Slika je simbolična.
Tistim, ki letos počitnikujejo na Hrvaškem, lahko brezskrbno kopanje pokvari »cvetenje morja«.

Nemški mediji svoje državljane, ki se odpravljajo na Hrvaško, opozarjajo na »rjavo sluz«, ki so jo nekateri mimoidoči opazili na gladini morja ob hrvaški obali in ki lahko odvrne kopalce od kopanja v sicer turkizni vodi.

Gre pravzaprav za cvetenje morja, ki pa mu zaradi sluzaste konsistence nekateri rečejo kar »morski smrkelj«

Za kaj gre? Cvetenje morja opisuje pojav masovne razmnožitve planktonskih alg (nekaj milijonov celic na liter), ki je posledica ugodnih pogojev, kot so povečana vsebnost hranil v vodi in dovolj svetlobe. 

Glede na prevladujoče barvilo, ki ga vsebujejo celice, lahko ta pojav morje obarva. Ob prevladujoči skupini fitoplanktona, ki vsebuje značilne fotosintezne pigmente, se morje obarva bodisi rjavo-zeleno (diatomeje), rdeče (dinoflagelati), intenzivno zeleno (zelene alge). 

Cvetenje je naraven pojav in je načeloma dobrodošel, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za biologijo. S fitoplanktonom se namreč hranijo drugi organizmi in je osnova morskih prehranskih spletov. A ob prekomernem cvetenju lahko vodi v hipoksijo oziroma zmanjšano vsebnost kisika, ali celo anoksijo, stanje brez kisika.

Nekatere vrste fitoplanktona so strupene ali kako drugače škodljive, kar lahko škoduje predvsem gojenim organizmom, kot so školjke, ribe in podobno. 

Komentarji (2)

Nedeljski (ni preverjeno)

Hrvaška obala je z vsemi otoki dolga cca 6000 km. Lahko bi bili malo bolj "natančni" kje to točno je. Razen, če se to dogaja ob celotni obali...

janek_1 (ni preverjeno)

a kod nas u nasem moru Piran,.., a je cista voda?

Starejše novice