Zdravko Počivalšek pravi, da si bo kot minister prizadeval, da bo Slovenski državni holding v okviru svojih možnosti, pod konkurenčnimi pogoji in v okviru svojega gospodarskega potenciala, izkoristil predkupno pravico za Savo.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes ponovil, da država ne prodaja svojega deleža v Savi, da to počne zasebni sklad York.

»Si bom pa kot minister prizadeval, da bo Slovenski državni holding v okviru svojih možnosti, pod konkurenčnimi pogoji in v okviru svojega gospodarskega potenciala, izkoristil predkupno pravico, ki jo ima,« je poudaril.

Prodaja državnega deleža bi v škodo slovenskemu turizmu

Da bi morebitna prodaja državnega deleža v Savi škodovala slovenskemu turizmu, je Počivalšek opozoril v svoji objavi na Facebooku prejšnji teden, ko je v javnosti zaokrožila novica, da bi lahko sklad York svoj okoli 43-odstotni delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža Slovenskemu državnemu holdingu.

Če bi do podpisa o prodaji Yorkovega deleža Madžarom res prišlo, bi imela država 30 dni časa za uveljavljanje predkupne pravice.

Slovenski državni holding ima sicer po dostopnih podatkih v lasti 18,69-odstotni delež Save, prav tako državna Kapitalska družba pa še 28,05-odstotni delež, tako da državni delež v Savi znaša 46,74 odstotka.

»Za panogo je treba najti rešitev«

Danes je minister v Brežicah v izjavi po delovnem posvetu vlade ob obisku v Posavju izpostavil, da je turizem pomembna gospodarska panoga, v katero je država v času pandemije covida-19 vložila približno milijardo evrov, zato »ne moremo pristati na to, da se bo z njo neodgovorno ravnalo«.

»Za panogo je treba najti rešitev - ali preko tega, da scentraliziramo upravljanje in naredimo državne hotele, ki imajo 70 odstotkov nočitvenih zmogljivosti, bolj učinkovite, ali pa gremo direktno v prodajo,« je dejal.

Prejšnji teden je sicer v svojem zapisu na Facebooku dejal, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja.

Predvidenih več scenarijev

Letni načrt upravljanja z državnimi naložbami za letos sicer glede naložbe v Savo predvideva več scenarijev.

Med drugim so poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge možne scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

»V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev Slovenskega državnega holdinga v zvezi s Savo,« so pred dnevi navedli v holdingu, ob tem pa odločno zanikali informacije v nekaterih medijih, da naj bi razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu.

Komentarji (6)

Ni mogoč (ni preverjeno)

Oprrostite eno vprašanje Se je mogoče vam opeljalo -ni za verjet

proti tujim (ni preverjeno)

kapitalistom

rockandroll (ni preverjeno)

Zanimovi ko so s eprodajali hoteli na slovenski obali Srbom in Hrvatom ni bilo ne vika ne krika .

Politike u zapor (ni preverjeno)

Nikoli se ne sme prodati slovenske lastnine nobenemu tujcu kapitalistu

In reply to by rockandroll (ni preverjeno)

rockandroll (ni preverjeno)

Seveda, boljše je da nas ima domačin za bedake in cuza državno pomoč za umetno vzdrževanje pogubnih podjetij .

In reply to by Politike u zapor (ni preverjeno)

Zmago (ni preverjeno)

Ce so v teh dveh letih premalo pokradli, te pa naj se to. Ce smo preziveli ko so nam ukradli $300 000 000 pri Patriji, 800 000 000 eur pri TES potem bomo tu to.

Starejše novice