Slika je simbolična.
V slovenskih klavnicah lani zaklali manj prašičev in goved.

V slovenskih klavnicah so lani zaklali približno 700 konj, 112.000 glav goveda, 210.000 prašičev, 12.000 ovc, 1000 koz, 14.000 kuncev in 42,3 milijona kljunov perutnine. 

Prašičev, goved, koz in konj so zaklali manj kot leta 2022, perutnine, ovc in kuncev pa več, je ta teden objavil državni statistični urad.

Konj in koz so lani zaklali približno za deset odstotkov ali 100 živali manj kot leto pred tem. Masa zaklanih konj je bila na letni ravni za približno 12 odstotkov ali okoli 20 ton manjša, masa zaklanih koz pa je bila manjša za približno 18 odstotkov ali okoli dve toni.

V klavnicah so zaklali tudi manj goved in prašičev. Goved so zaklali za približno devet odstotkov ali 11.000 živali manj, skupna masa zaklanih goved pa je bila manjša za približno osem odstotkov ali okoli 2808 ton govejega mesa. Zaklanih prašičev je bilo za okoli osem odstotkov ali 19.000 živali manj, njihova skupna masa pa se je znižala za okoli 12 odstotkov ali približno 2457 ton mesa.

Na drugi strani se je zakol kuncev povečal za okoli 226 odstotkov oziroma 9000 živali več. Kot so pojasnili statistiki, gre za relativno majhno število kuncev, zato se vsako občutnejše povečanje v številu živali tudi izraziteje odraža v stopnji rasti. Za 226 odstotkov ali približno 12 ton je bila večja tudi masa zaklanih kuncev; celotna masa trupov zaklanih kuncev je znašala približno 18 ton.

Povečal se je tudi zakol perutnine, in sicer za dva odstotka ali 882.000 živali, in ovc za približno odstotek ali 100 živali več. Masa zaklane perutnine se je na letni ravni povečala za okoli dva odstotka ali približno 1593 ton mesa, medtem ko se je masa zaklanih ovc zmanjšala za približno dva odstotka ali okoli tri tone.

Statistiki so navedli še, da je bil zakol uvoženih goved lani v primerjavi z letom 2022 manjši, medtem ko zakola uvoženih prašičev in perutnine niso zaznali. Zakol uvoženih živali pomeni, da so bile te pripeljane v klavnico neposredno iz tujine, torej pred zakolom niso bile rejene v Sloveniji.

Komentarji (12)

pohorskisvizec

Od kar pernati vodi vlado zategujemo pas.V propad nas vodi.

Njok (ni preverjeno)

Tebi bolj paše svinjak za sproščanje svojih nabuloz .

In reply to by pohorskisvizec

Haja (ni preverjeno)

So ji zato več uvozii!

Ni zdrava prehrana (ni preverjeno)

youtu.be/ucG9Aso9uNE
youtu.be/YGaFNZzjCXI

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Precej prascev in prasic je šlo v vladne službe,

pa tudi v nevladnih jih je dosti preveč.

Tallah (ni preverjeno)

youtu.be/e7WunDjKgFg

In reply to by Dr. Klošar (ni preverjeno)

Politik (ni preverjeno)

Prašič ne švica,zato je njegovo meso ,sploh tisto vzrejeno na steroidih,antibiotikih in še enih deset drugih cepljen 'še posebaj zdravo.Pripiročam tudi 'da kupujete vso tisto vsaj deset let zamrženo iz mađarske alu kitajske ,meso po akcijski ceni,kot jo oglašujejo.Nasplih je to meso pod imenov proizvedeno'oziroma pakirano"v EU ha ha ne me ,jeb...t.Ljudje .

Njok (ni preverjeno)

Muslimani že vedo zakaj ne jedo svinjine ! Ti pa preveri na spletu.

In reply to by Politik (ni preverjeno)

Crkven kri.minal (ni preverjeno)

youtube.com/live/AUy3aBeS3tA
reporter/clanek/slovenija/sef-krscanskega-foruma-sds-in-spolni-predator-dejan-skvarc-ponosno-poziral-z-zloglasnim-markom-rupnikom-

kri.stjanski clan (ni preverjeno)

alo/hronika/crna-hronika/877603/sekta-stoji-izmedu-ubistva-i-samoubistva-na-zidovima-kuce-strave-pronadeni-jezivi-simboli-deca-su-otrovana/

In reply to by Crkven kri.minal (ni preverjeno)

Vjera nije smrt (ni preverjeno)

Starejše novice