Foto: Bobo
Mladi zdravniki Slovenije so se v imenu avstrijskih politikov »zahvalili« slovenskemu predsedniku vlade za vse zdravnike, ki zaradi boljših pogojev dela raje zaposlijo v Avstriji in tako pomagajo, da avstrijskemu zdravstvu ne primanjkuje zdravnikov.

»Danke, Robert, du bist Spitze« oziroma »Hvala Robert, super si« so v sarkastičnem pismu Robertu Golobu napisali Mladi zdravniki Slovenije. 

Pismo so napisali v imenu avstrijskih politikov in se slovenskem predsedniku vlade zahvalili za pomoč pri zagotavljanju kadrov za avstrijsko zdravstvo. »Še nikoli ni za avstrijsko zdravstvo nihče naredil toliko vrhunskih potez kot vi v zadnjem letu,« so zapisali. 

V pismu so izpostavili, da je po podatkih Zdravniške zbornice Avstrije v zadnjem letu prišlo dodatnih 21 zdravnikov iz Slovenije in jih tam trenutno dela 181. 

Kot so zapisali, se slovenski zdravniki v Avstriji ne ustalijo le zaradi plač, ki so bistveno boljše kot pri nas, ampak tudi zaradi boljših urnikov. Izpostavljajo tudi manjšo obremenjenost zdravnikov, zaradi česar se lahko ti bolje posvetijo vsakemu bolniku. 

Prav tako se za delo pri naših severnih sosedih vse pogosteje odločajo tudi zdravniki iz drugih držav nekdanje Jugoslavije, saj ti pri nas, kot pravijo Mladi zdravniki Slovenije, predolgo čakajo na delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje. 

Njihovo pismo objavljamo v celoti. 

Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob!

Dovolite nam, da se vam namesto avstrijskih politikov, ki o tem raje modro molčijo, zahvalimo za vaše besede in dejanja, povezane s slovenskim zdravstvom. Še nikoli ni za avstrijsko zdravstvo nihče naredil toliko vrhunskih potez kot vi v zadnjem letu.

Po podatkih Zdravniške zbornice Avstrije je v tem času prišlo k njim dodatnih 21 zdravnikov iz Slovenije, in jih tam trenutno dela 181. Morda se 21 zdravnikov v enem letu ne sliši veliko, vendari to pomeni, da je tako približno 30 tisoč prebivalcev Avstrije pridobilo družinskega zdravnika. Glede na vaše zadnje izjave kaže, da bo statistika v letu 2024 še boljša. Mi se zavedamo, da brez zdravnikov, medicinskih sester in negovalcev ne moremo ohraniti zdravstva, v katerem potrebe zaradi staranja prebivalstva in napredka medicine strmo naraščajo, na visokem nivoju. Zanje in vse druge deficitarne poklice so obmejne regije pripravile spletno stran dobrodošlice v slovenščini, kot je »Dobrodošli na Koroškem«, da se čim lažje znajdejo. Ni jih lahko prepričati, da zamenjajo domovino, vendar gre to v zadnjem času vse lažje, za kar se vam iskreno zahvaljujemo. Veliko pomanjkanje zdravnikov, medicinskih sester in strežnic nam vaši prebivalci uspešno blažijo.

Hkrati se vse več zdravnikov iz celotne regije odloča, da se namesto v Sloveniji ustalijo eno državo naprej proti severu, pri nas. Ne samo zaradi plač. Na avstrijskem Štajerskem so jih sicer bistveno izboljšali in so osnovni dohodki zdravnikov 14 plač v letu od 4600 do 11.000 evrov bruto plus pavšal za pripravljenost, ki znaša od 300 do 1500 eur, piše v decembrski reviji Aertze Steiermark (str. 43). Drugi razlog so boljši urniki, saj je delo preko 48 ur tedensko prepovedano, večina zdravnikov dela lahko – podobno kot ostali prebivalci – po štiri dni na teden. Tretji je manjša obremenjenost – Avstrija ima več zdravnikov, ki imajo zato več časa za vsakega bolnika. Javni diskurz temelji na spoštovanju zaposlenih v zdravstvu.

