Slika je simbolična.
Cene olivnega olja so v drugi polovici lanskega leta poletele v nebo.

Olivno olje se občutno draži že od avgusta, ko so se cene medletno povzpele za 37 odstotkov. 

Pozneje se je rast cen še pospešila, januarja letos je bila v medletni primerjavi 50-odstotna, v Sloveniji skoraj 37-odstotna, je pred dnevi objavil evropski statistični urad Eurostat.

Januarja so o podražitvi olivnega olja poročale vse države Evropske unije. 

Na letni ravni se je najbolj podražilo na Portugalskem (+69 odstotkov), v Grčiji (+67 odstotkov) in v Španiji (+63 odstotkov). Na drugi strani so imeli najmanjše dvige cen v Romuniji (+13 odstotkov), na Irskem (+16 odstotkov) in na Nizozemskem (+18 odstotkov).

V Sloveniji so se cene olivnega olja januarja letos glede na januar lani zvišale za 36,9 odstotka, so objavili evropski statistiki.

Komentarji (6)

Sarikaz (ni preverjeno)

To kar se pridaj v naših trgovinah pod exstra'ni pravo olivno olje,90%je ponaredkov,pripeljanih v evropo v cisternah,ti je poceni žarko olje ,ki ga ni za nikamor dati zato ga razredčijo in aditirajo.Največ je tega v Italiji kjer so lastniki oljarn dobesedno mafija,ta mafija več ne izsilljuje ampak imajo svoje postavljene kar na direktorskih stolčkih.Pravega kvalitetnega čistega ol.olja sploh ne dobiš pod 25eu.

Surfeiter (ni preverjeno)

In ti si en izmed njih ... mafijec, ki se spozna na olje ...

In reply to by Sarikaz (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Ni olivno olje ampak oljčno olje.Res je, pri nas je skoraj vsako olje neka mešanica.

Surfeiter (ni preverjeno)

Svizni, zopet si nasedel desni struji, v tem primeru Toporišića, katerega že priimek kaže na poreklo. Vem, da je tako kot si napisal, vendar NI ... oljka je drevo, kakor je recimo jablana. Oliva je sadež, kakor je sadež jabolko ... jebeni Toporišić gor ali dol ... nima prav ... meni je všeč, da te vsak dan šolam v glavo, pa tebi?

In reply to by pohorskisvizec

Politk (ni preverjeno)

Oljčno olje ki se na veliko prodaja res ni to kar bi naj bilo.Deluje pa nekako tako,ko cisterne pripeljejo olje ,na kateri piše exstra,bla,bla,se seveda naredi kontrola ,zdj,če gre skozi je super,če ne pa še preden kontrolor javi kvaliteto'lastniki spremenijo exstra v kaj drugega ,in uveljavijo napako ,v zapisu.Mislim pa saj je dokumentarec o tej temi.V glavne sami ponaredki.

orožnik (ni preverjeno)

In, pred kratkim prečital na hrvaškem Jutranjem listu, velik naslov, "Maslina ima sve manje, a ulja sve više", tako, da pri nakupu ne moraš več nikomur zaupat, pa misliš, da je visoka cena tudi kvaliteta, malo morgen!

Starejše novice