Na današnji kavi z novinarji pred 14. sejo mestnega sveta je Anja Pavličić iz urada za komunalo, promet in prostor mariborske občine predstavila spremembe, ki se bodo zgodile znotraj odloka o pokopališkem redu.

Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti v četrtem členu zakona občinam nalaga sprejetje odloka o pokopališkem redu. S tem odlokom bodo določili pogrebno in pokopališko dejavnost.

Znotraj Mestne občine Maribor je osem pokopališč, dve od teh sta mestni. In sicer:

 • Pobrežje,
 • Dobrava,
 • Malečnik,
 • Kamnica,
 • Urban,
 • Gaj nad Mariborom,
 • Limbuš in
 • Razvanje.

Upravljalec pokopališč v Mestni občini Maribor je lahko ali posamezna krajevna skupnost za pokopališče na območju katere se to pokopališče nahaja, ali javno podjetje, kot izvajalec gospodarsko-javne službe.

Vsaka krajevna skupnost se torej odloči sama zase.

Kaj pa bo nov odlok določal?

Nov odlok o pokopališkem redu bo določal minimalno pogrebno slovesnost ter minimalno število pogrebnega moštva. Določuje tudi dovoljene načine pokopa, ki pa so:

 • žara,
 • krsta in
 • raztros pepela.

»Pri raztrosu pepela je pomembno omeniti, da je dovoljen le znotraj pokopališč. Raztros na kakršnihkoli drugih lokacijah je strogo prepovedan,« je dejala Anja Pavličić.

Določeval bo še uporabo mrliških vežic. In sicer je uporaba mrliških vežic obvezna, razen v primerih, kot je pokopališče Urban, kjer mrliške vežice ni.  

»V tem primeru delujemo v skladu s 39. členom zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti, ki določuje, da se lahko namesto mrliške vežice uporabi hiša z dvema stanovanjema, seveda če je to v skladu s predpisi,« je razložila Pavličić.

Napovedali so tudi nove prepovedi

Na vseh pokopališčih ne bo dovoljeno vodenje živali.

»Razen če gre za manjšo žival, ki jo lahko nesemo kot prtljago, seveda pod pogojem, da ne moti drugih obiskovalcev in ne onesnažuje okolja,« je še dodala Pavličić.

Prepovedana bo tudi vožnja s kolesom s pomožnim motorjem, kolesom z motorjem, motornim kolesom ter vožnja, ustavljanje in parkiranje vseh vrst vozil, razen za potrebe opravljanja dejavnosti upravnika in ureditve ali vzdrževanja groba.

Vožnja s kolesom na pokopališčih je sicer strogo prepovedana, predlagali pa so, da se doda sedma točka, ki bi določala, da pešec lahko kolo po pokopališču potiska, parkirano kolo pa mora biti postavljeno tako, da ne ovira ostalih obiskovalcev.

Spremembe so tudi pri zvrsteh grobov

Anja Pavličić je napovedala tudi nekatere spremembe kar se tiče žarnih zidov.

»V odloku je trenutno ena napaka, navaja, da na pokopališču v Limbušu žarnega zidu ni, v bistvu pa je, tako da bomo prilagodili 26. člen v skladu z stanjem na terenu,« je pojasnila Pavličić.

Spremembe bodo tudi pri maksimalni višini nagrobnih spomenikov ter pri ceniku za uporabo pokopališč, njegovih objektov in naprav.

Razmerje grobnine za posamezno vrsto groba glede na enojni grob znaša za žarni in otroški grob 0,71-kratnik enojnega groba, za družinski grob 1,62-kratnik enojnega in za grobnico ter žarno hišo 2-kratnik enojnega groba.

Mestni svet Mestne občine Maribor bo sprejel še dodatna pravila za vsako pokopališče posebej v kolikor bo to potrebno, v šestih mesecih od uveljavitve odloka.

Komentarji (16)

janek_1 (ni preverjeno)

hahahah. kaj ovcarja naj dam v torbo? Budale jedne.

Stalak Tito (ni preverjeno)

Če ti je lažje, pa daj pastirja, HAHAHAHAHA!

In reply to by janek_1 (ni preverjeno)

Suska (ni preverjeno)

In kaj bi z ovčarjem na pokopališču??Pes se pa res ne more vsepovsod sprehajati!

In reply to by janek_1 (ni preverjeno)

Stalak Tito (ni preverjeno)

Table "psi prepovedani" in "kolesarjenje prepovedane" so že sedaj na vhodu na pokopališče. Razne pasje matere vodijo cucke na pokopališče, da poščijejo grobove, stresajo bolhe in si ližejo genitalije. Pa nikome ništa! Če ji pa kaj rečeš te pa gleda, kot da si ji pojedel otroke! Golazen nekulturno oglobit z najmanj 1000 EUR, enako za vožnjo med grobovi. Naj jih redarji in policija počakajo na izhodu iz pokopališča, priliv v mestno blagajno zagotovljen!

Prepoved proti… (ni preverjeno)

In reply to by Stalak Tito (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Stalak,res je tako.

In reply to by Stalak Tito (ni preverjeno)

Politk (ni preverjeno)

Kaj si ti ja totalno že nor?'s čim se ti ukvarjajo.Pa ti dejansko nimajo nič za delat.Zdaj pa tako'pričakujem tudi prepoved psov parku saj so tam živi ljudje,itd.mislum buda...le od bud....l.Pa kaj ti konzumirajo?

Kurbinsin (ni preverjeno)

Pravilno pizdolizce vlacijo budale povsod za Sabo potem Pa se Le ti userjejo na grob Ali na pot. Pizdolizci strogo prepovedani!

Dali si ti dumm (ni preverjeno)

youtu.be/1oO6ecO7wTE

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

J&B (ni preverjeno)

Kolesa,skiroji mopedi....parkiranje na primernih stojalih izven pokopališča.
Zanima me kdo bo to nadziral?

MAFIA (ni preverjeno)

Tajna policijska mafia nadzira kadar se razpase sve i copital i vladu i tebe da ti uzme freidom

In reply to by J&B (ni preverjeno)

pogrebna dejav… (ni preverjeno)

Ne sme biti cerkev, ne duhovnik

janek_1 (ni preverjeno)

vedno je z nami, ker je druzinski clan. V hotelu na dopustu, zraven mize, na plazi, poroki,...

MariborskiGad (ni preverjeno)

Pa ga dajte ga še na vrtiljak (roštilj) ...

In reply to by janek_1 (ni preverjeno)

Fischer (ni preverjeno)

V MB postaja vse prepovedano...kot da smo oper pod železno zaveso!

janek_1 (ni preverjeno)

on zraven sodeluje, ko pecem cevape,... njemu tudi teknejo.

Starejše novice