Slika je simbolična.
Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Fisker v stečaj.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Fisker je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek vložil zahtevo za zaščito pred upniki. 

Kot razlog je navedel visoko inflacijo in težave s proizvodnjo. Podjetje je že nekaj časa v finančnih težavah in je ustavilo proizvodnjo modela Ocean, predstavljenega leta 2022.

»Tako kot druga podjetja v industriji električnih vozil smo se soočili z različnimi tržnimi in makroekonomskimi preglavicami, ki so vplivale na našo sposobnost učinkovitega delovanja,« so pojasnili v podjetju. 

Trenutno so v pogovorih z deležniki o prodaji premoženja.

Fisker Ocean (foto: Fisker).

V težavah tudi Magna

Ustavitev proizvodnje modela Ocean je v težave pahnila tudi Fiskerjevo avstrijsko hčerinsko družbo.

Vozilo je v Gradcu izdelovala kanadsko-avstrijska multinacionalka Magna, ki je morala zaradi odločitve ukiniti 500 delovnih mest.

Zakaj stečaj?

Podjetje, ki ga je ustanovil danski avtomobilski oblikovalec Henrik Fisker, je bilo ob združitvi s hčerinsko družbo investicijskega podjetja Apollo leta 2020 ocenjeno na 2,9 milijarde dolarjev (2,65 milijarde evrov). 

Ustanovitelj je v februarja objavljenem intervjuju dejal, da je bilo leto 2023 zanje zelo zahtevno, k čemur so med drugim prispevali zamude pri dobavah sestavnih delov, pomanjkanje delovne sile in visoka inflacija.

Skoraj vsi ameriški proizvajalci avtomobilov se soočajo tudi z močno konkurenco kitajskih proizvajalcev

Proizvajalec električnih vozil Tesla je denimo aprila napovedal ukinitev več kot 14 tisoč delovnih mest.

Komentarji (13)

UDBAN (ni preverjeno)

MAGNA je projekt za pridobivanje državnih subvencij in provizij . Kje sta Počivalšek in Soršak zagovornika velikega projekta za Slovenijo?

Politik (ni preverjeno)

Hočem članke ,ki ste jih pisali leta nazaj,Magna je superduper,odpravila bo brezposelnost v Mariboru,zaposlili bomo več in več ,kot mislite,,če tudi smo na naravnoslovnem varstvenem območju NAJBOLJ pitne vode .PLEŠIMO.

Prdec iz lenta (ni preverjeno)

Razlilo se je ko magna

Düplek (ni preverjeno)

Magma se razlije, ne magna. Kdo pa se kupi elekricno sranje? Ti, ko mislijo, da doprinesejo kaj k cistemu okolju z takim avtom, a ravno nasprotno, najvec onesnazujejo.

Edo (ni preverjeno)

Kako lahko pišete nekaj takega? V kakih težavaj? Pišete,tako,kot da firma propada. Šla je ena znamka vstran,to pa je tudi vse..... Kar pa se tiče komentarjev,pa se spravite raje kaj pametnega delat,kot pa da flancate in razpravljate nekaj,o čemer nimate pojma

dfghjmk (ni preverjeno)

Stari daj mir ,spij pir in v senco .

In reply to by Edo (ni preverjeno)

orožnik (ni preverjeno)

Edo, morda boš drugače razmišljal, ko ti bo tuja firma (magna) začela morda v bližnji prihodnosti pošiljati položnice za porabljeno pitno vodo, so jo kupili, z zemljo vred. Namesto, da bi jo mi njim prodajali, jo bodo oni nam.

pohorskisvizec

Šalo je vrag vzel.

Berbad (ni preverjeno)

Fisker je propadel zaradi klump izdelkov vse ostalo je trla baba lan, da joj prođe dan. V Ameriki so imeli prodajne akcije -30% pa jim ni pomagalo...

Sfv (ni preverjeno)

Kak ste potencialni volilci Goloba cvilili in si želeli to sranje NA NAJBOLJŠI KMETIJSKI ZEMLJI. Samo ka se zbetonira, uniči...

dfghjmk (ni preverjeno)

Stari tebi niti pir ne pomaga več .Obesi se .

In reply to by Sfv (ni preverjeno)

44566 (ni preverjeno)

Skupaj s Fiskerjem v grob pa bo šlo en kup slovenskih dobaviteljev avtomobilske industrije.

Besa (ni preverjeno)

Noben zakon,tudi sklenjen pred bogom ne velja večno.Slovenski dobavitelji si bodo pač poiskali drugega naročnika

In reply to by 44566 (ni preverjeno)

Starejše novice