Foto: Bobo
V sporu Soviča z Elektrom Maribor zaslišali dve priči.

Na mariborskem sodišču se je nadaljeval gospodarski spor, v katerem leta 2021 razrešeni predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič toži nekdanjega delodajalca in od njega zahteva dobrih 145.000 evrov odškodnine. Tokrat je sodišče kot priči zaslišalo nekdanjega Sovičevega sodelavca Silva Ropošo in direktorja hčerinske družbe Nevena Lisico.

Nekdanjega mariborskega župana iz vrst SD, ki je družbo vodil skoraj deset let, so nadzorniki iz poslovnih razlogov razrešili novembra 2021 in na njegovo mesto imenovali medtem prav tako že razrešenega Jožeta Hebarja.

Glavna očitka naj bi bila prepočasno odločanje o vlogah za domače sončne elektrarne ter po mnenju nadzornikov slabo izpeljana investicija hčerinske družbe Oven v malo hidroelektrarno Čas. Sovič je očitke zavrnil takoj po razrešitvi in zatrdil, da je bila odločitev nadzornikov politično motivirana.

Sodnica Sanja Tomažič je danes zaslišala Silva Ropošo, pred prihodom Soviča začasnega predsednika uprave mariborskega elektrodistributerja, ki je v času odpoklica Soviča vodil prav sektor, v katerem so odločali o izdaji soglasij za hišne sončne elektrarne.

Kot je povedal na današnjem naroku, so v letih 2020 in 2021 dejansko imeli težave zaradi povečanega obsega vlog za postavitev domačih sončnih elektrarn, zato so skušali z nekaterimi ukrepi zmanjšati zaostanke, na katere jih je takrat opozarjal tudi Sodo.

Težave so imeli predvsem zaradi pomanjkanja kadra, zaradi česar so si začeli pomagati s študenti, hitreje so izločali vloge, za katere se je iz preteklih izkušenj vedelo, da bodo negativne, hkrati so tudi izboljšali operacijski sistem.

S trendi povečanega povpraševanja so se začeli srečevati že leta 2018, zato bi po njegovi oceni in na vprašanje sodnice lahko ukrepe izvedli že prej, vseeno pa se je trend začel normalizirati oktobra 2011, ko je bil Sovič še vedno na čelu podjetja. 

Ob tej je Ropoša tudi zatrdil, da Sovič ni zavračal predlaganih ukrepov, bil je zgolj pozoren na to, da so bili pazljivi glede dodatnega zaposlovanja.

Na vprašanje Sovičevega odvetnika Mihe Šošiča, ali so morda v času njegovega naslednika Hebarja kaj povečali investicije na področju zagotavljanja infrastrukture za priključevanje sončnih elektrarn, je Ropoša dejal, da so v letu 2021 celo nekoliko presegli načrte. A nato je prišlo nesrečno leto 2022, ko je vlada zaradi energetske draginje uvedla delno oprostitev plačila omrežnin, zaradi česar so bili prisiljeni v bistveno zmanjšanje vlaganj v omrežje.

Nevena Lisico pa je sodišče izprašalo zlasti v zvezi z investicijo hčerinskega podjetja Oven, ki ga je takrat vodil, v nakup male hidroelektrarne Čas. Zanjo so odšteli slabega 1,7 milijona evrov, pri čemer so morali kupnino dvigniti za nekaj manj kot 200.000 evrov radi poplačila upnika, ki je sedel na premoženje zasebnega prodajalca.

Kot je pojasnil Lisica, so se za to odločili po tistem, ko so pridobili dodatno pravno mnenje in ugotovili, da je to v že začeti naložbi najboljši od več možnih scenarijev. Zagotovil je, da je bila investicija po njegovem absolutno smiselna, prav tako je bila po njegovih podatkih zaključena, ker je moral predčasno zapustiti svoj položaj, ne ve, ali je bila nepremičnina tudi vpisana v zemljiško knjigo.

Tožena stran namreč želi prikazati, da je šlo za nasedlo investicijo, v kateri naj bi trenutno celo potekal spor na mariborskem okrajnem sodišču, v katerem prodajalec zahteva vrnitev nepremičnine. To bo zdaj kljub nasprotovanju Sovičevega pooblaščenca po uradni dolžnosti preverilo sodišče.

Slednje mora sicer v omenjenem sporu zaslišati še kar nekaj prič, a sodnica Tomažič danes ni določila datuma za naslednji narok, saj v kratkem zapušča mariborsko okrožno sodišče, zato bo moral odločanje o zadevi prevzeti nov sodnik.

Komentarji (6)

janban

Politika te je nastavila in politika te je odnesla. Tako to je, najslabši župan v zgodovini Maribora. Za tebe je še Fištravec pojem uspešnosti.

pohorski bataljon (ni preverjeno)

za njega je dr Fištravec DOKTOR z VELIKO ZAČETNICO
kaj je že bilo s tisto elektrarno ki so je tako drago kupili
Naj mi kdo to pove

In reply to by janban

MariborskiGad (ni preverjeno)

Sovića je odneslo kam in kdaj? Nikamor in nikdar ... še danes glumi gljivu v mestni četrti Koroška vrata, kjer s pijančkom in običnim lopovom Munišićem sprovajata svoje rabote. Slednji je na državnem nivoju pogorel kot šibica, se osramočen vrnil v Maribor in pri nas trotlih zacvetel v svoji novi vlogi. Na staro vlogo, kjer se je izkazal kot strokovnjak za pobiranje podkupnin, je že pozabil oziroma se je ne spominja.

pohorski bataljon (ni preverjeno)

kaj slišim
PODKUPNINE

In reply to by MariborskiGad (ni preverjeno)

iz Oplotnice doma (ni preverjeno)

GOTOF JE GOTOF

iz Oplotnice doma (ni preverjeno)

kaj mislite
ali ga za novoletno zabavo - zaključek leta povabijo na Elektro Maribor

Starejše novice