Fotografijo s predsednico države, posneta na tradicionalni seznanitvi vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo v Beltincih maja 2024 (foto: Bor Slana/STA).
Motor, ki so ga v mariborskem podjetju razvijali že od leta 2017, se ponaša z izjemnimi lastnostmi, kot so brutalna moč, hitro polnjenje baterije, možnost vožnje po cesti in nizki stroški vzdrževanja.

Mariborsko podjetje RTC (Razvojno-tehnološki center) je od leta 2017 razvijalo električno verzijo terenskega vzdržljivostnega (hard enduro) motorja, primernega za vojaško in civilno rabo. 

Rezultat tega razvoja je električni motor STRiX, ki ga zdaj predstavlja lani ustanovljeno istoimensko podjetje. 

Vojskam zveze NATO so že predstavili motor, medtem ko je Slovenska vojska že prejela prve primerke.

Direktor podjetja Sašo Emin o glavnih značilnostih STRiX motorja pravi, da gre za brutalno, a vendar nadzorovano moč, pospeševanje, navor, izjemno hitro (CCS) polnjenje, s katerim se baterijo napolni v desetih minutah od 20 do 80 odstotkov. 

Nadalje, ima hitro izmenljivo baterijo (razvoj tehnologije baterijskih celic gre strmo naprej, v par letih bo domet že približno dvakrat večji, kar pomeni, da uporabnik lahko z novo baterijo enostavno nadomesti staro), STRiX pa se lahko registrira tudi za vožnjo po cesti.

Na fotografiji je Roman Jelen.

Primeren za vojaško rabo

»Komponente so military-grade oziroma imamo NATO Stock Number, top of the range amortizacijo, vodoodpornost, aplikacijo, s katero si uporabnik lahko sam spreminja nekatere karakteristike motorja (moč, navor, občutljivost ročke za »plin«, nivo rekuperacije, s katero uporabnik lahko prilagaja občutek dvotaktnega bencinskega motorja ali štiritaktnega ...). Stroški vzdrževanja so nizki, STRiX je vedno v optimalni prestavi, kar pomeni večji fokus na samo vožnjo,« še razlaga direktor.

STRiX je po njegovih besedah v osnovi električni hard enduro motor, ki je zaradi vseh svojih karakteristik primeren za vse off road entuzijaste, hard enduro voznike ali celo MX voznike. 

Zaradi nekaterih navedenih lastnosti je motor zelo primeren za vojaško rabo (specialne enote, izvidnica, vojska) in druge specializirane uporabe (specialne enote policije, reševalci in podobno), kjer je STRiX tudi začel zgodbo. Tu jim poleg vseh ostalih lastnosti prav pride še tišina in pa nizek termalni odtis.

Predstavitve v Španiji.

Kako se je vse skupaj začelo?  

Že pred ustanovitvijo specializiranega podjetja STRiX eMotors d. o. o., razlaga Sašo Emin, so v sklopu bazičnega podjetja RTC d. o. o. prišli v stik z električnimi pogoni kar relativno zgodaj, okrog leta 2008. 

Ideja za električni motocross/hard-enduro motor pa se je porodila nekoliko kasneje v letu 2011.

»Ker pri naših projektih radi hodimo po meji realnega oziroma možnega, smo se tudi tukaj že takoj odločili, da želimo narediti električno verzijo le ob pogoju, da je lahko boljša od svojih bencinskih bratcev. Iz tega razloga se je razvoj zavlekel na kar nekaj let, saj cenovno razpoložljiva tehnologija takrat še ni bila zrela za takšne ekstreme. Resen namenski razvoj na motorju se je pričel leta 2017.«

V letu 2022 so se predstavili z električnimi motorji na enem največjih vojaških mednarodnih sejmov v Parizu, kjer so jih poleg vseh ostalih obiskovalcev opazili tudi ljudje z ministrstva za obrambo.

»Kasneje so nas povabili na predstavitev električnega motorja, takrat smo jim omogočili individualen preizkus motorjev v kombinaciji s klasičnimi oziroma bencinskimi 500 ccm hard-enduro motorji KTM. Na tak način so lahko sami neposredno ocenili razliko med uporabo nove in stare tehnologije ter vseh njihovih prednostih in slabostih. 

Na ministrstvu so kasneje tudi naredili raziskavo trga električnih motorjev in STRiX električni motor je bil že takrat edini, ki je bil po vseh specifikacijah ustrezen za vojaško uporabo - električni pogon, visoka moč, hitro izmenljiva baterija, vodotesnost, možnost hitrega CCS polnjenja ...«

Iz predstavitve na Nizozemskem.

Proizvodnja je že v pripravi

Podobno se jim dogaja z ostalimi, tujimi NATO silami - že po pisnih specifikacijah jim je motor veliko bolj uporaben od konkurenčnih, po temeljitih praktičnih preizkusih in primerjavah (tako imenovanih »field« testih) naših motorjev s konkurenčnimi pa se še bolj prepričajo v kakovost in zmogljivost STRiX električnih motorjev, še navaja direktor. Vseh predstavitev za zdaj ne smejo deliti, se pa jim odpira tudi ameriški trg. 

Na vprašanje, kdaj na bi stekla polna proizvodnja, Emin odgovarja, da gre za zelo obsežen projekt industrializacije in vzpostavitve serijske proizvodnje v Sloveniji, torej projekt, kjer se končni produkt in dodana vrednost ustvarjata neposredno v Sloveniji.

»Sedaj že pripravljamo proizvodne kapacitete za nekaj 1000 kosov letno. Prva serija do konca tega leta bo 250 motorjev, od katerih pa so praktično vsi že rezervirani za vojaško uporabo in izvoz. Polno serijsko proizvodnjo načrtujemo v prvem kvartalu 2025. 

