Jutri, 2. marca, vabita Mestna občina Maribor in Zavod za turizem Maribor na prenovljen mariborski Lent, kjer se bo ob 11. uri začela prireditev 45. Rez najstarejše trte na svetu.

Na prenovljenem trgu pri najstarejši trti bodo od 10. do 13. ure postavljene stojnice s ponudbo lokalnega vina vinogradništva Mukenauer in dobrot, kot so domači obloženi kruhki, potica, medenjaki in drobno pecivo. 

Naprodaj bodo tudi cepljenke potomk najstarejše trte.

Gre za protokolarni dogodek

V Mariboru, mestu najstarejše trte na svetu, je strokovno opravilo obrezovanje trte hkrati tudi protokolarni dogodek, na katerem mesto pokloni cepiče najstarejše trte izbranim partnerskim mestom oziroma občinam ter organizacijam doma in po svetu.

Ob letošnji 45. rezi bodo cepiče prejeli: Občina Središče ob Dravi, Krajevna skupnost Kamnica, Evropski red vitezov vina – Konzulat za Češko republiko, Občina Kovácsvágás (Madžarska) in Veleposlaništvo Kraljevine Španije.

Tudi letos bo svečana podelitev cepičev potekala v družbi Pihalnega orkestra Pošta Maribor.

Povabljene goste in druge udeležence dogodka bo pozdravil župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, sledilo bo poročilo skrbnika najstarejše trte Staneta Kocutarja, zbrane pa bosta nagovorili tudi 13. Mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer in nova Vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič.

Izjemna zgodba Maribora

Mariborski župan Saša Arsenovič pravi, da Mestna občina Maribor z velikim ponosom podarja cepiče najstarejše trte in tako širi izjemno zgodbo Maribora v Sloveniji in po svetu. 

»Letos bomo to naredili na novem mestnem prizorišču, v tesnem stiku z reko Dravo, ki prav tako pomembno oblikuje identiteto našega mesta. 

Ob zavedanju neizčrpnega potenciala Lenta in mestotvornih vsebin na tem območju bomo še naprej skrbeli za to, da bo 450-letna najstarejša trta na svetu žela navdušenje in priznanje kot edinstven simbol štajerske prestolnice tako pri Mariborčanih kot tudi pri naših obiskovalcih.«

150 potomk Stare trte

Stane Kocutar, skrbnik najstarejše trte pa dodaja, da je slovesna rez dejanje vstopa vinske trte in njenih častilcev v novo rastno obdobje in letos bo prenovljen in poživljen Lent še bolj izpostavljal pogled na najstarejšo trto.

»S podelitvijo petih trsnih cepljenk se bo število potomk v Sloveniji povzpelo na 150, število podarjenih na tuje pa na 102. Letos bomo v Mariboru v znamenju trte doživeli še dva zanimiva dogodka.

V sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor in Češko republiko bomo pripravili priložnostno razstavo ob 100-letnici knjige »Kletarstvo«, ki velja za prvi sodobni učbenik te stroke v slovenskem jeziku.

Spomnili se bomo tudi 180-letnice nastanka besedila Zdravljice, ki jo je France Prešeren napisal »ob novini«, ob mladem vinu, na martinovo 1844.«

Rez trte predstavlja preporod

Maruša Mukenauer, 13. Mariborska vinska kraljica pa pravi, da rez ni le tradicionalen obred, temveč je ključno opravilo v vinogradu.

»Simbolizira začetek cikla rasti in razvoja, predstavlja preporod, ki omogoča trti, da se osvobodi starega in se pripravi, da nam bo ponovno dala kakovostno grozdje in vino.

Kot glasnica štajerskih vinarjev se zahvaljujem gospodu Kocutarju in vsem, ki s svojo prizadevnostjo skrbijo za našo Guinnessovo rekorderko kot tudi za naše čudovito mesto ter ju ponašajo v širni svet,« pravi Mukenauer.

Komentarji (4)

Pajade (ni preverjeno)

...pričenja se drenjanje upokojencev za kozarec zastonjskega vina . Spomin na Martinovo mi gre na bruhanje .

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

smo si vedno ogledali prireditev z največjim veseljem-sedaj ne -ker otroci ne prenesejo tega gnusa arsenovica in njegovega srbskega vsiljevanja!!!!!zabji fris ni zazeljen!!!!

sprema se oluja (ni preverjeno)

MARIBORCANI-KRUHA IN IGER-maribor se utaplja v bedi in revscini,kriminal ,ropi ,tatvine ,umori na dnevnem redu-aleksander arsenovic vam je unicil maribor -27milijonov minusa v proracunu obcine maribor prvič v zgodovini maribora kaj se potrebujete vas vprasam maribor!!!!!!!

Xy1962 (ni preverjeno)

Joža, preveč ga piješ in se ti že blede

In reply to by sprema se oluja (ni preverjeno)

Starejše novice