Foto: Jure Banfi
Nogometni klub Maribor se je odzval na izrečeno kazen, ki so jo prejeli zaradi incidenta na tekmi v Murski Soboti.

Nogometni klub Maribor se je odzval na izrečeno kazen, ki so jo prejeli zaradi incidenta na tekmi v Murski Soboti.

Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije, ki je neodvisen in avtonomen organ Nogometne zveze Slovenije, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti Nogometnega kluba Maribor.

Sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.

Kot so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije, bo Nogometni klub Maribor v zvezi z incidentom navijačev nosil finančne posledice v višini 25.000 evrov, ob tem pa se tekma z Muro registrira z rezultatom 3:0 za domačine

Maribor pa bo prav tako naslednje štiri domače tekme igral pred praznimi tribunami.

Na izrečeno kazen se je odzval Nogometni klub Maribor

»Čeprav sklepa o odgovornosti domačega kluba še ni, je v ponedeljkovem popoldnevu že bila izrečena kazen, ki je bila zaradi incidenta na tekmi v Murski Soboti, dne 18. februarja 2024, odmerjena Nogomentem klubu Maribor. In to na tekmi, ki sta jo odigrala oba kluba, ob prisotnosti obeh navijaških skupin.«

Sodba spisana na valovih populizma?

»Pri odločitvi, ki smo jo prejeli, govorimo o precedenčnem primeru. V nobenem trenutku nismo dobili, niti videli video ali foto materiala, ki bi pomenil dokazno gradivo. Na podlagi domneve, da naj bi bilo odvrženo eksplozivno telo iz sektorja za gostujoče navijače, se je težko otresti občutkov, da je bila 'sodba' spisana na valovih populizma in poskusu zadoščenja 'zahtevam' javnosti.«

Zoper odločbo je možna pritožba v roku treh dni od prejema te. Nogometni klub Maribor se bo pritožil v postavljenem roku. Dokler odločitev ni dokončna, ne more stopiti v veljavo, so zapisali.

»Ob tem velja spomniti, da je do 57. minute lep nogometni praznik v Murski Soboti prekinil neuravnovešen posameznik, ki je na tekmo prinesel in odvrgel tako imenovani topovski udar. En človek med tritisočstotimi. Vendar pa ne v tistem trenutku, ne v času do prekinitve tekme in tudi ne do danes nihče ne ve, kje se je ta posameznik v času odvijanja tekme nahajal. In kakšni so bili njegovi motivi. 

Možnosti je veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Kot klub smo v izjavi za javnosti že ob zapuščanju Fazanerije obsodili objestno, nevarno dejanje. Obžalovali dogodek, predvsem pa spoznanje, da so poškodbe utrpeli tudi neposredni udeleženci na igrišču. Zato smo najbolj veseli, da so nogometaši Mure 170 ur po neprijetni izkušnji že igrali na naslednji prvenstveni tekmi njihovega moštva. In to od prve minute.«

V Nogometnem klubu Maribor največ delajo z navijači

Dodali so še, da v Nogometnem klubu Maribor že vrsto let dajejo največ pobud, aktivno sodelujemo v komisijah Nogometne zveze Slovenije, spodbujajo kvalitetne projekte in se trudijo, da bi bile tribune Ljudskega vrta in tudi Športnega parka v Novi Gorici čim bolj polne. 

»Največ delamo z navijači. Bili smo prvi na ničkolikih področjih, ki so morda danes že samoumevne za profesionalne športne klube, ko smo jih uvajali, pa smo bili pionirji. Smo kdaj v kakšnem primeru naredili napako? Smo. Kot vsaka družbeno-odgovorna skupina, ki je aktivna pri svojih prizadevanjih na športnem, poslovnem ali kateremkoli področju. Včasih smo pri namenu bolj uspešni, včasih manj.«

Pravijo, da dejanja v Murski Soboti ne morejo smatrati kot delovanje skupine, ampak zgolj posameznika. Zato tudi menijo, da je sklep o kaznovanju vseh gledalcev z zapiranjem Ljudskega vrta prestrog in nesprejemljiv.