Nekateri zdravniki iz držav nekdanje Jugoslavije so v Sloveniji po več kot eno leto čakali na delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje. Nekateri so bili v času trajanja postopkov celo prisiljeni bivati na črno zaradi potečenih dovoljenj in jih je bilo strah voziti avtomobil, da jih policija ob naključni kontroli ne bi deportirala nazaj v Srbijo ali Makedonijo. Zato raje potujejo še nekaj deset  kilometrov naprej k nam. Težava je Hrvaška, kjer so po pisanju medijev delovne pogoje zdravnikov medtem bistveno izboljšali, njihove plače sedaj recimo presegajo plače slovenskih zdravnikov. Zato se hrvaški vladi tokrat ne zahvaljujemo.

Žal nam je, da zaradi prihodov k nam vašim zdravstvenim domov tik ob meji grozi zapiranje, kot opisujejo zdravniki v članku Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še mrtva črka na papirju. Vendar hkrati spremljamo, da odgovornost uspešno prelagate na tiste, ki sistem še držijo nad vodo. Za takšno politično spretnost vam čestitamo, pri nas ne bi bila dovolj. Naši prebivalci od zavarovalnice in vlade pričakujejo, da imajo zagotovljeno zdravstveno oskrbo, ki jo plačujejo. Pri nas nimamo te možnosti, da za sistemske napake in nedelujoče zdravstvo preprosto obtožimo zdravstvene delavce. Naši prebivalci in mediji tega ne bi kupili.

Ob zaključku vas prosimo, da osebno nadaljujete z vrhunskim vodenjem zdravstva in še naprej preslišite vsa opozorila, ki menda prihajajo celo s strani vaše ministrice za zdravje in njenih strokovnih služb.

Robert, du bist Spitze!

Z lepimi pozdravi z Dunaja,

Mladi zdravniki v imenu Karla, Wolfganga in ostalih hvaležnih članov avstrijske vlade ter parlamenta

Komentarji (30)

MariborskiGad (ni preverjeno)

Da vam, Mladi zdravniki, lepa pizda materina! Najprej vrnite šolnino, katero smo vam plačali davkoplačevalci, da ste nesposobneži lahko doštudirali in opravili specializacijo ...
Robert Golob, bitte bringen Sie sie dazu, wieder zur Schule zu gehen. Das ist das einzig Gerechte (R.G. prosim prisili jih v vrnitev šolnie. Edino to je pošteno.)

Šumar (ni preverjeno)

Kje so vaše zaprisege???
Izdajalci lastnega naroda!

In reply to by MariborskiGad (ni preverjeno)

direkt na lapeDn (ni preverjeno)

Največji izdajalci lastnega naroda-komunisti-levicarji!!!crknite!!!!

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

Niferd (ni preverjeno)

Slovenija NIKOLI ni bila del komunisticne greznice jugoslavije-razen pod prisilo po 1945 ko je morilec tito vsilil jugogreznico da so nas lahko pokradli-ves denar je sel v srbijo-beograd!!!!gnusobe lopovske!!!!

In reply to by MariborskiGad (ni preverjeno)

Mb-11 (ni preverjeno)

SloVenija je glede razvoja še daleč za Avstrijo. Ti študenti bi se pa morali sramovati kajti doštudirali so v Sloveniji in to brezplačno a korist bo imela Avstrija. Sicer taksne parazitske zdravnike kar naj imajo. Vesti nimajo zato jih tudi ne bo peklo.

sherlock h (ni preverjeno)

Tezave so posledica perfidne komunisticne indoktrinacije (bivsa jugogreznica jugoslavija)v gnusni komunizem-socializem-zdaj levicarstvo!!!!samo reven clovek se ukloni!!!pameten sluzi denar in z njim
uziva!!seveda me je vedno fasciniralo, kako komunisti-levicarji vedno in vedno komentirate prospektivo srece posameznika-in jo povezujete s socialisticno revscino-medtem, ko se kaviar komunisti kopajo v denarju-seveda pokradenim revezem!!!!kako in z kaksno pravico vas vprasam-mentalni debili!!!????!!!ha ha ha -raje imam milijon kot komunisticno levicarsko revscino!!!!ha ha ha!!!!smrad komnisticni!!ne razumete a ne!!!!ha ha ha !!!

