Foto: Miloš Vujinović
Stanovalci Lenta razočarani nad odnosom občine in težavah, ki jih imajo zaradi nove prometne ureditve.

Lent je po prenovi ostal zaprt za promet in se spremenil v »shared-space« cono, kjer velja največja dovoljena hitrost 20 kilometrov na uro.

Kljub temu pa ob popolni zapori veljajo določene izjeme. Med njimi so stanujoči, dostava ter javni potniški promet.

Želijo si drugačen odnos

Vendar pa naj stanovalci Usnjarske ulice na Lentu ne bi bili zadovoljni s trenutno ureditvijo oziroma odnosom občine do njih.

Na zadnji seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor je namreč mestna svetnica Melita Petelin prenesla sporočilo stanovalcev Lenta, ki prosijo za pomoč pri dokončni ureditvi prometnega režima na prenovljenem Dravskem nabrežju na Lentu.

Kot je razvidno iz njihovega javno objavljenega sporočila, se sicer strinjajo s trenutno prometno ureditvijo, kjer imajo pešci in kolesarji prednost, vendar jih pa moti 'ignorantski odnos' občine do stanovalcev na Lentu, »ki smo z veliko neprijetnosti (predvsem prah in hrup) preživljali skoraj leto in pol 'zaprti v gradbišče'.«

Problem je v dostopu z vozili in dostavo

Pravijo, da so številni imeli težave s kanalizacijo in vodovodno napeljavo. V času prenove Lenta so imeli tako pogoste okvare na pralnih in pomivalnih strojih.

Prekomerni prah jim je povzročal poškodbe na oknih in roletah ter v stanovanjih. Dodajo, da so vse to stoično prenašali ter niso zahtevali odškodnine za povzročeno škodo, so pa zato pričakovali vsaj razumevanje pri mestnih oblasteh, ko bodo mojstri prišli k njim v popravljati počene cevi, zamenjati pralne in pomivalne stroje in podobno.

»Problem je v dostopu z vozili in dostavo gospodinjskih aparatov ter pohištva v naša stanovanja. Skrbi nas, kako bo po zaprtju Lenta mogoč dostop servisnih služb in občasne dostave do naši stanovanj.

Stanovalci in imetniki garaž bomo dobili dovolilnice, za katere pa moramo že ob prošnji priložiti kup dokumentacije in takoj plačati takso, čeprav bi po našem mnenju morali biti te takse oproščeni, saj 'oviran dostop' do naših stanovanj in garaž ni po naši krivdi, ampak po odločitvi občine,« opisujejo situacijo.

Predlagajo nekatere spremembe

Pravijo, da imajo zaradi video nadzora vozil težave tisti, ki imajo več vozil oziroma garažno mesto koristi več upravnikov.

Zato predlagajo, da se vstop v zaprto cono na Lentu ne opravlja izključno z video nadzorom registrskih številk, ampak je pravica do vstopa povezana z lastnikom in/ali najemnikom stanovanja in/ali garažnega mesta, ki bi ga tako lahko uporabljalo več vozil.

»Takšen nadzor bi omogočil tudi lažji dostop servisnih vozil in dostave za občasne potrebe stanovalcev.

15 dnevni rok za izdajo dovolilnice na točno določeno registrsko številko in točno določen datum je preveč administrativen in birokratski, sploh če upoštevamo, kako težko je danes dobiti serviserje ali montažerje, ki jih praviloma moramo čakati dneve in dneve,« razlagajo svojo situacijo.

Opozarjajo tudi na pomanjkanje komunikacije in pripravljenosti na dialog občine s stanovalci. Pravijo, da za večino informacij izvedo iz medijev, da se je že velikokrat zgodilo, da se je prometni režim spremenil iz danes na jutri brez predhodnih obvestil.

Na voljo so letna dovoljenja za vstop 

Na Mestni občini Maribor stanovalcem Lenta odgovarjajo, da so upravičenci do vstopa v varovano območje skupnega prometnega prostora na Lentu podjetja, ki vršijo dostavo blaga do strank, izvajajo servisne in kurirske dejavnosti, vzdrževanje objektov z lokacijo v varovanem območju skupnega prometnega prostora, stanovalci, ki so lastniki ali najemniki stanovanj v tem območju ali lastniki ali najemniki garaž in poslovnih prostorov.

