Foto: Žan Osim
Danes v Mariboru predstavitev aktivnosti ob svetovnem dnevu telekomunikacij.

Ob svetovnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe je danes na Trgu svobode v Mariboru ministrstvo za digitalno preobrazbo predstavilo svoje dejavnosti, dogodka pa se je udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Poleg ministrice so predstavniki Ljudske univerze Velenje na praktične načine in z mobilno učilnico prikazali krepitve digitalnih kompetenc med starejšimi od 55 let v okviru projekta Mobilni heroji.

Foto: Žan Osim

O varnem spletnem okolju 

S kampanjo Ugrizni se v sovražni jezik so nadaljevali z ozaveščanjem in preprečevanjem medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu, predstavili pa so tudi izobraževanja in dvig digitalnih kompetenc med odraslimi in mladimi ter Digi info točke. Seveda so bile na voljo tudi informacije in praktične rešitve dostopanja do mnogih javnih storitev po elektronski poti.

Stojmenova Duh je ob tej priložnosti izpostavila, da na ministrstvu skrbijo za dostopnost digitalne infrastrukture ter digitalno vključenost vseh prebivalk in prebivalcev.

»In to na način, da ustvarjamo varno, vključujoče in zaupanja vredno spletno okolje za vse uporabnike.«

Foto: Žan Osim

Statistični podatki razkrivajo

Statistični urad je v ponedeljek objavil nekaj statističnih podatkov o digitalnih veščinah v Sloveniji. Brez digitalnih veščin je bilo po podatkih statističnega urada lani 13 odstotkov prebivalcev Slovenije.

Delež je bil s 43 odstotki največji v starostni skupini od 65 do 74 let.

Med prebivalci Slovenije, starimi od 16 do 74 let, jih lani osem odstotkov ni še nikoli uporabljalo interneta, kar sta dve odstotni točki več od povprečja Evropske unije. Delež je bil z 29 odstotki največji v starostni skupini od 65 do 74 let (v Evropski uniji 22 odstotkov), a se je v zadnjih desetih letih zmanjšal za 38 odstotnih točk.

Mala in srednje velika podjetja so bila pri uporabi interneta pod evropskim povprečjem. 76 odstotkov oziroma dve odstotni točki manj od povprečja jih je imelo spletno stran, 56 odstotkov oziroma štiri odstotne točke manj profil na družbenih omrežjih, pet odstotkov oziroma tri odstotne točke manj pa jih je imelo mobilno aplikacijo za stranke.

Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim

Komentarji (7)

Politik (ni preverjeno)

Blagor njim.

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Očitno ga ne rabijo. Ljubljanski šerif Janković tudi misli tako.

xxxtinca (ni preverjeno)

naša občina z eu sredstvi sofinancirala optiko,cev so potegnili a je za nekatere zmanjkalo kabla,tako da eni že eno leto uporabljajo internet drugi pa gledajo prazno cev,seveda pa si kabl, čeprav plačan za vse, lahko potegnete samoplačniško.

pohorskisvizec

Nič niso zamudili.Emilija kvazi ministrica.Kaj je z prenosniki?

pohorskisvizec

Resnica boli.Zbudi se!

In reply to by pohorskisvizec

Surfeiter (ni preverjeno)

... privilegij je neuporaba interneta in mobilne telefonije ... vsa čast tistim 8 odstotkom ...

Lev (ni preverjeno)

Generacija Z zablojenci .

Starejše novice