In reply to by Mb-11 (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

BUTL!!!

In reply to by sherlock h (ni preverjeno)

Strokovnjaki n… (ni preverjeno)

https://youtu.be/4HtpM7XvUnQ
Mafia pove stroki kaj in kako!

In reply to by sherlock h (ni preverjeno)

MariborskiGad (ni preverjeno)

Ti butl nepismeni služiš denar? In uživaš?
Jasno! Prodajaš svoju ustašku guzicu za male pare in zraven v zate sladkih bolečinah uživaš ... rektalno-psihični mazohist ...

In reply to by sherlock h (ni preverjeno)

Lolipop (ni preverjeno)

Avstrija je zakon-v avstriji nikoli ni bilo gnilega jugokomunizma!!!to jih resuje!!!!!slovenija tega problema se!!!ni resila!!!!

In reply to by Mb-11 (ni preverjeno)

orožnik (ni preverjeno)

In, kdo je za to kriv, ga imate zgoraj na sliki. Skopirajmo avstrijski zdravstveni sistem, ne to pa ne, se ne da krasti, je preveč pregleden, stvari je treba zakomplicirati. Golob, zakaj si ukinil janševo komisijo, ki je bdela nad porabo denarja pri nakupih materiala za bolnišnice....

Zaprimo bolnice (ni preverjeno)

buecher de/artikel/buch/die-weisse-mafia/41887605/ weltbild de/artikel/buch/die-medizinmafia_23342994-1 ... Celo madicinu prevzela mafia ni noben zdrav i dacari i lekari sve u corupciji

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Odgovorna mati (ni preverjeno)

Kaviar komunist-lopov s posranimi gatami in njegova cipa!!

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Auersberg (ni preverjeno)

Kaj niso mladim zdravnikov pravkar dvignili plač, mislim da preteklo leto? In potem so stari zdravniki "popenili", ker so mladi dobili preveč?

Smešno je, da zdravniki, s polnimi usti Hipokratove prisege, vidijo samo DENAR. V bistvu so to prazni ljudje, ki hočejo mercedesa na parkirišču, počitnice na Zanzibarju, kaj več pa niso zmožni. Gre za praznino ljudi, ki je ni moč nadomestiti z denarjem, ker pohlep je pač neskončna zadeva.

V bistvu pa nikoli ne najdemo v teh pritožbah mladih in starih zdravnikov nič o tem, kaj hočejo pod pojmom "boljši delovni pogoji". Tega pa ni zato, ker vsi blefirajo in hočejo samo plače. Ameriške.

Ampak tudi plača 20.000 EUR/mesečno ne bo napolnila praznine njihovih duš. Tako pač je. Takrat bodo spet nesrečni, ker ima sosed 25.000 EUR plače.

41 (ni preverjeno)

Da ne govorimo o tem, da so "strokovno" podn. Razen zelooo redkih izjem.
Naduti, arogantni, nesposobni n pohlepni....z licenco za ubijanje.

In reply to by Auersberg (ni preverjeno)

Konec gnile ju… (ni preverjeno)

Razlozi torej pohlep gnusnih komunistov, ki so nedolžnim ljudem roparsko pokradli podjetja ,vile ,gradove , zlato,denar-pri tem gnusno umorijo nedolzne
otroke nosecnice invalide..-800 mnozicnih grobiisc samo v sloveniji!!..!!!! ....potem se mednarodni zlocinec josip broz tito vozi s svojim zasebnim vlakom in letali zivi na brionih kadi kubanske cigare in se kopa v denarju-ter se masti na tuj racun!!!!prav tako njegovag gusna komunisticna zalega!!!!spokaj se gnoj!!!naj te hudic obišče in to cim prej!!!!in ti bi zdaj predaval o pohlepu-koliko te placujejo!!?????