»Ti upravičenci si lahko pridobijo letno dovoljenje za vstop z vozilom v dostavnem času (med 5.00 in 10.00), z izjemo najemnikov garaž ali stanovalcev z možnostjo parkiranja na dvorišču v območju.

Ti so upravičeni do izdaje letnega dovoljenja za 24-urni vstop v varovano območje skupnega prometnega prostora do parkirnega prostora,« pojasnjujejo na občini.

Kaj je serviserji in dostavo?

Za vse vstope vozil, ki vstopajo za potrebe servisnih dejavnosti, dovoza pohištva in podobno, je treba zaprositi z vlogo za izdajo dovoljenja za vstop v območje za pešce, varovano območje umirjenega prometa in varovano območje skupnega prometnega prostora in priložiti ustrezne priloge.

»Če upravičenec ne ve točno, kateri dan se bodo izvajale dejavnosti v območju, lahko na vlogi navede tudi daljši časovni okvir vstopanja in število dni vstopanja, « še dodajajo na občini. 

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Na občini posenih težav niso zaznali

Kljub vsemu pa na mariborski občini poudarjajo, da je imetnikom veljavnih letnih dovoljenj za vstop v območje za pešce, v varovano območje umirjenega prometa in v varovano območje skupnega prometnega prostora v času veljavnosti dovoljenja omogočena izdaja do dveh dovolilnic za izjemen vstop zaradi posebej utemeljenih razlogov tudi izven dostavnega časa brez dodatnega plačila upravne takse.

»Navedeno pomeni, da lahko vsak imetnik dovoljenja znotraj območja skupnega prometnega prostora na Lentu, pridobi do dve dovolilnici letno.« 

Za konec še dodajajo, da je omenjeno določilo bilo v veljavi že pred uveljavitvijo novega odloka, kjer pa posebnih težav pri izvajanju tega določila ni bilo, saj so take prošnje imetnikom ugodili takoj ob prejemu zahteve. 

Komentarji (25)

HOS (ni preverjeno)

za vsem stoji aleksander arsenov-ič!!!!ko ne bo več župan -se bo ponovno odprl lent in koroska cesta!!!!!ste bili pravocasno obvesceni -kdo je arsenov-ić v resnici vendar niste hoteli sllllisati/upostevati!!!!posledice se manifestirajo!!!zal!!

Šumar (ni preverjeno)

Ignorantski odnos=čefurski odnos!!! Kaj pa bi drugega od čefurja pričakovali....

In reply to by HOS (ni preverjeno)

Auersberg (ni preverjeno)

prasenovič je car

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

Vemo vse (ni preverjeno)

koroška cesta in prenova glavnega trga je bila sofinancirana z EU sredstvi-POD POGOJEM DA OSTANE ODPRTA ZA JAVNI PROMET!!!seveda se se nobeden ni spomnil in obvestil evropskega tožilstva o zlorabi javnih eu sredstev iz strani aleksanderja arsenovica!!!!za take stvari se gre v zapor!!!!

SLO (ni preverjeno)

Še zmeraj je čas.

In reply to by Vemo vse (ni preverjeno)

Semsije (ni preverjeno)

Menjaj dilerja..haha...kje to folk jemlje? Zakaj nisi kandidiral za EU posranca?
.

In reply to by Vemo vse (ni preverjeno)

sherlock h (ni preverjeno)

ti si pa kompletno blesavo bučo menjaj-se prej četniku polizi smrdljivo rit!!!!maribor-sprema se oluja !

In reply to by Semsije (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Tipično za Mariborskega šerifa! On misli, da je najpametnejši?! Glavno, da ima on doma parking a tem, ko jim ga je odvzel 'ga ne brine'?! Naj si le samo širi sovražnike,....

lentas (ni preverjeno)

vlozite odškodninske tožbe proti arsenovicu,pravako zahtevajte dostop do vaših lastnih nepremicnin ,ki je ustavnen in PRIPRAVITE uradne postopke za ODSTAVITEV arsenovica!!gremo štajerci -ne bojte se-pravica je na naši strani!!!!