Prav tako kot spoznanje, da si je disciplinski sodnik vzel pravico poseči tudi v športni, tekmovalni del. Iz 0:2 v razplet s 3:0, ki neposredno vpliva na stanje lestvice. Pri vrhu in dnu. Po zadnji odločbi bi tako ob tekmi jesenskega dela z Rogaško in napovedanem razpletu nedokončanega dvoboja z Muro torej ostali že brez petih točk, ki bi si jih prislužili po prikazanem na igrišču, ali ob doslednem upoštevanju pravil.

Dodali so še, da si bo Nogometni klub Maribor še vnaprej prizadeval za komunikacijo z navijači, saj pravijo, da je to njihova naloga in edini način, da se stvari v družbi začnejo spreminjati.

Nogometni klub Maribor nikoli v svoji zgodovini ni bil mainstream klub

»Vsaka dosedanja pobuda oziroma aktivnost na različnih nivojih Nogometnega kluba Maribor je bila izvršena z namenom, da se naredi najboljše za klub in slovenski nogomet. Mnogokrat smo bili kritizirani, velikokrat so se zadeve lomile na naših hrbtih, ker Nogometni klub Maribor nikoli v svoji zgodovini ni bil mainstream klub, za razmišljanjem, podobnim ostalim. 

Na tak način nikoli ne bi mogli konkurečno igrati v Evropi in biti najboljši v Sloveniji. S čim pa se imamo primerjati slovenski klubi, na čelu z nami, z ostalimi iz naše bližnje ali daljnje soseščine? Preživeli bomo tudi to zadnjo obliko 'šolanja' s strani krovne organizacije, tretjo v dobrega pol leta, vendar pa ne moremo mimo tega, da so določeni izseki predvidenega ukrepa popolnoma neprimerni.«

Zapisali so še, da podpirajo prizadevanja vseh institucij, da se neznani storilec identificira in kaznuje.

»Edino takšen izid incidenta bo bistveno pripomogel k bolj premišljenim dejanjem posameznikov v prihodnosti,« so zaključili.

Komentarji (8)

Düplek (ni preverjeno)

Kaj bluzite. Bodite veseli, da je tak mala kazen, banda navijaska.

Mb-11 (ni preverjeno)

Kazen je kar primerna. Nk Maribor pa naj pomaga iskati krivca-debila, kateri je to naredil in plačnik kazni bo znan.

Fikfak (ni preverjeno)

Ocitno klubu ni mar za javnost. Torej naj igrajo sami, na praznih tribunah, pa ne samo teh par kazenskih tekem, vedno. Ce so tako samozaverovani in samozadostni.

orbo (ni preverjeno)

Zakaj mora biti kaznovan klub,ki je gostoval in ni bil odgovoren za varovanje?Zakaj morajo biti kaznovani igralci,ki so odigrali dobro tekmo in bili pred zmago?Kaznovati bi bilo treba viole,oni pa naj najdejo kretena ,ki je napravil sranje.Mislim,da viole DOBRO vedo kdo je zalučal petardo,ker ni mogoče,da ne bi kdo v neposredni bližini opazil kaj je ta kreten naredil.Policisti ne bi smeli samo opazovati ampak bi morali TAKOJ ukrepati in razhajkati to drhal,ki je v sramoto klubu in mestu!!!

Kazen (ni preverjeno)

Zaradi pritožbe naj jim naložijo 100.000€ kazni in prazne tribune do konca sezone . NK MB se ne zavedajo kaj so povzročili njihovi razgrajači ,ki jih podpirajo .

Šumar (ni preverjeno)

Vsi ostali gledalci bi se morali pritožiti...!!!
Pijanci drogeraši in pretepači (viole) se nimajo kaj bunit... Nk Mb pa si je sam kriv... Zakaj pa podpirajo to golazen!!!?

Zoro (ni preverjeno)

Nk Maribor-Domžale vsi v LJUDSKI VRT!!!!

AnteNr.1 (ni preverjeno)

Zaj te doma jodlali, jodlari apfelštrudelski

Starejše novice