Slika je simbolična (foto: Žan Osim).
Mariborski mestni svetniki so na današnji seji potrdili nov način obračunavanja in s tem nove cene čiščenja odpadne vode na čistilni napravi.

Prav tako so se mestni svetniki seznanili z zaključnim računom lanskega proračuna, ki po besedah vodje občinskega urada za finance in proračun Mateje Cekić kaže rekordno realizacijo, ter prenovo Dravskega nabrežja.

Junija 2024 se izteče koncesijska pogodba družbi Aquasystems za opravljanje lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v Mestni občini Maribor ter s tem upravljanje centralne čistilne naprave. 

Po novem bo to službo opravljalo javno podjetje Mariborski vodovod, ki uvaja nov način obračunavanja storitve.

Štiričlanska družina bo po besedah direktorja Mariborskega vodovoda Mirana Juga plačevala za čiščenje odpadne vode od 11. junija 39 odstotkov manj kot doslej

Bo pa po novem na položnici tudi omrežnina za čistilno napravo v fiksni višini 4,21 evra na mesec na gospodinjstvo brez DDV.

Mestni svetniki kritični do novega zadolževanja občine

Lanski proračun občine je bil po besedah Mateje Cekić realiziran v višini 166,7 milijona evrov, kar je 85 odstotkov načrtovanega. 

Spomnila je, da je bila v letih od 2014 do 2018 povprečna realizacija proračuna 94,5 milijona evrov, v naslednjih letih do leta 2023 pa 132,6 milijona evrov.

V primerjavi s prejšnjim letom sta bila lani zelo visoka realizacija kapitalskih prihodkov zaradi uspešne prodaje premoženja ter črpanje evropskih in državnih sredstev. 

»Lani smo zaključili vse pomembne investicije, od nove brvi do obnove Osnovne šole Tabor in atletske dvorane,« je povedala poročevalka.

Nekateri mestni svetniki so bili kritični do novega zadolževanja občine, župan Saša Arsenovič pa je ponovil, da je to edini način za izvajanje zahtevnih projektov in pridobivanje sofinancerskih sredstev. Lani se je občina na novo zadolžila za 24 milijonov evrov, skupni dolg znaša 95 milijonov evrov.

Potrjen tudi nov pokopališki red

Mestni svetniki so v prvi obravnavi ob nekaterih pripombah potrdili pokopališki red, ki med drugim dovoljuje raztros pepela le znotraj pokopališča in določa obvezno uporabo mrliških vežic. 

Prav tako predvideva prepoved vodenja živali na pokopališče ter vožnjo s kolesi, motorji in avtomobili po njem. V mariborski občini je sicer osem pokopališč, od tega dve mestni, ostala se nahajajo v krajevnih skupnostih.

Točko o reorganizaciji mestne uprave so na predlog svetniških skupin LPR, LKP in SDS umaknili z dnevnega reda današnje seje, ker zadeva naj ne bi bila usklajena z deležniki.

Preoblikovanje Slomškovega trga, obnova mestne hiše Rotovž ...

Podžupan Gregor Reichenberg je na koncu seje podrobno predstavil idejno zasnovo prenove Lenta, ki je v večjem delu zaključena in zajema več projektov, ter ostale načrte, ki jih ima občina na nabrežju Drave. 

»Govorimo o mestni promenadi, obdravski ogrlici, ki nosi številne programe in poteka od skrajno zahodnega roba Mariborskega otoka do jezu v Melju na obeh bregovih reke. Na levem bregu je cilj tudi ustvariti peš povezavo Drave z zelenim zaledjem, torej Mestnim parkom,« je pojasnil.

Tako ustvarjena peš cona med drugim predvideva gradnjo cestnega predora pod njo, preoblikovanje Slomškovega trga v območje brez avtomobilov, gradnjo nove brvi pri Mariborskem otoku ter postavitev garažnih hiš pri stadionu Ljudski vrt in na vzhodnem delu Glavnega trga, s katerima želijo nadomestiti izgubljena parkirišča zaradi umikanja motornega prometa iz strogega mestnega jedra. 