Besa (ni preverjeno)

Ne Arsenovič,glavni kuhar je S.P. Medved

pravica za vas (ni preverjeno)

o tem bo odločalo sodišče in ne arsenovic !!!dajte-kar pogumno- vlozite tožbe in postopke-kaj se čakate stajerci-ne bo vas neki arsenovic uničeval!

In reply to by Besa (ni preverjeno)

Inšpektor Goflja (ni preverjeno)

Bo prišel čas, ko bodo tile občinski govnači morali požreti lasten drek.

CR (ni preverjeno)

Še malo pa se bo oglasil pametnjakovič z nazivom janban. Po moje je to itak arso ker dvomim da je lahko še kateri drugi takšen trol.

sherlock h (ni preverjeno)

cr-bo kar držalo!!!arsenovic bi se trenutno naj skrival za vec nicki-ovi,surfeiter,janban-lahko tudi gre za njegovega placanca!!!!trenutno se preverjamo!!!seveda brezsmiselno-arsenovic nikoli več ne bo zupan-ostal bo kot propadli zakreditiran gostilničar -prav mu je-njegov lastni pohlep ga je kaznoval!!!lep dan vsem!!!

In reply to by CR (ni preverjeno)

janban

Koliko časa porabiš Tudžmanov pudl, da uspeš spisat vse te butaste komentarje?

In reply to by CR (ni preverjeno)

kunda (ni preverjeno)

Pridite pogledat kaj delajo ob pekerskem potoku,galerija na obeh straneh potoka za gledat vodo ki v poletnih mesecih skoraj presuši.Hudo brihtna glava za tak projekt.Svetoval bi naravovarsttvenikom da si ogledajo betonsko galerijo katera ne bo služila ničemer.mogoče pa bo letni kino.Totalni otklop kaj delajo z naravo.

Auersberg (ni preverjeno)

Ko slišiš neke tujke "shared space" in ne vem kaj še, ti je vse jasno: nepremišljen kaos, ki bo pripeljal v kolaps.

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

auersberg-se strinjam-SRSENOVIC zelo rad uporablja neke bedne izraze, ki se mu manifestirajo v njegovi blesavi jugoslovanski betici!!!na primer mb bajk,neko vilinsko mesto ,nonstop neke zgodbe kot celota -kot da bi se vsi strinjali z njim ....itd- s tem prikriva bedo maribora, ki jo povzroča samo on!!!mariborcani-kruha in iger-ostalega ne potrebujete!!!!ne nasedajte mu vec-pripravite zakonite postopke za odstavitev unicevalca maribora -aleksanderja arsenov-ič!!!vse kar se je naredilo -so delali z nasim denarjem-pri tem so ustvarili 100 milijonov dolgov obcini maribor-prvic v vsej zgodovini maribora!!!!!!gremo naprej-maribor zahteva odstop arsenov-ića-odlicitev je nepreklicna, zakonita ,nujna in se začne izvajati-TAKOJ!!!

Lahko (ni preverjeno)

neposredna odškodninska odgovornost -vložitev tožbe proti arsenovicu je nujna zakonita in potrebna!!!!nima on pravice da vam omejuje dostop ki je ustavne pravica!!!!!dajte ukrepat in to čimprej!!!!lep pozdrav!!!

Semsije (ni preverjeno)

Ja kaj bi še radi ,da vam Arsenovič poje podoknice? Lent je festival in bo takšen ostal . Pojdite si pogledat Petkovškovo nabrežje! Nič avtov samo peš cona in kolesa.

Dobra volja (ni preverjeno)

“Zgube gledajo, kaj prestajajo, zmagovalci gledajo proti cilju.”
“Vaš najnevarnejši nasprotnik je drobceni notranji glasek, ki želi, da odnehate.”

Zdenla (ni preverjeno)

mnogi zvesti kritiki, nikjer bili, nič videli

Sharia Space (ni preverjeno)

Shared space po Arsenovićevo: PEŠ, PES, PECIKL!!! Ne, hvala!

orbo (ni preverjeno)

Stanovalcem,ki so bili tako navdušeni nad zaprtjem Lenta za promet ,se to vrača kot bumerang.

razkosan zrezek (ni preverjeno)

verjetno so tudi gostinci spregledali, da bi bilo boljše,da je Lent odprt za promet in da se lahko parkira, tako kot pred prenovo....

Starejše novice