Le še nekaj tednov nas loči od državnozborskih volitev, ko bomo odločali, kdo vse bo zasedel poslanski stolček. Četudi večina strank še ni razkrila svojih kandidatov, pa se že pojavljajo nekatera imena. Kdo nas bo torej skušal prepričati v Mariboru?

Po uradnem razpisu rednih državnozborskih volitev, ki bodo 24. aprila, so v državi začeli teči roki za njihovo izvedbo.

Do 24. marca, ko bo stekla uradna volilna kampanja, je še manj kot mesec dni, stranke pa ob tem pospešeno nadaljujejo s pripravami, potrjujejo volilne programe, v zadnjih dneh pa so nekatere začele tudi z uradnimi predstavitvami kandidatov.

V volilno tekmo se sicer po napovedih podajajo vse parlamentarne stranke, na prestop parlamentarnega praga pa bodo ciljale tudi nekatere zunajparlamentarne in nove stranke. Vse pa pospešeno nadaljujejo s pripravami na kampanjo.

Preverili smo, katera so najbolj zveneča imena, ki se bodo potegovala za poslanski stolček v sedmi volilni enoti.

Kandidate lahko predlagajo politične stranke in tudi volivci

Predsednik republike Borut Pahor je za 24. april razpisal redne državnozborske volitve. Od 14. februarja lahko tako politične stranke določajo svoje kandidatne liste in vlagajo kandidature. Kandidate za poslance lahko sicer predlagajo politične stranke in volivci.

Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci, oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 100 volivcev.

Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev.

Volivci imajo med drugim možnost, da s podpisi izrazijo podporo posameznim listam za vložitev kandidature. To lahko storijo na upravnih enotah, ki bodo v ta namen predvidoma odprle posebna okenca, volivcem pa se za obisk upravne enote ne bo treba naročiti.

Volilne kampanje bodo stekle 24. marca

Tiste stranke in liste, ki bodo želele vstopiti v volilno tekmo, lahko to storijo do 24. marca do polnoči, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list.

Še prej, do 9. marca, pa morajo organizatorji volilne kampanje odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo poravnavali vse stroške volilne kampanje. Ta bo uradno stekla 24. marca.

Svoje kandidate že predstavili Socialni demokrati

Večina strank še ne razkriva svojih poslanskih kandidatov, a smo kljub temu preverili, katera so znana imena v mariborski sedmi volilni enoti.

Za zdaj so svoje kandidate razkrili Socialni demokrati.

Ekipo, ki se bo v sedmi volilni enoti podala v boj za poslanska mesta, tvorijo Gorazd Prah, politični inovator in svetovalec poslanske skupine Socialni demokrati, Tin Kampl, nekdanji direktor urada za mladino in Jernej Štromajer, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje.

Med kandidati so tudi Bojana Muršič, trenutna poslanka v državnem zboru, Nastja Trajkovič, študentka sociologije in predsednica Mladega foruma Maribor, Martina Rauter, nekdanja občinarka, trenutno organizatorka dogodkov in občinska svetnica v Hočah, Zoran Ličen, dolgoletni uslužbenec Pošte Slovenija, in Franc Trček, trenutni poslanec državnega zbora, ki je k Socialnim demokratom pristopil iz Levice. 

Med znanimi imeni so še Jolanda Lašič, sodelavka območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Podravje, Emilija Stojmenova Duh, docentka na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Mariboru, in Uroš Prikl, nekdanji generalni sekretar na ministrstvu za zdravje, trenutno pa je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana kot poslovni direktor stomatološke klinike. 

Prikl se je SD pridružil po odhodu iz stranke DeSUS.

Levica in SDS skrivnostni

Glede kandidatne liste smo povprašali tudi Levico, ki kandidatne liste za zdaj še ne razkriva. Ta bo znana 5. marca 2022.

A Večer poroča, da bi se v Mariboru za poslanski mandat potegovala aktivistka za pravice LGBT skupnosti Tatjana Greif in mestni svetnik Vlado Šega.

Na drugi strani so iz stranke SDS za Mariborinfo neuradno povedali, da je kandidatna lista že pripravljena, vendar jo morajo še uradno potrditi.

Neuradno pa se govori o kandidaturi predsednika lokalnega podmladka Luki Simoniču in aktualnemi poslancu Dejanu Kalohu.

LIDE na volitvah ne bo nastopil, DeSUS kandidatov še ne razkriva

Na drugi strani sta se nedavno sestali stranki DeSUS in LIDE, ki sta razpravljali o medsebojnem sodelovanju v pripravi liste kandidatov za poslance v državni zbor. A stranka LIDE - Liberalni demokrati je objavila tvit, da na pogovorih s stranko DeSUS niso dosegli soglasja. 