Že zaradi specifikacije sodelovanja z NATO silami morajo biti vse ključne komponente preverjenega/dovoljenega izvora in tu se ne moremo zanašati na poceni komponente iz na primer Kitajske. STRiX je visokokakovostni izdelek »Made in Slovenia«. 

Cena za posamezni STRiX električni hard-enduro motor je 15.820 evrov z davkom na dodano vrednost.«

Predstavitev na Nizozemskem.

Nove zaposlitve v Mariboru

Do sedaj so v projekt vložili že več kot štiri milijone evrov, z glavno investicijo pa so šele začeli in je nekajkratnik te številke.

»Pred kratkim so nas obiskali tudi uvozniki iz ZDA, ki so največji hard-enduro trg, trenutno smo v postopku sklepanja pogodbe z njimi za zastopanje v ZDA. Pred nami je veliko trdega dela, največji trgi za STRiX hard-enduro motorje so Španija, Italija, Francija, Nemčija, Skandinavske države, oiskali nas bodo tudi tudi uvozniki iz ZDA, ki so največji hard-enduro trg. Pri tako obsežnih projektih se v prvih letih o dobičku ne moremo pogovarjati, saj je v prvih letih potrebnega veliko finančnega investiranja. Bi si pa dobiček lahko obetali že v 2025.«

Do konca leta bo podjetje zaposlilo približno 45 ljudi, glavna sestava motorjev in izdelava komponent pa bo potekala v Mariboru s širšo okolico.

Komentarji (17)

janek_1 (ni preverjeno)

tresla se gora, rodila se mis!

Šumar (ni preverjeno)

Karakteristike prosim... Brutalna moč... Kw pa kg pa navor to so podatki ne pa brutalna moč... Brutalna moč je lahko za nekoga 20konjev... Gajserova Honda jih ima 80konjev... Pa jih je premalo zanj... Za zavaljene vojake pa še bolj zavaljene policaje pa ne vem kdo se bo držal na motorju z "brutalno" močjo... Ha ha ha pač pranje našega davkoplačevalskega denarja...

In reply to by janek_1 (ni preverjeno)

UDBAN (ni preverjeno)

Za uničevati neokrnjeno naravo je odličen . Kje se bo vojska vozila?

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Samo po poligonu.

In reply to by UDBAN (ni preverjeno)

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Tam se tudi ketne najmanj zamažejo.

Pa polnilnik je pri roki, ko se akumulator sprazni,
da ni treba motorja ure in ure potiskati nazaj v kasarno.

In reply to by Dr. Klošar (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Vsi motorji na trgu so cenejši... močnejši... in zanesljivi... Bomo videli kaj bo čas pokazal...

In reply to by UDBAN (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Kdo je ta šema med vojaki?

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Neka, ki nonstop lapa, pa čeprav bi bilo najboljše, če bi ostala tiho.

In reply to by pohorskisvizec

Ploko (ni preverjeno)

nilski konj-v cloveski podobi-udbovska spaka!!!!

In reply to by pohorskisvizec

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

A LEGIONELO ŠE IMATE

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Si mislil legionarje?

In reply to by BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

HYPOKRAT (ni preverjeno)

Za 15 jurjev je moč dobiti zelo spodoben bencinski motor, ki ima mnogo več občutljivih in natančno izdelanih podsklopov, tako da se mi 15k€ vseeno zdi dosti. Če bi jaz bil v razvojnem timu bi tudi zahteval kardanski prenos moči na zadnje kolo. Ketne za na offroad teren niso in jih je treba menjevati. Mogoče proizvajalec cika na vojsko, ta pa je vedno pregovorno imela dosti denarja. Kako je danes ne vem, a jaz bi vseeno bolj stavil na civilno rabo. Zakaj hudiča mora biti vedno vojska v prvem planu.
Podobno je z avti. Električni so mnooooooogo enostavnejši, zato bi morali v primerjavi z bencinskimi in dizli biti pol cenejši. A politika je pač politika - kurba.

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Si z zadnjim stavkom mislil političarko na sliki?

In reply to by HYPOKRAT (ni preverjeno)

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Zanimivo, da nikjer ni omenjena njegova teža, ki znaša enormne pol tone. To lahko vozi samo konj, ne pa človek - sploh pa ne ženska, pa četudi je precednica z jajci.

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Brez akumulatorja bi še nekak šlo. Samo takrat ga moraš ročno potiskati.

In reply to by Dr. Klošar (ni preverjeno)

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Me zanima, če bodo naredli takšnega na sončne celice. Bi bilo odlično za nočne bitke. Žrtev bi bi bilo malo, ker vojaki sploh ne bi prispeli na prizorišče spopada.

In reply to by Dr. Klošar (ni preverjeno)

Auersberg (ni preverjeno)

Mislim, da so jih vojski dobavili 6. Kaj natančno naj bi moral motor izpolnjevati za ene standarde po NATO standardih? Da laufa? Ker je električen, pa mora biti njegova uporaba res vrhunska, npr. sred Ukrajine, kjer ni štroma že ure in ure, potem pa bo vojak čakal, da ga napolni pa da najde polnilnico sredi razsutih mest ... Res, pravi NATO standardi ...

Pa saj to ne moreš verjet, kaj pišejo ti ljudje. Če so pa NATO nasrali, da bo to kakorkoli vključeno v katerokoli operacijo ... potem pa so res tanartabuljši.

16.000 EUR za motor, ja, to je edini NATO standard: precenjeno in nedelujoče oz. neoperabilno v vojnem stanju.

Starejše novice