Splošni bolnišnici Murska Sobota in Ptuj se že pripravljata na sprejem covidnih bolnikov, saj napovedi kažejo na hitro povečanje števila hospitalizacij. Medicinske sestre zaradi slabega plačila zapuščajo intenzivne oddelke.

Splošna bolnišnica Murska Sobota bo prve covidne bolnike sprejela, ko se bo skupno število hospitalizacij pri nas približalo številu 150.

Na covid oddelku je že pripravljenih 15 navadnih in šest intenzivnih postelj.

»Verjetno bo to potrebno še pred prvim septembrom, čeprav smo upali, da to septembra še ne bo potrebno in pa potem seveda tudi povečevanje kapacitet, odvisno od števila bolnikov, ki bodo rabili zdravljenje v bolnišnici,« pravi strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar.

»Če bodo te številke držale, bo zelo težko«

Ministrstvo za zdravje je že obudilo redno usklajevanje strokovnih direktorjev bolnišnic, kjer so bile predstavljene tudi najnovejše simulacije in napovedi števila okužb, ki jih pripravlja Inštitut Jožefa Štefana.

»Če bodo te številke držale, bo zelo težko. Če pa bodo številke takšne, kot so bile v zadnjem valu, pa nekako smo zlezli vsi skupaj skozi to, tako bolniki kot same bolnišnice,« pravi strokovni vodja ptujske bolnišnice Teodor Pevec.

Brez specializantov ne bodo zmogli

Ptujska bolnišnica se bo v oskrbo vključila ob 500 hospitalizacijah, kar pa naj bi se ob napovedih zgodilo že 10. septembra.

Tako ptujska kot murskosoboška bolnišnica bosta nujno potrebovali tudi svoje zdravnike specializante, ki med usposabljanjem delajo predvsem po univerzitetnih kliničnih centrih.

»Brez njih praktično ne bomo zmogli oziroma bomo zmogli na račun odpovedovanja ostalih dejavnosti, tako da smo že seznanili in opozorili zdravniško zbornico in ministrstvo, da bo pri nas zelo hitro spet ta potreba vračanja mladih zdravnikov, specializantov, starejših in začetnikov,« pravi direktor murskosoboške bolnišnice.

Medicinske sestre ne želijo več delati treh izmen

V zadnjih mesecih se bolnišnice soočajo tudi z odhodi medicinskih sester in drugega osebja, ki so se zaposlili predvsem po zdravstvenih domovih in drugih ustanovah na manj zahtevnejših delovnih mestih.

»Praktično ljudje več ne želijo delati treh turnusov, ljudje ne želijo več delati za plačilo, kot je zdaj na zdravstveni negi, pa tudi do neke mere pri zdravnikih,« še pravi Teodor Pevec iz ptujske bolnišnice.

Ob napovedih in nizki precepljenosti se bojijo črnega scenarija

Zgolj en ali dva odhoda medicinskih sester iz intenzivnih oddelkov lahko v manjših bolnišnicah povzročita velike težave, predvsem zaradi specialnih znanj, ki z izkušenimi zdravstvenimi delavci zapustijo ustanovo.

»Glede na napovedi in številke precepljenosti v regiji se kar bojimo tudi tistih črnih scenarijev, da bi spet morali bolnišnico povsem zapreti, da bi bila samo covid bolnišnica in urgentna stanja, vse ostalo pa, da bi spet moralo počakati,« pravi Daniel Grabar.

Stroka tako znova opozarja na cepljenje, ki sicer okužbe popolnoma ne prepreči, a vendarle oblaži potek bolezni.

Komentarji (3)

SLO (ni preverjeno)

Kaj je zdaj 'vlada' boste zadržali medicinsko osebje ali nas bodo 'zdravili' nepreverjeni tujci? Ne se izgovarjati, da ni denarja. Samo za 1 cent se dvigne bencin pa je problem rešen. Že za bolj bizarne primere ste dvigovali cene bencina.

mariborčanka (ni preverjeno)

, medicinske sestre odhajajo, če jim ni všeč naj gredo !!

In reply to by SLO (ni preverjeno)

11 (ni preverjeno)

Že dolgo nisem bral tak butastega odgovora. Ja bolnice pa spremeniti v nakupovalne centre? 'Aleluja' so eni prazni.

In reply to by mariborčanka (ni preverjeno)

Starejše novice