Prvi študentski dom v Mariboru je bil zgrajen leta 1964, se pravi letos praznuje 60. obletnico. Ravno na podlagi tega, so ta študentski dom prenovili in ga modernizirali.

Študentski dom je imel pred prenovo 220 ležišč, zdaj pa jih bo imel le 103. Razlog za to je, da so s prenovo bistveno izboljšali kakovost bivanja stanovalcev, tudi s povečanjem površine sob.

Dom 1 ima tako manj večjih sob, ki so prilagojene različnim potrebam stanovalcev. Zagotavlja tudi sobo za gibalno ovirane, dostop v objekt pa so opremili z dvižno ploščadjo.

V okviru prenove je bila izvedena energetska prenova in adaptacija objekta, in sicer:

 • toplotna izolacija sten,
 • zamenjava stavbnega pohištva,
 • prenova strehe,
 • prenova razsvetljave ter
 • ogrevalnega in prezračevalnega sistema.

Sledilo se je ciljem pametne in energetsko učinkovite stavbe.

»Več kot le dom«

S prenovo so študenti Univerze v Mariboru dobili sodoben študentski dom, ki nudi odlično priložnost za druženje, ustvarjanje socialne mreže, učenje samostojnega življenja in sprejemanje različnosti.

»Urejen je po načelih spodbujanja ustrezne kakovosti bivanja študentov in pa razvoja njihovih osebnosti ter osvajanja njihovih ciljev,« je povedal rektor Zdravko Kačič.

Prenovljen študentski dom bo imel tudi številne skupne sobe, ki jih bodo študentje lahko uporabljali za vse možne zadeve.

Na voljo jim bo:

 • Zen soba,
 • velika kuhinja,
 • gaming soba,
 • kino soba,
 • čitalnica in
 • soba za biljard.

Na strehi bo čebelnjak

Po besedah Gabra je streha pripravljena za čebelnjak in posledično se bo izvajala tudi apiterapija.

»Želimo spodbujati tudi čebelarstvo, po čemer je Slovenija seveda zelo znana,« je še dodal Gaber.

Projekt in investicija

Prvotna otvoritev je bila planirana prej, a je bilo ob začetku gradenj ugotovljeno, da bo potrebno kar nekaj prilagoditev pri projektni dokumentaciji in določene izvedbe. 

»Potrebno je bilo ojačat statične ojačitve tako sten, potrebno je bilo spremeniti naklon strehe kar potem pomeni spremembo izolacije, sprojektirat elektro inštalacije, skratka, vsakič ko je bilo kaj novega ugotovljeno, se je morala dokumentacija spreminjati,« je pojasnil Gaber.

Dodal je še, da se je celotna investicija ravno zato podražila za 15 odstotkov, prav tako pa je to razlog, da so dom odprli komaj danes.

Skupna vrednost investicije je bila 5.564.512,25 evra. 

V nadaljevanju jih čakata še dve investiciji, in sicer prenova Doma 15 in depandansa s telovadnico, pričakujejo pa, da bodo dela začeli v roku meseca ali dveh.

Investicijo sta financirala Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

Komentarji (4)

MariborskiGad (ni preverjeno)

Leta 1964 smo v MB v Jugoslaviji imeli študentski dom? Pred 60. leti?
No, če zdaj poslušaš in verjameš tem debilom, ki glumijo resne/verodostojne politike in zblojene njihove sledilce, bi slišal, da so komunisti takrat za zajterk jedli dojenčke, da smo ostali bili lačni, goli in bosi ... in da če si samo omenil boga ali cerkev, so te skurili na grmadi in okoli plesali s titovkami na glavi ... potem pa v fojbo s tem, kar je ostalo od tebe ...

ortar (ni preverjeno)

Smo napredovali, sedaj je vsaki tretji mađister in vsaki peti "doktor", le redki od teh vedo pisati in brati vključno z eno od aktualnih "ministrantk", ki ni vedela navesti niti kakšno šolo je končala.

In reply to by MariborskiGad (ni preverjeno)

Štamperl (ni preverjeno)

Biljard pa res ne spada v študentski dom. Ali jim bodo še kazino z ruleto ter enorokimi mauherji ponudili?!

Študirajo naj!

Nezaposlen su (ni preverjeno)

visoko izobrazn dosti knjig prebral ma ne zna podjetno in ekonomski

In reply to by Štamperl (ni preverjeno)

Starejše novice