Vir: Instagram
Še vedno niso dobili prijave domnevnih oziroma potencialnih žrtev.

Skupina Slovenska obramba straža že nekaj dni buri duhove. Uvodnim objavam na družbenih omrežjih sta sledila še intervjuja, zaradi katerih je Policijska uprava Ljubljana sklicala novinarsko konferenco. Ne prvo na to temo.

Tomislav Omejec, direktor ljubljanske policijske uprave, je poudaril, da še vedno ugotavljajo elemente kaznivih dejanj. In če še vedno niso dobili prijave domnevnih oziroma potencialnih žrtev, pa jim je uspelo ugotoviti identiteto nekaterih članov omenjene skupine.

Omejec je za njene člane dejal, da predstavljajo varnostno tveganje in da s svojim izgledom negativno vplivajo na občutek varnosti. In opozoril, da širjenje lažnih informacij in spodbujanje sovraštva ne bosta brez posledic.

Kot ljubljanski župan Zoran Janković prejšnji teden je tudi Omejec poudaril, da je Ljubljana relativno varno mesto, v katerem se kriminaliteta ne povečuje.

Tudi on je postregel s podatkom da je število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana v letošnjem letu za okoli osem odstotkov manj kot leto poprej.

Razkril je še, da so identiteto nekaterih članov Slovenske obrambne straže ugotovili s pomočjo občanov, nekatere pa so identificirali kar na kraju. Izdala jih je namreč njihova uniformirana podoba; ta je bila tudi povod za identifikacijo, saj, kot rečeno, pri mimoidočih vzbuja nelagodje.

Po Omejčevih besedah gre za mlajše osebe, povečini v tretjem desetletju življenja, med katerimi so tudi takšne, ki so jih v preteklosti že obravnavali. Konkretne povezave z navijaškimi skupinami je zanikal, je pa dejal, da gre za »operativno zanimive osebe«.

Te v Ljubljani niso dobrodošle, je prejšnji teden poudaril ljubljanski župan Janković in dodal, da nihče nima pravice, da mimo uradnih organov izvaja svojo.

Policisti opozarjajo, da lahko tako imenovane »vaške straže« ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje.

»Zato bo policija vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji tako imenovanih »vaških straž« zavedati tudi nevarnosti početja.

V primeru da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic,« so pred časom sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Komentarji (11)

Ć (ni preverjeno)

Raje se ukvarjajte z migranti, pa ne bo potrebe po vaških stražah.

Šumar (ni preverjeno)

Varnostno tveganje predstavljajo migranti ne pa domačini...!!!

In reply to by Ć (ni preverjeno)

dajte jih (ni preverjeno)

ko poslusas te milicnike-video... ti gre lahko samo se na bruhanje-po moji oceni se bo raja dvignila!!!

In reply to by Ć (ni preverjeno)

Kurbinsin (ni preverjeno)

SOS rabimo samo bolj agresivne, ne igralce.

jjj (ni preverjeno)

ćefurček je reko niso dobrodošli

ovi (ni preverjeno)
ovi (ni preverjeno)

---beri - m S(o)S - ad - ;-)...
ni smešno - resničnost- al pa se zaplezaj zkurzemvsteno - ne ?

In reply to by ovi (ni preverjeno)

HOS (ni preverjeno)

odjebi srbski drek!!!!se tukaj boš dočakal olujo!!!!!gubi se!!!!

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Antiyuga (ni preverjeno)

udba že grozi-stvar je enostavna-ce se narod v sloveniji dvigne je pravzaprav premalo udbasev!!!na pomoč bi morali poklicati vojsko!!!!potem veste kje bomo!!tega se bojite a-ne!!???nelustrirani milicniki in komunistično -levičarska zalega!!!kaj potem!!!!????

pohorskisvizec

Vaške straže..hahaha, a so potrebne?

xxxtinca (ni preverjeno)

edino varnostno tveganje predstavljajo migranti in tisti ki jih ščitijo

Starejše novice