Predsednik republike Borut Pahor je na povabilo skupine delavk in delavcev obiskal mariborsko podjetje A&E Europe. V podjetju so po pogajanjih in tudi s pomočjo predsednika države uspeli doseči podpis kolektivne pogodbe in dvig plač.

Zaposleni v mariborskem podjetju A&E Europe, ki pod ameriškimi lastniki proizvaja industrijske sukance, so 28. decembra 2020 izvedli dvourno opozorilno stavko, 15. januarja 2021 pa še celodnevno stavko, po kateri so stekla pogajanja med Konfederacijo slovenskih sindikatov in vodstvom podjetja A&E Europe.

Po pogajanjih dosegli dogovor in sklenili kolektivno pogodbo

Glavni uspeh pogajanj je bil podpis podjetniške kolektivne pogodbe, s katero se je osnovna plača najnižjega tarifnega razreda izenačila z zakonom določeno minimalno plačo, ki znaša 1024,24 evra. Ta pogodba je v veljavo stopila 1. aprila. 

V času prve stranke so delavci pozvali predsednika vlade, gospodarskega ministra in predsednika države, da jim priskočijo na pomoč. Slednji se je odzval, prisluhnil delavcem in jim pomagal tako, da je sam pozval inšpektorat.

Predsednik države prvič obiskal podjetje na povabilo delavcev

»Mi smo izjemno ponosni in veseli, da smo uspeli izboljšati delavske pravice in zelo smo ponosni, da se je v času borbe, ko smo dokazovali, da nas je treba poslušati, vključil tudi predsednik države Borut Pahor,« je v nagovoru delavcem povedal David Ažnoh, podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

»In danes je tako rekoč praznik za nas vse, saj se je prvič zgodilo, da je na povabilo delavcev predsednik države obiskal podjetje,« je dodal Ažnoh.

Pahor izrazil zadovoljstvo za izboljšanje položaja delavcev

Zaposlene je nato nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je izrazil hvaležnost, da so ga sprejeli. Pojasnil je, da mora pri takšnih občutljivih zadevah paziti na svoje omejene pristojnosti in da ne pride do konflikta interesov. »Ampak ko sem slišal za vaše težave, se mi je zdelo, da moja beseda v prid dialogu ne bo odveč,« je dejal.

Spomnil se je svoje mame, ki je bila tekstilna delavka. »In v 80-ih letih so jo tako kot mnoge vrgli na cesto,« je povedal in dodal, da ni kasneje več nikoli dobila dela. 

»Se mi zdi, da tekstilna branža ena taka, ki zahteva ogromno pridnosti in predanosti, hkrati pa je slabo plačana. Mi vemo, da se tukaj ne da obogateti. In ko sem slišal za vaš problem, se mi je tudi to malček usedlo v srce,« je še povedal. 

Izrazil je, da se mu zdi pomembno, da imajo zaposleni v podjetju sindikat, ki se postavi za njihove pravice in uspe v dialogu doseči nekaj, kar pomeni za delavce znosno in dostojno življenje.

Spomnimo. Delavci v mariborskem podjetju A&E Europe so se zaradi odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva odločili izvesti stavko. Zahtevali so podpis pogodbe o delovanju sveta delavcev ter soudeležbo zaposlenih pri odločanju, podpis podjetniške kolektivne pogodbe, ki bo delavcem zagotavljala dostojno plačo in ne 518 evrov izhodiščne bruto plače za najslabše plačanega delavca. 

Zahtevali so, da ima tudi najslabše plačani delavec v podjetju zagotovljeno vsaj minimalno plačo, vsi ostali pa primerno izobrazbi in težavnosti delovnega mesta. 

Kot je povedal Ažnoh, se po novi pogodbi dvig plače pozna vsem, ampak pri nekaterih za 200 evrov, pri drugih za 80 ali 60. »Tisti, ki je že prej imel recimo 1500 evrov plače, ima pač procentualno manjši dvig plače,« je povedal.

Masa za plače se je v podjetju s 150 zaposlenimi povišala za okoli 400.000 evrov.

Komentarji (6)

Ufjebemti (ni preverjeno)

Dajte prašiča na kol nataknit in na žar z njim .

Zikollino (ni preverjeno)

Bo kateri izmed neučinkovitih inšpektorjev izgubil službo? Hebe se njim ... oni visoke plače redno dobijo ...

V Jugoslaviji (ni preverjeno)

bi imeli narodno gospodarstvo

In reply to by Zikollino (ni preverjeno)

Zikollino (ni preverjeno)

Plansko ... kot v Ameriki katero so že zdavnaj prekopirali od Jugoslavije, mi imamo pa kao tržni kapitalizem, saj nam vsako tuje govno diši kot kolonjska ...

In reply to by V Jugoslaviji (ni preverjeno)

Arabski islamizem (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=BCULK5Nl6D8

In reply to by Zikollino (ni preverjeno)

pohorskisvizec (ni preverjeno)

Ziko, se ti nisi fotkal z njim, morda te vzame za svetovalca..jih ima polno okoli sebe..me pa zanima, če je kakšni rekla, ajmo miška...

Starejše novice