Slika je simbolična.
Pogrevanje hrane je pogost postopek za optimizacijo porabe ostankov hrane in priprave hitrih obrokov. Kljub temu pa se v javnosti širi mit o morebitni škodljivosti pogrevanja določenih živil, kot so krompir, špinača in gobe.

V resnici pa ni živila, ki ga ne bi smeli pogrevati, temveč je ključna varnost hrane odvisna od pravilnega ravnanja s pripravljeno hrano.

Pravilno pogrevanje – ključ do varnosti in okusa

V članku bomo raziskali ključne vidike varnega pogrevanja hrane, poudarili pomembnost ustrezne higiene ter pravilnega shranjevanja in pogrevanja živil. 

Priročno pogrevanje hrane namreč ne obsega zgolj postopka segrevanja, ampak tudi ustrezno predhodno shranjevanje ter higieno skozi celoten proces priprave hrane.

Kako pravilno ohlajati in shranjevati živila?

Med ohlajanjem toplotno obdelane hrane se lahko hitro razmnožijo mikroorganizmi, zato je ključno, da pripravljeno jed čim prej ohladimo. Pri tem se držimo pravila, da jed na pultu ne počiva več kot dve uri. 

Priporoča se tudi, da v hladilnik ne postavimo vročih jedi, saj to lahko ustvari ugodne pogoje za rast mikroorganizmov. Toplotno obdelano jed zato ohladimo na sobno temperaturo in jo šele nato shranimo v hladilniku. 

Prav tako je pomembno, da jedi ne hranimo v hladilniku več kot dva do tri dni, razen če jih zamrznemo takoj po prvem ohlajanju.

Slika je simbolična.

Nasveti za pogrevanje predpripravljenih jedi 

Hrano lahko pogrevamo na različne načine,  od konvekcijske ali mikrovalovne pečice do kuhalne plošče. Ključno je hitro pogrevanje na dovolj visoko temperaturo, saj to preprečuje razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov.

Priporoča se, da jed med segrevanjem mešamo za bolj enakomerno pogrevanje. Pri uporabi mikrovalovne pečice posebno pozornost namenimo temu, da jedi ne segrevamo predolgo, saj se lahko ustvarijo vroče in hladne točke, ki so vir škodljivih bakterij.

Posebna pozornost pri krompirju, špinači in rižu

Čeprav ni živila, ki ga ne bi smeli pogrevati, so nekatera bolj občutljiva od drugih. 

Na primer, priporoča se, da se jedi, ki vsebujejo riž, krompir ali testenine, porabijo v 24 urah, saj so ta živila bolj občutljiva na razmnoževanje bakterij. 

Pri špinači velja pazljivost zaradi njene sestave, ki vsebuje dušikove spojine in je izpostavljena oksidativnim procesom.

Slika je simbolična.

Pri pogrevanju hrane ne pozabimo na osnovne smernice varnosti hrane in higiene v domači kuhinji. Vedno najprej preverimo videz in vonj pogrete hrane ter jo zavržemo, če sumimo, da bi lahko bila pokvarjena. 

Kljub previdnostnim ukrepom pa se spomnimo, da pogreta predpripravljena živila predstavljajo večje varnostno tveganje kot sveže pripravljena. Z ustrezno pozornostjo in upoštevanjem priporočil lahko uživamo v varnih in okusnih obrokih, pripravljenih tudi iz preostankov hrane.

Komentarji (5)

Neviden (ni preverjeno)

To si vi nekaj izmislite'zdaj bo pa mit.vsi vse pogrevajo že od babic nazaj 'pa smo še vsi živi.

mbb (ni preverjeno)

Kako mislite,da gostinci kuhajo krompir za solate in restančka ? En dan prej ga skuhajo in v hladilnik z njim . Tudi vse ostalo je pripravljeno v naprej drugače bi v gostilnah čakal 3 ure na kosilo .

pohorskisvizec

Toplo vodo v bojleru ste odkrili!

Rrt (ni preverjeno)

ko bi vi vedeli kaj vse papate restavracijah in oštarijah bi vam postalo doma drugi dan pogret krompir najmanjša skrb.

Tatjana ŠTUKEL… (ni preverjeno)

Pa kaj res v tej naši ljubi Sloveniji ne more biti EN DAN BREZ da kaj nebi ODPOKLICALI???!!! saj res ne vem kaj še lahko kupujemo BREZ SKRBI,pa seveda jemo???KAJ SE TO ZADNJE ČASE DIGAJA?????mi lahko kdo to odgovori???

Starejše novice