Poleg zaključnih spričeval bodo otroci ta teden domov prinesli tudi sezname šolskih potrebščin za prihodnje šolsko leto. Izbira v trgovinah je velika, cene pa različne.

Šolsko leto gre h koncu. Medtem ko nekateri starši še ne razmišljajo o nakupu potrebščin za novo šolsko leto, pa jih polno založeni trgovci že pričakujejo. 

Preverili smo, ali so se v primerjavi z lanskim letom, kaj podražile in ugotovili, da vas nakup »na prvo žogo« lahko stane tudi nekaj manj kot 50 evrov več.

Primer četrtošolca in trije ponudniki

Cene šolskih potrebščin po šolskem seznamu smo preverili pri treh največjih ponudnikih

Za primer vzemimo četrtošolca ene izmed podravskih osnovnih šol. Čeprav je seznam enak, se končni zneski za plačilo kar precej razlikujejo. 

Pri enem ponudniku bi za nakup po seznamu odšteli nekaj več kot 188 evrov, pri drugem pa kar 46 evrov več.

FOTO: Zajem zaslona

Bistvenih podražitev ne opažaj

Medtem ko nekateri starši ta trenutek še ne razmišljajo o nakupu, pa drugi bistvenih podražitev na seznamih, ki so jih nekatere šole objavile že prejšnji teden, niso opazili.

»Iskreno sem samo preletela sezname, ampak me ne bi čudilo, če bi se podražili, ker se vse draži,« nam je povedala Tadeja, mama dveh osnovnošolk. 

»V letošnjem letu nekih bistvenih podražitev ni, seveda v skladu z inflacijo se cene dvignejo, tako kot tudi druge dobrine. Smo pa pri nas, na naši šoli, občutljivi glede števila delovnih zvezkov, tako, da učitelji skrbno izberejo, kjer je to res nujno potrebno,« je povedal Franc Gosak, ravnatelj Osnovne šole Franca Lešnika - Vuka Slivnica pri Mariboru.

Odgovoril le DZS

Z vprašanji glede podražitev smo se obrnili tudi na največje ponudnike tovrstnih izdelkov pri nas.

Do priprave članka so nam odgovorili zgolj iz DZS-ja, kjer so dejali, da je bilo povišanje cen delovnih zvezkov letos bistveno manj kot leto poprej, morda le nekaj deset odstotkov gradiv. Gradiva, kjer se je cena povišala, so različna, večino pa so tujejezična.

Vsi si novih potrebščin ne morejo kupiti

Z bogato ponudbo v knjigarnah in papirnicah že vabijo k nakupu, staršem pa svetujejo, naj jih obiščejo čim prej, saj je ponudba prav zdaj največja.

»Mi smo vsako leto s 1. junijem že pripravljeni. Vabimo starše, da se oglasijo čim prej. Tudi trend iz leta v leto je, da starši te nakupe opravijo zelo hitro, da potem brezskrbno stopijo v poletje, na počitnice,« je povedala Maja Močnik Kočunik, vodja mariborskih poslovalnic Mladinske knjige.

A vse več je tudi  družin, ki si nakupa šolskih potrebščin enostavno ne morejo privoščiti. Na pomoč jim vsako leto priskočijo številne fundacije s svojimi dobrodelnimi akcijami, ena izmed njih je tudi Podari zvezek, ki je v času svojega delovanja pomagala že več kot 1400 družinam

»Akcijo izvajamo v sodelovanju z dobrodelnim društvom Pomagajmo odprtih src in pa seveda s številnimi drugimi organizacijami. Vsako leto pozovemo k sodelovanju tudi osnovne šole in pa centre za socialno delo, da nam oni pomagajo s kontakti, oziroma priti res do tistih otrok, do tistih družin, ki to pomoč najbolj potrebujejo,« je povedala Matejka Horvat iz Lokalne razvojne fundacije za Pomurje.

Učite otroke trajnostnega načina življenja

Preden se bodo odločili za nakup, pa pristojni staršem polagajo na srce, da ne pretiravajo in naj kupijo samo to, kar morajo.

»Naj bodo čim bolj ekonomični pri nabavi šolskih potrebščin. Tudi pri zvezkih jim napišemo na sezname, da naj bodo zvezki od lanskega šolskega leta. Celo dobrodošlo je, da se snov nadaljuje v naslednje šolsko leto,« je povedal ravnatelj Osnovne šole Franca Lešnika - Vuka Slivnica pri Mariboru.

To velja tudi za torbe, šestila, barvice in ostale pripomočke - če so še vedno uporabni, naj jih otroci uporabljajo več let in se tako učijo trajnostnega načina življenja.

Komentarji (1)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Zato ste dobili dohodnine in visoke regrese, porabite jih na svojih pankrtih ne pa da hodite zapravljat ta denar k ustašom

Starejše novice