In reply to by Auersberg (ni preverjeno)

Lolipop (ni preverjeno)

Zlocinec josip broz tito -kumrovska posast-je trenutno na lestvici najhujsih zločincev v zgodovini vsega clovestva na 10 mestu-vir revija bild!!!!in ostale dokazane raziskave in analize!!!!smrt komunizmu-amen!!!!

In reply to by Konec gnile ju… (ni preverjeno)

Konec gnile ju… (ni preverjeno)

Razlozi torej pohlep gnusnih komunistov, ki so nedolžnim ljudem roparsko pokradli podjetja ,vile ,gradove , zlato,denar-pri tem gnusno umorijo nedolzne
otroke nosecnice invalide..-800 mnozicnih grobiisc samo v sloveniji!!..!!!! ....potem se mednarodni zlocinec josip broz tito vozi s svojim zasebnim vlakom in letali zivi na brionih kadi kubanske cigare in se kopa v denarju-ter se masti na tuj racun!!!!prav tako njegovag gusna komunisticna zalega!!!!spokaj se gnoj!!!naj te hudic obišče in to cim prej!!!!in ti bi zdaj predaval o pohlepu-koliko te placujejo!!?????

In reply to by Auersberg (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Haha.Odstop pernatega in znižanje plač tem dr., ki imajo sanjske Plače!

mislim (ni preverjeno)

naj vrnejo šolnine in grejo vsi v Avstrijo delat ... pa naj tam štrajkajo! mafijja

sherlock h (ni preverjeno)

Mafija ti ze od 1945 leta vodi slovenijo!!!!neumnez!!!!

In reply to by mislim (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

BUTL!!!

In reply to by sherlock h (ni preverjeno)

sherlock h (ni preverjeno)

Smrad gnusnega juokomunizma/levicarstva se aktivno siri po sloveniji in tudi po tujini!!!! Vzniknilo na patologiji komunisticne greznice jugoslavije!!!!smo vas opozarjali-tukaj so rezultati komunistov-levicarjev!!!!!ni bilo lustracije!!!!

SLO (ni preverjeno)

BUTL!!!

In reply to by sherlock h (ni preverjeno)

Konec gnile ju… (ni preverjeno)

Popenisiram se na tvoje mnenje-komunisticni gnoj!!!!zivel kapitalizem in milijoni!!!!komunisticni drek-delomrznez- ti pa se naprej tuhtaj kako jih boste pokradli!!!!ne ne boste-prihaja veliko ciscenje komunističnega dreka-pocasi in zanesljivo!!!!tokrat ne boste ubezali -sistem vas pozira-raja je besna!!!!morilec in lopov tito-tvoj idol gnije v peklu!!!!zgniljena taca je imela dober vpliv na vso komunisticno zalego!!!!opazujemo z najvecjim veseljem in radostjo!!!!no razpisi se malo da se se lahko norcujem malo!!!!

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Konec gnile ju… (ni preverjeno)

"BUTL"CAKA ODGOVOR-KOMNISTICNEGA BUTNGLAVCA!!!KI IMA KAO BAJAGI VZDEVEK -SLO-NO NO- POREKLO PA BIVSA JUGOGREZNICA IN PRIIMEK KI NE PRIPADA AVSTROOGRSKEMU OZIROMA SLOVENSKEMU!!!TAKI SLEPARSKI GOLJUFI STE KOMUISTI/LEVICARJI!!!!ZE OD 1945 VAS OPAZUJEMO IN PROUCUJEMO!!!

In reply to by Konec gnile ju… (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Kaj to si v zaprtem oddelku?

In reply to by Konec gnile ju… (ni preverjeno)

MariborskiGad (ni preverjeno)

Je, ja ... v zameno za pisanje v medije nudi pušenje, rektalno doživetje, lizanje dlakavih ritic ... ter ostale rabote njemu znane ...

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Konec gnile ju… (ni preverjeno)

Mariborcanom dobro znani peder in lgbt-zabji fris!!!!!

In reply to by MariborskiGad (ni preverjeno)

Nime doma (ni preverjeno)

ne ne jaz sem komunist-levicar-mi smo ze po dnk-ju bedaki in zahrbtni psihopati!!!!

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Starejše novice