Slika je simbolična (foto: Bobo).
Kako varni smo zares v Mariboru? Ali število kaznivih dejanj res narašča? Na vsa ta in še mnoga druga vprašanja s poročilom o varnostnih pojavih odgovarja Policijska uprava Maribor. Kakšno je torej stanje v mestu?

V današnjem svetu, zaznamovanem s kompleksnimi izzivi varnosti, se v javnosti vse pogosteje govori o varnosti prebivalcev. Ob tem se navajajo dejstva o znatnem porastu kaznivih dejanj, pojavljajo pa se tudi vprašanja o tem, kako varni smo zares v svojem okolju.

Vprašanjem o varnosti občanov se ni izognila niti Mestna občina Maribor. V luči tega so na Policijski upravi Maribor izdelali poročilo o varnostnih pojavih na območju Mestne občine Maribor za leto 2023.

Poročilo, ki ga je pripravila policija, razgrinja širok spekter statističnih podatkov, analiz ter ugotovitev, ki se dotikajo različnih vidikov varnosti v mestu. Od prometnih nesreč do kaznivih dejanj - poročilo osvetljuje vse plati varnosti v Mariboru.

V Mariboru število kaznivih dejanj poskočilo za 36 odstotkov

Na Policijski upravi Maribor ocenjujejo, da so bile varnostne razmere v Mariboru leta 2023 ugodne. Tako so v prejšnjem letu obravnavali 3581 kaznivih dejanj.

Vendar če podatke primerjamo s prejšnjimi leti, je možno opaziti, da se je število kaznivih dejanj v Mariboru res povečalo. Tako smo v zadnjem letu zabeležili 36,3 odstotka več kaznivih dejanj kot v letu 2022, na ravni države pa je prišlo do 9,2-odstotnega porasta. Od tega so mariborski policisti skupno preiskali 47,8 odstotka kaznivih dejanj, kar je nekoliko manj kot leto pred tem, ko so jih preiskali 49,9 odstotka.

Kljub temu ne gre za največje število kaznivih dejanj v enem letu. Po podatkih Policijske uprave Maribor so namreč leta 2019 zabeležili 3905 kaznivih dejanj, leta 2020 pa 4091.

Prav tako so policisti Policijske uprave Maribor lani obravnavali za štiri odstotke več prometnih nesreč kot leta 2022, skupno so jih tako na območju Maribora zabeležili 1540. Poskočilo pa je tudi število smrtnih prometnih nesreč. Če je leta 2022 v nesreči umrla le ena oseba, se je to število lani povzpelo na pet.

Na drugi strani pa je na območju Mestne občine Maribor prišlo do padca kršitev predpisov, ki urejajo javni red in mir ter splošno varnost ljudi in premoženja. Gre za 7,1-odstotni padec, saj se je število kršitev zmanjšalo iz 2980 na 2767. Od tega so nekaj več kot polovico predstavljale kršitve javnega reda in miru.

Policisti so imeli največ dela s tatvinami in goljufijami

Če si ogledamo le kazniva dejanja, predstavljajo vsa kazniva dejanja na območju Maribora 5,3 vseh kaznivih dejanj na območju Slovenije.

Od tega se je največ, in sicer 88,5 odstotka, oziroma 3168 kaznivih dejanj, nanašalo na dejanja splošne kriminalitete. Pri tem so veliko večino predstavljala kazniva dejanja zoper premoženje: zabeležili so 1220 tatvin, 444 velikih tatvin, 223 goljufij in 256 poškodovanj tuje stvari.

Policisti so lani zabeležili tudi več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje ter prometa s prepovedanimi drogami. Teh je bilo lani 76, leto pred tem pa 63.

Povečalo se je tudi število kaznivih dejanj zoper človekove pravice, za 42 odstotkov, kaznivih dejanj zoper življenje in telo, za 11,7 odstotka, zoper pravni promet, za 44 odstotkov, se pa je na območju Maribora zmanjšalo število primerov zoper spolno nedotakljivost, in sicer iz 37 na 26 primerov.

Mladoletniška kriminaliteta v porastu

Mariborski policisti poročajo o povečanem številu kaznivih dejanj, ki so jih osumljeni mladoletniki. Tako so v letu 2023 obravnavali 96 takšnih kaznivih dejanj, leto pred tem pa 87.

Najpogostejša kazniva dejanja, ki so jih bili osumljeni mladoletniki, so kazniva dejanja zoper premoženje (28 primerov), sledijo kazniva dejanja zoper človekove pravice in svoboščine (14 primerov), človekovo zdravje (13 primerov), kaznivo dejanje zoper življenje in telo (13 primerov) in kazniva dejanja zoper javni red in mir (12 primerov).

Foto: Bobo

V Mariboru v prometnih nesrečah umrlo pet oseb

Prejšnje leto se je na območju Mestne občine Maribor zgodilo 1540 prometnih nesreč, 59 več kot leto pred tem. V prometnih nesrečah se je 42 udeležencev huje, 478 pa lažje telesno poškodovalo, pet oseb pa je v prometnih nesrečah umrlo.

Pri tem pa glavni povzročitelj nesreč ni bil alkohol. Vinjeni vozniki so povzročili za 7,7 odstotka prometnih nesreč. Glavni razlog so predstavljali nepravilni premiki z vozilom, neupoštevanje pravil prednosti in neustrezna varnostna razdalja.

