Slika je simbolična.
V Sloveniji izrazi sožalja ob smrti Marka Ilešiča.

V 77. letu starosti je umrl nekdanji nogometni funkcionar in eden zadnjih predsednikov Nogometne zveze Jugoslavije, v zadnjih letih pa sodnik sodišča Evropske unije, Marko Ilešič. Globok pečat v nogometu je pustil kot nepogrešljiv del pri osamosvajanju Nogometne zveze Slovenije in njenem vključevanju pod okrilje Fife in Uefe.

V nogometu je začel kot nogometni sodnik, nadaljeval pa kot nogometni funkcionar v organih Nogometne zveze Slovenije in Nogometne zveze Jugoslavije, ki jo je pred razpadom vodil kot njen predsednik. 

Z Rudijem Zavrlom in Antonom Frantarjem je odigral ključno vlogo pri umestitvi slovenske nogometne zveze na mednarodni nogometni parket, še posebno pri pisanju memoranduma za včlanitev Nogometne zveze Slovenije v Fifo leta 1992 in Uefo leto kasneje. 

Ilešič je imel pomembno vlogo tudi pri oblikovanju ključnih aktov nogometne zveze in postavljanju organizacije kot take. Do odhoda na funkcijo sodnika EU je deloval tudi kot delegat na tekmah Uefe, bil pa je tudi član pritožbenih organov Fife in Uefe.

»Njegova nogometna zapuščina bo živela še naprej skozi najpomembnejše akte Nogometne zveze Slovenije, kakor tudi najpomembnejše trenutke v oblikovanju organizacije,« so zapisali na spletni strani Nogometne zveze Slovenije. 

Foto: Bobo

Pravosodno ministrstvo je spomnilo na njegove izjemne karierne dosežke in ga označilo za velikana na področju prava.

»Zapustil nam je bogato zapuščino ne le pravne briljantnosti, temveč tudi neprimerljive predanosti modrosti in pravičnosti ter prijateljstvo, za katero smo mu neizmerno hvaležni. Njegova smrt je velika izguba za pravno skupnost, predvsem pa za vse, ki smo ga imeli čast poznati in nas je s svojo osebnostjo obogatil. Markova predanost, integriteta in srčnost bodo ostale z nami in še naprej navdihovale tako nas kot tudi prihodnje generacije,« so zapisali na pravosodnem ministrstvu.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je Ilešiča označila kot mentorja, ki mu je hvaležna za vse znanje, ki ga je nesebično razdajal.

»Kot ugleden in mednarodno prepoznaven pravnik, prvi slovenski sodnik na Sodišču EU v Luksemburgu je pomembno prispeval k razvoju slovenske pravne znanosti in prakse,« je zapisala na družbenem omrežju X.

Marko Ilešič se je rodil leta 1947 v Ljubljani, leta 1970 je diplomiral in leta 1984 doktoriral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Pred nastopom funkcije sodnika na Sodišču EU leta 2004 je na Pravni fakulteti kot izredni profesor poučeval civilno, gospodarsko in mednarodno zasebno pravo. Med letoma 2001 in 2004 pa je bil njen dekan.

Komentarji (2)

xxxtinca (ni preverjeno)

žal ljudje umirajo,nihče ne živi večno,nekateri pač z zelo težkim srcem zapustijo ta materialni svet

Düplek (ni preverjeno)

Ne poznan

Starejše novice