni uspelo navdušiti žirantov, je pa - kot priznava - nastop na talentih bil dobra reklama zanj

»Ko sem bil na odru sem od znotraj umiral. Zelo so se mi tresle roke, imel sem največjo tremo v svojem življenju. Komaj sem čakal, da nastop mine,« nam je svojo izkušnjo zaupal Dani. 

Kaj bi sporočil svojim mladim sledilcem in njihovim staršem?

Najbolj klasičen stavek, ki ga Dani zelo rad uporabi, je, da ne smeš nikoli obupati nad svojim ustvarjanjem. Čeprav to zveni že zelo prežvečeno pravi, da če nekaj res rad počneš in si upaš, ti bo uspelo

Kot pomembno izpostavlja tudi komunikacijo s starši. Njegova mama je vedno vedela, kaj počne, pa četudi je bila včasih zato jezna ali sta se zaradi tega prepirala.

Meni, da je dober, prijateljski odnos med otroci in starši ključen. Sam je hvaležen, da ima mamo, ki mu je v življenju nudila vse, kar je lahko in ji lahko zaupa tudi takšne stvari, ki jih nekateri zaupajo zgolj prijateljem.

»Boljše je, da prvi cigaret probate poleg svoje mame, recimo. Najslabše je vse skrivati pred starši, nato pa izvejo iz drugih virov in je samo še huje,« še meni.

Komentarji (6)

55 (ni preverjeno)

Samo še eden v vrsti tepcev.....

Neviden (ni preverjeno)

Primitivnež mali,smrdljimi.Ko slišite kakšne govori vam je takoj jasno ,da ima IQ manjšega od ščurka.

Čliček (ni preverjeno)

Kter butec.

Fischer (ni preverjeno)

Te generacije so vse pohabljene. Materialistični sociopati.

Rrt (ni preverjeno)

Odstranite tega debila.

zradiran bacil (ni preverjeno)

sploh nisem pogledal članka, ampak se strinjam z napisanim

Starejše novice