Ne nazadnje so mariborski policisti zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov podali 40 kazenskih ovadb, napisali 848 obdolžilnih predlogov, 11.898 plačilnih nalogov, izdali 94 odločb v hitrem postopku ter izrekli 1390 opozoril.

Med kršitelji zakona o tujcih največ državljanov Bosne in Hercegovine

Kaj pa izvajanje predpisov o tujcih v Mariboru? V letu 2023 so na območju Mestne občine Maribor ugotovili 286 kršitev zakona o tujcih, kar je za 190 več kršitev kot leto prej. Prav tako so obravnavali 215 kršitev zakona o prijavi prebivališča, katerih število pa se je zmanjšalo za 141.

Ob tem pa na mariborski policijski upravi dodajajo, da so zaradi kršitev zakona o tujcih obravnavali 79 državljanov Bosne in Hercegovine, 43 državljanov Kosova, 42 državljanov Romunije, 40 državljanov Srbije, 26 državljanov Severne Makedonije, 22 državljanov Avstrije, 21 državljanov Hrvaške ter 11 državljanov Indije in posameznike drugih držav.

Komentarji (21)

From inside (ni preverjeno)

glejte- bolj kot smo vas opozarjali arsenovica-NE-ste ga nekateri volili- zdaj vidimo kako obzalovanja vredne so bile te napacne odlocitve-posledice arsenovica bodo se zelo dolgo!!!tu imate zdaj balkansko mesto- stajerci!!!!

Šumar (ni preverjeno)

To so krivi politiki in policija ker ščitijo to golazen čefursko...!

In reply to by From inside (ni preverjeno)

Lahko (ni preverjeno)

po mariboru se siri beda in revscina-mesto propada-ljudje se izseljujejo sem prihajajo crni umazanci in ostali cefutarji-vas srpski ďupan arsenov-ić!!!!kruha in iger -mariborcan!!!!!i-ne razumem, kako lahko in kako dolgo boste se dopuscali vse to!!!noro!!!groza ,v kaj vam zahrbtno- hinavsko pred ocmi spreminja maribor-vas ďupan!!!pa saj to ni res!!!!!

UDBAN (ni preverjeno)

Glavni krivec za nasilje in zoper drugače misleče ter hujskaštvo je RKC ,ki ima svoje vzvode v SDS . Ustavite naročnike RKC in SDS.

janek_1 (ni preverjeno)

evo vam vase migrante,...

Kurbinsin (ni preverjeno)

Ćefurji cigani migranti śiptari

UDBAN (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

V katero skupino ti sodiš?

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

ajde cuzaj kurac čefur

In reply to by UDBAN (ni preverjeno)

Jozsliky (ni preverjeno)

vsakemu cefurju--jugofilu se poserjem na glavo!!

In reply to by 666 (ni preverjeno)

Neko (ni preverjeno)

Ja res je. Delam v MB, in vsak dan ko grem v službo ali iz nje drugo na poti do službe ne vidim.

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

UDBAN (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mariborčani si ne zaslužijo boljšega župana . MB je umazano provincialno mesto .

Politk (ni preverjeno)

Torbičarjev je v Mariboru kot plevela,temu primeren kriminal'pa to niso tisti arhitekti pa kirurgi ali kakorkoli jih je vlada hvalila.

Štamperl (ni preverjeno)

Hvala vam lepa, gnila vlada in gnili župan. Čas je za odstop!

Dobra volja (ni preverjeno)

komentatorji vse povedo
IQ ... ???
Boge mame ...

kontrarevolucija (ni preverjeno)

poglejte-zakaj je do teh srbskih zajedalcev in ostlih tujerodnih prislekov potrebno imeti nicelno toleranco-izdali so lastno domovino in njihove druzine-kaj lahko potemtakem pricakujete od cefurjev-vas vprasam slovenci!!????

In reply to by Dobra volja (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Dobra volja... Saj tudi ti spadaš med komentatorje... Ker pišeš komentarje... Pač nimaš kaj pametnega za napisati o članku.. (tvoj nizki IQ) Pa se na druge spravljaš... Poštar pa verjetno na tvojo... Zato pa smo vse drugi (komentatorji) krivi... Pa lep pozdrav dobrovoljnež;)

In reply to by Dobra volja (ni preverjeno)

MD (ni preverjeno)

Maribor že dolgo ni več Maribor...Iz leta v leto je slabše, veliko je pripomogel k temu župan, da je temu tako...

antilgbt (ni preverjeno)

mariborcani pozor!!!pripravite zakonite in nujne postopke za razresitev /odstavitev aleksanderja arsenov-ič iz delovnega mesta za zupana!!!odlocitev je zakonita ,nujna, potrebna ,nepreklicna in se zacne izvajati-takoj!gremo maribor-resimo nase mesto pred arsenovicem!!!to je vasa pravica in dolznost!!!bodite glasni-imate vso pravico-gremo!!!

In reply to by MD (ni preverjeno)

za svoboden maribor (ni preverjeno)

Vsekakor! Resnična sramota je, da so v naših mestih župani kriminalci in da vedno prihajajo iz vrst komunistov. Podobno je s policijo, ki jo vodijo bosanski kriminalci.

za svoboden maribor (ni preverjeno)

Vsekakor! Resnična sramota je, da so v naših mestih župani kriminalci in da vedno prihajajo iz vrst komunistov. Podobno je s policijo, ki jo vodijo bosanski kriminalci.

pohorskisvizec

To nas lahko skrbi.A je še varno prečiti mesto zvečer?

Starejše novice