Foto: Jure Banfi
»Doseči želimo ničelno toleranco do nasilja v družbi.«

Na delovnem sestanku, ki sta ga vodila državna sekretarja Dejan Židan in Helga Dobrin, so se sestali strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije. 

Razpravljali so o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.

»Predlogi in rešitve, s katerimi želimo doseči ničelno toleranco do nasilja v družbi, so se nanašali tako na kaznovalno politiko kot preventivne dejavnosti. Ključno pri tem pa je, so menili sodelujoči, da se dogovorjene ukrepe tudi dosledno izvaja.«

V pripravi nacionalni program športa

Predloge Ministrstva za notranje zadeve je predstavil Dobrin.

»Prvotno gre za predloge dopolnitev in sprememb kazenskega zakonika in zakona o nalogah in pooblastilih policije.«

Po besedah Židana je na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport v pripravi nacionalni program športa za naslednje desetletno obdobje, ki bo v državnem zboru sprejet do konca leta 2024. 

Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije so predstavili predloge na področju izobraževanja in preventivnega dela s klubi in navijaškimi skupinami. Med drugim so poudarili, da bodo tudi v prihodnje dosledno izvajali ukrepe v okviru disciplinske politike.

Dolgoročno in učinkovito preprečiti najhujše oblike navijaškega nasilja

Notranje ministrstvo je Ministrstvu za pravosodje posredovalo pobudo, da v kazenski zakonik umesti nov člen s področja ogrožanja varnosti na športnih prireditvah in v zvezi s športnimi prireditvami. 

Tako želijo dolgoročno in učinkovito preprečiti najhujše oblike navijaškega nasilja. 

Pripravljajo se spremembe in dopolnitve členov zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katerimi se širijo pogoji za izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi v primeru uporabe pirotehničnega izdelka na športni prireditvi in v primeru, ko je storilec z izvrševanjem dejanja ob prihodu policistov že prenehal ali pa s kraja pobegnil.

Ukrep prepovedi udeležbe bi se podaljšal na deset let in bi zajemal tudi prepoved približevanja športnemu objektu v času izvajanja športne prireditve.

Zvišanje glob

Predlagano je tudi zvišanje globe v primerih, če kršitelj ne upošteva prepovedi udeležbe na športni prireditvi ali če ne upošteva odredbe preiskovalnega sodnika. 

Policiji bo omogočeno tudi, da bo lahko zasegla nevarne predmete upravljavcu prevoznega sredstva, s katerim se prevažajo navijači in lastništvo teh predmetov ni znano, kar je vezano na obstoječe pooblastilo prekinitev potovanja.

Bomo imeli personalizirane vstopnice?

Ministrstvo za notranje zadeve je oblikovalo tudi priporočila športnim zvezam za večjo varnost na športnih prireditvah, vezana na odgovornost organizatorjev prireditev in izvajanje konkretnih ukrepov v okviru varovanja športnih prireditev. 

Kot na primer personalizacija vstopnic, zagotovitev ustreznega videonadzora, predhodni pregled športnega objekta in okolice, dosledno izvajanje spoštovanja prepovedi udeležbe.

Nogometna zveza Slovenije je za večjo varnost predlagala določitev osebe v posameznih športnih klubih, ki bi bila odgovorna za varnost in bo sodelovala z navijaškimi skupinami ter usklajevala ukrepe za varno izvedbo prireditev.

Spomnimo

V Murski Soboti je v dvoboju 21. kroga Prve lige Telemach med nogometnima kluboma Mura in Maribor, bilo več oseb poškodovanih zaradi prepovedane uporabe pirotehnike. Eksplozivno telo je poškodovalo šest članov domačega nogometnega kluba Mura. 

Komentarji (13)

Düplek (ni preverjeno)

Sem za to! To pando vijolcno treba fejst sankcionirat!

55 (ni preverjeno)

Se pridružujem.

In reply to by Düplek (ni preverjeno)

SA (ni preverjeno)

55 ti si GNOJ!

In reply to by 55 (ni preverjeno)

Zoro (ni preverjeno)

Ti si cela 🐼

In reply to by Düplek (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

Finski "ribiči" (himna pa to) - imajo prav - če smo "in" - smo "in"- ma kake himne bedaki plačani mrš (sem razčistil že na "domačem terenu"- pa Vi?
lp

In reply to by Zoro (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

...smučarski skoki ...pa to... brez himne...neprecenljivo - ala "fferjolćeki"?

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Nogomet je posel (ni preverjeno)

youtu.be/12KiMkdi6l4
youtu.be/kK8Vn5WT3jI
Bez posla nam ne treba Policiju

In reply to by Düplek (ni preverjeno)

SA (ni preverjeno)

Düplek ti si GNOJ!!!

In reply to by Düplek (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

populizem, nekaj velja ze sedaj a se ne izvaja

Mbb (ni preverjeno)

Glede na izvajanje nadzora kazni prepovedi približevanja se za huligane nič ne bo spremenilo. Problem v Slovenije je izvajanje nadzora . Še vedno ni jasno kdo naj izvaja nadzor .

Potem bi potre… (ni preverjeno)

nadzor nad nadzorom ker tud nadzor ne more biti nasilen

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

Kaznovalna politika (ni preverjeno)

nikakor NE sme biti nasilje

Proti nasilju (ni preverjeno)

delo/novice/slovenija/foto-razgrajanje-green-dragonsov

Starejše novice