Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Na prvih treh mestih primernih mest za migrante so Cardiff, Lizbona in Braga.

Poročilo o kakovosti življenja v evropskih mestih, ki ga je pripravila Evropska komisija, je razkrilo, da je Cardiff v Združenem kraljestvu najboljše mesto za življenje priseljencev v evropskih državah. 

Rezultati so izraženi v odstotkih, Cardiff jih je dosegel kar 95.  

V okviru Evropske unije ima večina tujcev večjo verjetnost bivanja v mestih kot ruralnejših okoljih. Predstavljajo 15 odstotkov prebivalstva mest, na podeželju pa šest. Drugo najboljšo »destinacijo« predstavlja Lizbona, tretje pa Braga, ki je dosegla skupno oceno 89 odstotkov. Sledi ji Groningen na Nizozemskem z 88 odstotki. 

Evropejci večinoma menijo, da so njihova mesta primerna za priseljence

Poročilo nadalje razkriva, da so povprečno trije od štirih prebivalcev izjavili, da je njihovo mesto dobro za življenje priseljencev. 

V Evropski uniji se mesta v severnih regijah štejejo za boljša mesta za priseljence - 79 odstotkov, medtem ko so mesta v vzhodnih državah dosegla nižjo oceno, saj je tako menilo le dve tretjini prebivalcev.

Države, kjer so primernejše prestolnice

Nekatere države so imele višje stopnje zadovoljstva migrantov za prestolnico v primerjavi z nacionalno ravnjo. Lep primer je Zagreb, kjer 66 odstotkov vprašanih meni, da je glavno mesto dobro za življenje priseljencev, medtem ko je nacionalna raven 42 odstotkov. 

Enako velja za Poljsko (87 odstotkov za Gdańsk v primerjavi s 65 odstotki), Slovaško (71 odstotkov za Bratislavo v primerjavi s 50 odstotki) in Turčijo (75 odstotkov za Antalyo v primerjavi z 52 odstotki).

Ljubljana v primerjavi s slovenskim povprečjem slabša

Po drugi strani pa je za nekatera mesta, kot je na primer Pariz, državno povprečje bolj pozitivno, saj tako meni 75 odstotkov vprašanih, medtem ko je prestolnica manj priljubljena - 54 odstotkov. 

Enako velja za Rim (54 v primerjavi s 75 odstotki), Ljubljano (57 v primerjavi z 72 odstotki), Bruselj (71 v primerjavi z 88 odstotki) in Skopje (33 v primerjavi z 49 odstotki).

Komentarji (10)

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Ja, res super. Prej bi rekel da smo butasti. Kot da hočemo, da jih čim več sem pride. Ne, hvala, naj ostanjeo tam od koder so. Tu si jih nihče ne želi.

Šumar (ni preverjeno)

Plačan članek!!!
Niti približno ne drži!!!

In reply to by Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Ma nismu Italijani (ni preverjeno)

zurnal24/italia/tigr-tigrovski-spomenik-fasisti-trst-italija-gorica-reka-istra-

Malinovec (ni preverjeno)

Res lepa pohvala. Refugees welcome, Slovenians good bye!

orožnik (ni preverjeno)

Da kar trije od štirih evropejcev po vašem vabijo migrante, zlagano, prav tako nikoli dosežena integracija, kajti, migranti ki prihajajo se nikoli ne bodo odrekli svojih navad, vere, tradicij, ki ne sovpadajo v krščansko Evropo, kvečjemu bodo izzvali konflikt. Živ primer naši Sinti (cigani), tam nekje leta 1100 so prišli iz indijske podceline v naše kraje, pa se še po tisočih letih država ukvarja z njihovo asimilacijo in integracijo.

Mongol (ni preverjeno)

youtu.be/d-aWExPsfMg
24ur/novice/tujina/po-madzarski-tudi-romunska-desnica-hocemo-besarabijo-in-bukovino

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Naj si jih fajonka in Poklukar peljejo domov!

sarikaz (ni preverjeno)

Peljite si jih domov,banda hudičeva.

Škamp (ni preverjeno)

Čas je, da evropska komisija z lajdro na čelo tudi migrira nekam. Predlagam, da grejo v PM.

Auersberg (ni preverjeno)

Slovenija je fantastična država za migrante. Še posebej, ko si punce ne upajo same ven v Ljubljani in je kupovanje solzivca zraslo za 1000 %. Katastrofa je EU. Kam nas bo to pripeljalo ...

Starejše novice