Slika je simbolična.
V prihodnjih dveh desetletjih se bo število obolelih z rakom prostate v svetu podvojilo, predvsem v revnejših državah zaradi pričakovanega staranja prebivalstva, ugotavlja objavljena študija v medicinski reviji Lancet.

Avtorji študije, ki so ugotovitve pridobili na podlagi podatkov o demografskih spremembah in pričakovanem podaljšanju pričakovane življenjske dobe, ocenjujejo, da bo število novih primerov raka prostate na letni ravni naraslo z 1,4 milijona v letu 2020 na 2,9 milijona do leta 2040.

Strokovnjaki porast pripisujejo podaljšanju pričakovane življenjske dobe in spremembam starostne piramide v svetu.

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v 112 državah in predstavlja kar 15 odstotkov vseh rakov pri njih. Večinoma zbolevajo starejši od 50 let, s starostjo pa se njegova pojavnost močno povečuje.

Avtorji študije, strokovnjaki z različnih področij v komisiji revije Lancet, ugotavljajo, da se bo s podaljšanjem pričakovane življenjske dobe v revnejših državah in državah v razvoju, ki pri tem že sedaj delno dohitevajo razvite države, povečalo tudi število obolelih z rakom prostate.

Zelo pomembno zgodnejše diagnosticiranje

Poudarjajo, da porasta ne bo mogoče preprečiti samo s spremembami življenjskega sloga ali politikami javnega zdravstva tako kot na primer pri pljučnem raku ali srčno-žilnih boleznih, zato bodo morale vlade pripraviti strategije za soočenje s tem problemom.

Dednim dejavnikom tveganja za rak prostate se je namreč veliko težje izogniti kot na primer kajenju pri pljučnem raku. Ugotovljena je bila samo povezava s prekomerno telesno težo, še vedno pa ni znano, ali obstaja vzročno-posledična povezava, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Avtorji študije kljub temu menijo, da je mogoče z različnimi ukrepi omejiti naraščanje raka prostate. Med drugim priporočajo, da si v revnejših državah prizadevajo za zgodnejše diagnosticiranje, saj ga pogosto odkrijejo prepozno, da bi lahko učinkovito ukrepali.

Rak prostate sicer napreduje zelo počasi. Od nastanka bolezni do kliničnih znakov mine v povprečju od devet do 17 let, do pojava oddaljenih zasevkov pa nadaljnjih pet do sedem let. V razvitih državah sodi med bolezni z dobrim preživetjem.

Komentarji (6)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Se da resit problem s kastracijo

ovi (ni preverjeno)

seveda - sodiš po lastnih izkušnjah - osebno teh nimam ;-)
poznam pa jih osebno tudi malarja ferjolčnega trafota in zidu - in tudi tiste, kateri imajo peh - raka na prostati- ti pa sodi...
Pa lep sobotni večer

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

aja - pa podpiram nov zakon o omejevanju neželenih vsebin - boš to rekel tudi za Danko, izginulo deklico - "Kurbinsin"?
Zaj pa ke briši - še kdo drug bere komentarje- ne samo ...fuj...

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Auersberg (ni preverjeno)

Če misliš z orhidektomijo, potem je to samo ukrep, ki je začasen, pa še ta se uporabi pri napredovanem raku, tako da to ni res rešitev, ampak bolj kupovanje časa.

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

zahladilo bo-kar pa ne pokvari 30- tke :-)
mej se

In reply to by Auersberg (ni preverjeno)

Za zdrave odnose (ni preverjeno)

youtu.be/1oO6ecO7wTE

Starejše novice