Oškodovani Vlado Bažika.
80-letni Vlado Bažika doživlja scenarij kot iz filma.

Murskosoboško tožilstvo je 22. novembra 2023 s strani policije prejelo kazensko ovadbo zoper osumljenca 50-letnega L. V. iz Lendave zaradi kaznivega dejanja overitev lažne vsebine.

»Osumljeni je v času med 1. majem 2023 in 29. junijem 2023 na Upravni enoti Lendava opravil prijavo začasnega prebivališča za 11 tujih državljanov.

Navedeno bivališče je prijavil na naslovu, katerega sam ni lastnik. O ovadbi državna tožilka še ni sprejela odločitve,« je o preiskavi povedal višji državni tožilec Drago Farič, vodja Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota.

Omenjeno kaznivo dejanje se lahko kaznuje z zaporom do treh let

V Kazenskem zakoniku Republike Slovenije je zapisano, da se lahko omenjeno kaznivo dejanje kaznuje z zaporom do treh let.

Do zaporne kazni lahko pride le v primeru, če bo do sodne obravnave sploh prišlo, kajti o tem, ali je dovolj dokazov za obsodilno sodbo in če bo sploh spisala obtožnico, odloča okrožna državna tožilka Jana Rogan.

V vsakem primeru je za pričakovati, da bo oškodovanec, Lendavčan Vlado Bažika, ki je minuli ponedeljek, 5. decembra napolnil okroglih 80 let, vztrajal pri sankcioniranju osumljenega someščana.

Oškodovanec zadevo naključno odkril

Osumljeni L.V. naj bi na Upravni enoti Lendava uradno prijavil bivanje enajstih oseb, državljanov Kosova, starih od 19 do 37 let.

Bažika je zadevo naključno odkril in vse skupaj nemudoma prijavil organom pregona ter tudi upravnemu organu v Lendavi, a zadeva ni potekala, kot bi si osumljeni želel.

Ker ni bil zadovoljen z delom zaposlenih na Upravni enoti Lendava in policistov Policijske postaje Lendava, je poleti pisal tudi predsednici države Nataši Pirc Musar in predsedniku vlade Robertu Golobu.

80-letnik že večkrat na sodišču

»S težkim srcem sem se odločil napisati pismo predsednici in premierju, vendar res ne morem več prenašati vsega, kar doživljam v pravni državi Sloveniji. Lahko bi jima veliko pisal, a o dogodkih za nazaj ne morem govoriti, ker so takrat bili drugi na oblasti,« je zaupal osumljeni, ki je nekoč bil podjetnik.

»To kar trenutno doživljam, mogoče res ni tako hudo, vendar za 80 let starega človeka in še težkega bolnika, je to zares preveč. Najprej povem samo v vednost, da sem bil izločen iz Lovske družine Lendava neupravičeno in sem po treh letih moral to dokazati na sodišču, kjer sem uspel. 

Naslednje se mi je zgodilo, da sem bil od meseca januarja 2023 v Nemčiji na treh operacijah, vse na srcu in ravno pri zadnji najhujši operaciji sem po sosedu dobil uradno pošto, da ne oddajam smeti na naslovu v Lendavi in kazen sto evrov

Glede na rok ugovora se je odzvala hči, vendar tega niso upoštevali in izdali odločbo o prekršku z globo sto evrov,« pripoveduje 80-letnik.

Na naslov njegove hiše, ki je prazna že več let, prihajala pošta

Bažika je šel 3. julija 2023 na pošto plačat članarino za lovsko družino. Od poštne uslužbenke je tam naključno izvedel, da na naslov njegove hiše, ki je prazna že več kot deset let, prihaja pošta.

»Ker tam nisem mogel nič ukrepati, sem se napotil na Upravno enoto Lendava, kjer so mi na mojo zahtevo s težavo izdali dokument, kjer je razvidno, da je na moji nepremičnini prijavljenih 11 oseb,« pripoveduje Bažika.

Še isti dan je odšel na policijo, kjer so naredili zapisnik.

Upravna enota odgovornosti za morebitna kazniva dejanja ne bo prevzela

Iz Upravne enote Lendava so Bažiki odgovorili, da v navezi s Policijsko postajo Lendava rešujejo nastalo zadevo.