Zasebni investitorji med drugim načrtujejo nove stanovanjske stolpnice pri Studenški brvi, kompleksu Maribox in v t. i. Maksovi luknji na desnem bregu.

Dosedanja prenova Lenta, v sklopu katere so zamenjali tudi komunalno infrastrukturo, je po besedah vodje projekta Jerneja Flajšmana stala nekaj več kot 8,3 milijona evrov, od tega je bilo 2,3 milijona evrov sofinancerskih sredstev.

Arsenovič je med drugim povedal, da bo v prihodnje treba začeti razmišljati tudi o obnovi mestne hiše Rotovž, da bo nudila primerno okolje za poroke, ter postavitvi odra na oziroma ob Dravi za potrebe Festivala Lent.

Mestni svetnik LPR Stojan Auer pa je opozoril na spornost ladjice, ki jo je lastnik pred meseci preselil z Drave na parkirišče pri Titovem mostu. V mestni upravi so pojasnili, da ne morejo ukrepati, ker plovilo stoji na zasebnem zemljišču. »Upam, da bo tam res le začasno,« je dodal župan.

Komentarji (24)

Ljudozerec (ni preverjeno)

Zdruzen maribor nestrpno pričakuje odstop aleksanderja arsenov-ić iz delovnega mesta za zupana maribor potrebuje bolj kompetentnega in predvsem sposobnega zupana kar seveda arsenovic-NI!!!!resimo maribor zahtevajmo ODSTOP!!!!!

Zdenla (ni preverjeno)

ne sprašuj se kaj bo "Maribor" naredil za tebe
Vprašaj se kaj boš ti naredil na Maribor.

In reply to by Ljudozerec (ni preverjeno)

Samo Strah (ni preverjeno)

Daj, Arsa, naredi mi še tunel pa brv na Betnavsko ko si že tako zagret!

Obchina (ni preverjeno)
Dr. Klošar (ni preverjeno)

Najbolj neposoben in škodljiv župan Maribora vseh časov!

Konec gnile ju… (ni preverjeno)

Pozdravljen maribor-unsere steierland....smo vas opozorili -ze zdavnaj kaj in kdo je arsenovic v resnici!!!dogaja se zal to, na kar smo dolgo opozarjali-strahotno unicenje maribora-grozovito zadolzena obcina-prvic v vsej zgodovini maribora-ZAHTEVAJTE ODSTOP ARSENOVICA IN NJEGOVIH POMAGACEV-IN TO CIMPREJ-MARIBOR JE ZE TOTALNO UNICIL!!!!

In reply to by Dr. Klošar (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

ko je pa treba it volit je pa manj kot 50 proc udelezba, zal

In reply to by Konec gnile ju… (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

se konstukcija Rotovza ni zaprta,
manj naccrtujejo boljs je

Dzinx (ni preverjeno)

znizajte ceno Nigada,ne pa Vodovoda. Nigrad je prenapihjena cena!!!

Xy1962 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Najboljši župan,kar jih je Maribor imel. Zmeraj pa se najdejo ljudje,ki mu zavidajo,kaj vsega lepega je naredil za mesto in ne morejo preboleti ,da ni več Kangle ali Fištre,ki sta skoraj uničila mesto.
Hvala župan,samo tako naprej.

SLO (ni preverjeno)

Dolgove pa kar ti poplačaj, če ga taho hvališ!

In reply to by Xy1962 (ni preverjeno)

Snopsar (ni preverjeno)

Občani, davkoplačevalci, kateri živimo na desnem bregu mejne reke Drave ob štiripasovnici Ceste proletarskih brigad prav uživamo ob razriti (razpadli) cesti, v prekomernem hrupu tovornjakov in drugih udeležencev v prometu, polno zdravju koristnih prašnih delcev, da ne omenjam kako bogat zrak za pljuča vdihavamo, da o spanju in počitku ob ropotu v spalnem naselju ne govorim. Da se naši otroci lahko v tem okolju nemoteno brez stresa učijo. Da lahko odpočiti in skoncentrirani od hrupa uspešno sodelujejo v šoli. Res sem srečen, da mi še turisti ne ogrožajo zdravja s hojo pod okno. Hvala za Lent in vse lepo na levem bregu. Ali kdo menja stanovanje❓

