Sezona špargljev je na vrhuncu. Četudi nekateri pravijo, da gre za čudno, nenavadno zelenjavo, pa je ta še kako zdrava za naše telo. Poglejte, zakaj je dobro, da jih uživamo tudi sami.

Šparglji, edinstvena in priljubljena zelenjava, ki že stoletja navdušuje s svojim okusom in hranilno vrednostjo, so nedvomno ena izmed najljubših sezonskih dobrot širom sveta.

Mnogi zmotno menijo, da so šparglji čudni in jih zato ne uživajo. Vendar pa je resnica daleč od tega. Šparglji so namreč polni hranilnih snovi in jih lahko pripravimo na različne načine, da postanejo okusna in zdrava priloga jedem.

Tudi v Sloveniji imamo bogato tradicijo pridelave in uživanja te zelenjave. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je zato nedavno objavila seznam zmot in dejstev o špargljih, s katerim želijo razbliniti mite in poudariti številne prednosti te okusne in zdrave zelenjave.

Šparglji ugodno vplivajo na prebavo in izločanje vode

Šparglji so cenjeni po svojem edinstvenem okusu in raznovrstnih načinih priprave. Njihova nežna, rahlo oreškasta aroma se odlično dopolnjuje z začimbami in drugimi sestavinami, kar ponuja številne možnosti kulinarične ustvarjalnosti.

Poleg tega so šparglji bogat vir antioksidantov, vitaminov in flavonoidov, ter vsebujejo naravno folno kislino, ki je ključna za zdravje med nosečnostjo.

Zaradi svoje nizke kalorične vrednosti in visoke vsebnosti vode šparglji ugodno vplivajo na prebavo, izločanje vode ter prispevajo k hidraciji telesa.

Njihova sposobnost hitre rasti jih uvršča med najhitreje rastoče zelenjadnice na svetu, saj lahko v enem dnevu zrastejo tudi do 25 centimetrov.

Od zelenih, do belih in vijoličnih

V Sloveniji so šparglji ena prvih sezonskih zelenjav, ki jih lahko nabiramo med aprilom in junijem. Pridelujejo se na družinskih kmetijah na sonaraven način, kar zagotavlja visoko kakovost in harmoničen okus.

Poznamo več vrst špargljev, med katerimi so najbolj znani zeleni, beli, vijolični in divji šparglji. Barva špargljev je odvisna od načina vzgoje: zeleni šparglji se gojijo na svetlobi in imajo več zdravilnih lastnosti, medtem ko se beli šparglji gojijo v temi in so znani po nežnejšem okusu.

Vijolični šparglji vsebujejo naravni pigment antocianin, ki je koristen za zdravje in jim daje značilno barvo, pri čemer s kuhanjem postanejo temno zeleni.

Na drugi strani pa so divji šparglji, ki jih najdemo v naravi, tanki zeleni šparglji, ki se pojavijo po naravnem raznašanju semen.

Šparglji nosijo sloves afrodiziaka

Poleg kulinaričnih užitkov imajo šparglji tudi sloves afrodiziaka, saj visoka vsebnost vitamina E spodbuja proizvodnjo spolnih hormonov.

Zaradi svojih številnih zdravstvenih koristi, raznolikega okusa in enostavne priprave so šparglji zagotovo ena najbolj priljubljenih sezonskih zelenjav tako v Sloveniji kot po vsem svetu.

Komentarji (3)

Mbb (ni preverjeno)

Cena špargljev pri kmetih je 9€ za kilo , v trgovskih centrih pa 6€ .

SLO (ni preverjeno)

Ja potem pač greš kupit v trgovino, če ti je vseeno kaj ješ.

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

roco (ni preverjeno)

Požrešni trgovci naj jih požrejo sami!

Starejše novice