Župan Maribora Saša Arsenovič (foto: Bobo).
Mariborski mestni svet soglašal z novim poskusom prodaje Farmadenta, ne pa tudi z zvišanjem cen vrtcev.

Mariborski mestni svetniki so se na današnji seji brez razprave in soglasno strinjali z novim poskusom prodaje družbe Farmadent.

Potrdili so lokalni program za kulturo in investicijsko dokumentacijo za izgradnjo nove Zdravstvene postaje Tezno, niso pa se strinjali z višjimi cenami vrtcev.

Mestni svetniki so potrdili nove cene odvajanja komunalne odpadne vode, omrežnine in črpanja blata, s čimer se položnica za povprečno gospodinjstvo znižuje za nekaj evrov. 

Niso pa potrdili predlaganega zvišanja cen javnih vrtcev, čeprav je Brigita Gajzer Pliberšek iz občinskega urada za vzgojo in izobraževanje ponovila, da plačila staršev še vedno ostajajo najnižja med mestnimi občinami. 

Proti je glasovalo 17 mestnih svetnikov, kar 19 pa jih je bilo proti predlaganemu znižanju občinskih subvencij za plačilo vrtcev.

Župan: vlaganja so nujna

Svetniki se ob tem niso javili k besedi, da bi pojasnili svojo odločitev, župan Saša Arsenovič pa jih je opozoril na nujna vlaganja v vzgojno-izobraževalne ustanove. 

»Sprejemanje političnih odločitev ni nujno všečno ... Upam, da veste, kaj s tem delate, kako naše premoženje propada,« je dejal. 

»3000 staršev se dotika sofinanciranje, 13 tisoč otrok pa hodi v vrtce in šole, ki imajo zaradi tega slabši servis in celodnevno počutje, zaradi pet evrov na položnici v času najnižje brezposelnosti v zgodovini Slovenije,« je poudaril.

Nekaj pomislekov so imeli mestni svetniki tudi glede Lokalnega programa za kulturo za obdobje 2024-2027. 

Po ocenah Liste kolesarjev in pešcev je dokument neambiciozen in »namesto, da bi odgovarjal na potrebe mlajših generacij ustvarjalcev, producentov in občinstva, izgleda bolj kot popis stanja v službi županovega omejenega razumevanja področja kulture«.

Tudi Sindikat kulturnih delavcev Zasuk in KNVOSUK - kolegij nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture ima pomisleke v zvezi z vsebino tega dokumenta.

»Še zmeraj ni podkrepljen s konkretnim akcijskim načrtom, je brez jasne časovnice, metodologije ali merljivih kazalnikov«, zaradi česar dvomijo v dosledno izvajanje, spremljanje in evalvacijo dokumenta.

Uvedba kadrovskih štipendij

V drugi obravnavi so mestni svetniki potrdili predlog za uvedbo kadrovskih štipendij.

 Poleg obstoječih štipendij za nadarjene dijake in študente bo tako občina podeljevala kadrovske štipendije, katerih prejemniki se bodo po zaključenem izobraževanju morali zaposliti v občinski upravi ali zavodih, kot so vrtci, šole in zdravstveni domovi. 

V svetniški skupini Gibanja Svoboda so bili sicer kritični, ker menijo, da bi kadrovske štipendije morale veljati tudi za zaposlitev v drugih javnih zavodih, kot so UKC Maribor, srednje šole ali domovi za starejše.

Zdravstvena postaja Tezno

Mestni svet je prav tako potrdil investicijsko dokumentacijo za izgradnjo nove Zdravstvene postaje Tezno, ki bo po projektantski oceni stala 20,7 milijona evrov. 

»Gremo naprej, potem ko smo uspeli zgraditi Zdravstveno postajo Magdalena, ki smo jo danes odprli,« je dejal župan.

Točke, ki so se nanašale na poslovanje, imenovanje nadzornikov in prejemke v Javnem holdingu Maribor, so na predlog opozicije umaknili. 

So pa brez razprave potrdili rebalans letošnjega proračuna, katerega prihodki se s sedanjih 169,3 milijona evrov povečujejo na 173,6 milijona evrov.

Večino dodatnih prihodkov predstavlja najemnina od nedavno prevzete centralne čistilne naprave.

Komentarji (7)

Da ne bo krivic (ni preverjeno)

youtu.be/L2KKLHQpVAk

janban

Nesposobneži komandirajo sposobnega župana, kaj in kako mora delat. Zato pa je cela država v qurcu. Poglejte si samo mestne svetnike, skoraj vsi brez zaposlitev. Z sejnino zaslužijo za kruh. Dokler bomo imeli takšen sistem nam ni pomoči. Župan je bil izvoljen na volitvah in on mora prevzet odgovornost, drugače ga na naslednjih volitvah več ne bo. Sistem poveljevanja mora biti enak kot je v podjetju.

Šumar (ni preverjeno)

Nesposobnež je srbski župan!!!
Ta Kretenović je sposoben polniti samo svoje žepe na račun Slovencev!!!
Nesposobneži so vsi čefurji!!!
Zato pa je država v kurcu!
Zaradi YUGOVIČEV! Ćefurska golazen nam uničuje SLOVENIJO pa taki podporniki ki z njimi držijo... (Čefurji) pa še Lgbt..... podpira pederčina jedna!

In reply to by janban

Šumar (ni preverjeno)

Janban ti pa če to podpiraš si lahko samo eno ali drugo... Ali si čefur ali pederčina??? Normalen človek te golazni ne more podpirati!!!

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

Jurček smrček (ni preverjeno)

On je čefur in pederčina hkrati.

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

jambor jugović

In reply to by janban

Stane33 (ni preverjeno)

Leglo smrdljivih umazanih pijandur, najbolj primitivno mesto v državi. Smradi pijanski na socialni vsi po vrsti, mučitelji živali, morilci psov, prašiči zapiti, to ste Totekovska golazen

Starejše novice