Tafgooo (ni preverjeno)

Najprej si razčisti osnovne pojme:

1. Cesta Proletarskih brigad ni občinska, pač pa spada pod državo (Direkcija).

2. Država je prav tako odgovorna za to, da že 10+ let mučka z južno obvoznico.

In reply to by Snopsar (ni preverjeno)

Zvegla (ni preverjeno)

Lej, to nas ne zanima! Naš predstavnik napram državi, odgovorna oseba za občino Maribor je, hočeš-nočeš, ĐUPAN. Tudi če kaj ni neposredno v njegovih rokah, je pa na ozemlju občine, je on tisti, ki mora tu urediti ali doseči, da uredi nekdo drug. In konec. Če ne dajo, pa naj gladovno stavka, me ne zanima. Odgovoren je ĐUPAN.

In reply to by Tafgooo (ni preverjeno)

jaka 1858 (ni preverjeno)

Aljoša.... vzami tableto.

In reply to by Zvegla (ni preverjeno)

janban

Aljoša res si bolan, če je cesta državna župan nima kaj naredit, lahko samo opozarja državo. Da pa država noče nič naredit za Maribor, temveč mu samo krade pa si poglej Mariborske poslance. Si katerega kdaj slišal, da bi zastavil kakšno besedo za Maribor in okolico? Gledajo samo na svoj denar.Saj si tudi ti bil med njimi, ki si pomagal izvolit ta zmazek od Goloba. Kar se pa župana Arsenoviča tiče, je najboljši in naj učinkovitejši župan v zgodovini MB. Če bi takšnega župana imeli vi v Zagorju ne bi rabil prebegnit v Slovenijo.

In reply to by jaka 1858 (ni preverjeno)

moja kri (ni preverjeno)

ja seveda je najboljši rekordna zadolžitev občine in kaj je naredo za ta denar nič

In reply to by janban

pagans eu (ni preverjeno)

Aleksander-polno gofljo imas laznive srbske propagande-zastonj-ti je ze bilo milijonkrat receno da te maribor noce in tukaj si nezazeljen!!!pojdi nazaj v tvojo srbijo-maribor pa pusti pri miru-zakaj nisi zupan v srbiji-tam bi te za tako ravnanje ze zdavnaj javno obesili!!!!koncal bos kot propadli gostilnicar ki ima 15 milijonov kredita!!!nikoli vec ne bos đupan-sprijazni se!!!

In reply to by janban

Zdenla (ni preverjeno)

Politolog ali politologija je skupek družbenih ved, ki se ukvarjajo s preučevanjem politike, političnega življenja in odnosov ter vlogo človeka v politiki.

In reply to by Zvegla (ni preverjeno)

Mbb (ni preverjeno)

Tunel skozi Piramido in naredite severno obvoznico .

pohorskisvizec

Znan. fantastika!

kunda (ni preverjeno)

Daj gospod župan bodi vsaj malo kul pa pridobi kakega investitora za izgradnjo kakih malih obratov za izdelavo elektroniki ali podobnega če gledam prejšnega župana gospoda Fištravca je vsaj imel posluh kaj rabi Mariborbor, bi pametno vrašat župana Hoč kako se to dela za nova delovna mesta. To rabi Maribor ne pa neke brvi in drage projekte katere bodo potrebovalo par Mariborčanov (kulturnikov in nekih samooklicanih bahavih ljudi) Kaj mi pomaga lep lent če se nič nebo dogajalo ali pa nebom imel denarja .Za prvo bi moral župan odpustit glavnega arhikteta ki v osnovi nezna ali pa se dela vzvišen obnove strega kamnitega mosta .Pere kamen namesto da z žično krtačo na strojni pogon izboljša vdez kamna,naj vraša kakega mojstra kamnoseka ,totalno dela da nekaj del.

fuck off (ni preverjeno)

Vsi lažejo, da peče! Polpimenjak vas jebe na suho, da peće, glupi mb volilci!

Branko59 (ni preverjeno)

Sramota od sramota kaj delajo svetniki in samo kimajo norim predlogom

Starejše novice