V nadaljevanju so odgovorili, da ne morejo prevzeti odgovornosti za morebitna kazniva dejanja, s katerimi je bila pri upravnem organu dosežena prijava prebivališča teh posameznikov.

Ker v omenjeni zadevi ne gre pričakovati sodelovanja tujcev – kot pojasnjujejo iz Upravne enote Lendava – zadeva ne bo rešena v nekaj dneh.

80-letnik vesel, da so odgovorni odkrili storilca

Bažika z odgovorom ni bil zadovoljen, saj je prepričan, da tukaj »ni treba nič ugotavljati, še manj karkoli razpravljati«.

»Sem star človek in si ne želim nobenih težav. Želim si samo osebni mir, a kaj, ko mi vedno nekdo nagaja,« razlaga naš sogovornik in dodaja: »Že desetletja vem, da sem nekaterim najbolj odgovornim na lendavskem koncu trn v peti, a se ne bom pustil. Že pred leti smo mi želeli odvzeti to isto mojo nepremičnino, a jim ni uspelo, ne bo jim niti sedaj. 

Zato sem vesel, da so odgovorni sedaj odkrili storilca, kajti zamislite si, da jaz kot srčni bolnik jutri umrem in pridejo moji otroci na zapuščinsko razpravo, tam pa jim povedo, da to ni predmet zapuščine, ker je to oče že prodal,« ogorčeno razmišlja Bažika.

Komentarji (8)

Branko59 (ni preverjeno)

Sramota za upravno enoto in upam da bodo odgovarjali za nevesto delo ali pa so dobili denarce

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

odgovarjal ne bo nihce..ko so bile volitve za zupana mb je zabji fris uporabil enak manever-fiktivne prijave prebivalisc!!!!!pripeljali so placane jugovice da so ga volili!!!!maribor ga ni!!!!zgodilo se ni nic..

orožnik (ni preverjeno)

Ne razumem, pred 30 leti, če si hotel koga prijaviti na nek naslov, je moral biti obvezno prisoten lastnik nepremičnine, in najbolj žalostno, referentke na UE prijavljajo kot po tekočem traku, brez preverjanja, dovolj že neki ponarejeni zmazek napisan na roko, zgleda, da država to podpira, nihče ne odgovarja. Pa saj je v KZ tisti člen, o malomarnem opravljanju službe........Večina teh prijav ni šlo, da je dotični spravil referentko v zmoto, ampak so bile podkupljene.

. (ni preverjeno)

Ja, v času naše "demokracije" ni več pomembno, kje je kdo prijavljen, saj nihče tega tudi ne kontrolira. Gre za popolno razsulo. UE delujejo v tem smislu brez sleherne odgovornosti. Gre za za neznanje, nesposobnost, ali pa je vmes še kaj drugega!?

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Smola se ga drži.Drugače razkriva bedo na UE.

aleksander 47 (ni preverjeno)

Tudi na našem naslovu v hiši je bilo prijavljenih na črno 5 oseb iz balkana. Prihajala je pošta iz avstrijskih firm na balkanska imena prijavili smo na policijo in na občino šli dat blokado na naš naslov in od takrat imamo mir. Je pa v Sloveniji dosti na črno prijavljenih na naslovih samo lastniki nepremičnin tega sploh ne vedo ker se ne pozanimajo na občinah. Problem pa pride pol ko taka oseba naredi kakšno kaznivo dejanje pa imaš rubeže na vratih. In pri prodaji nepremičnine je navedenih več strank.

Miha8 (ni preverjeno)

Ko sem šel sam pred leti prijavit začasno prebivališče sem potreboval podjemno pogodbo. Ko sem se prijavljal za stalno pri partnerki so zahtevali pisno izjavo njenih staršev/lastnikov nepremičnine, da se lahko prijavim.A zdaj pa se lahko kr vsak prijavi pri nas pa nam UE ne rabi niti javit>???

SLO (ni preverjeno)

Zopet so za to krivi butasti zakoni, ki jih v parlamentu butalci sprejemajo in potrjujejo! Sedaj ni potrebno več biti lastnik stanovanja prisoten pri prijavi stalnega ali začasnega bivališča ampak je le podpis dovolj? Potrebno bi bilo vse naslove preveriti na novo in marsikoga bo bolela glava! Krivce sem že omenil na začetku!!!

Starejše novice