Tako so se v stranki LIDE odločili, da ne bodo nastopili na prihajajočih parlamentarnih volitvah, saj ne želijo prispevati k drobljenju glasov na levi sredini. 

Iz tega pa izhaja tudi, da se bodo člani DeSUS na volitve podali sami. Za zdaj pa kandidatna lista te stranke še ni znana. 

Počivalšek in Kangler, zmagovalna kombinacija?

Prejšnji teden so svoje kandidate v sedmi volilni enoti razkrili tudi v Gibanju Povežimo Slovenijo, v katerem se med drugim združujejo stranka Konkretno, pa tudi Nova socialdemokracija, Slovenska ljudska stranka, Andrej Čuš in Zeleni Slovenije ter Nova ljudska stranka.

Poleg Franca Kanglerja bodo tako v sedmi volilni enoti kandidirali še Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Breda Čepe, mariborska mestna svetnica, Helena Kujundžić Lukaček, nekdanja mariborska podžupanja, Damir Orehovec, državni sekretar na ministrstvu za šolstvo in šport in Modest Motaln, svetnik občine Slovenska Bistrica.

To so kandidati Nove Slovenije

Svojih kandidatov prav tako uradno še niso razkrili v stranki NSi, a po informacijah Mariborinfo se bo na listi v sedmi volilni enoti znašel Bernard Memon, direktor mariborskega zavoda za zaposlovanje in mestni svetnik, pa tudi Alenka Šverc, svetovalka v kabinetu ministra za delo, Zdravko Luketič, nekdanji mariborski podžupan, Andrej Šauperl, predsednik krajevne skupnosti Limbuš, Karmen Teržan Kopecky, upokojena univerzitetna profesorica in Renata Esih Flac, zaposlena na centru za socialno delo.

Na stranki NSi bodo kandidirali še Aleš Bandur, kandidat za župana občine Starše, ter Miha Žižek, Janez Črešnar, Alenka Pušnik in Martin Mikolič

Med zadnjimi bodo kandidate predstavili v Gibanju Svoboda in LMŠ

Med zadnjimi bodo svoje kandidate predstavili v Gibanju Svoboda, visoko kotirajoči stranki Roberta Goloba, in sicer 19. marca, in v stranki LMŠ, kjer pa je za Mariborinfo svojo kandidaturo v Mariboru potrdila aktualna poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Tudi v LMŠ bodo kandidate za vso Slovenijo uradno predstavili 19. marca.

Za Mariborinfo sta svojo kandidaturo potrdila tudi trenutna poslanca stranke SAB Andrej Rajh ter Branislav Rajić.

SNS, ki vlado v tem mandatu podpira iz opozicije, se na volitve podaja samostojno, vsi trije poslanci stranke pa bodo šli po nov mandat.

Zanimivo pa je, da se bo predsednik stranke Zmago Jelinčič v boj podal v dveh volilnih okrajih, in sicer Slovenskih Konjicah in Slovenski Bistrici.

Kdo so imena Naše dežele?

Tudi v stranki Aleksandre Pivec Naši deželi, kandidatne liste še ne razkrivajo. Pivec je za Ptujinfo sicer povedala, da kandidate imajo že za vse okraje, a jih bodo razkrili šele naslednji teden. 

Je pa Večer nedavno poročal, da so neuradno kandidaturo v sedmi volilni enoti potrdili predsednik mariborskega odbora stranke Danilo Burnač, mestni svetnik Miha Recek, nadzornik Nigrada v času župana Andreja Fištravca Matjaž Mihelak, upokojena nekdanja odgovorna urednica Televizije Maribor Polona Pivec, lastnica zasebnega vrtca Bernardka Janžekovič, občinski svetnik občine Hoče - Slivnica Aleš Meglič in Uroš Gorše, zaposlen na Pošti Slovenije. 

Komentarji (10)

Mariborcan1970 (ni preverjeno)

Spet Kangler? On je kot bumerang. Adijo pamet!

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Kaj si nor kaka izbira ... Dejansko: ni izbire!

Eksvela (ni preverjeno)

Vedno isti samo barve menjajo .

Francek57 (ni preverjeno)

Danilo Burnac, Miha Recek? Ze to je dovolj dober razlog, da se Nase dezele ne voli.

JON (ni preverjeno)

Če nimaš 7. stopnje izobrazbe in še nimaš poslovnih rezultatov ne moreš kandidirati!

Proti talibancom (ni preverjeno)

Ne smemo dovoliti teroristom na oblast

pohorskisvizec

O jezus kristus kdo vse kandidira! Sami biseri!

gostja (ni preverjeno)

To so znana in manj znana imena, ki se bodo med sabo udarila v Mariboru, boj do zadnje kaplje krvi !

In reply to by pohorskisvizec

Zikollino (ni preverjeno)

Saj človek ne ve, kaj je slabše ... vsi našteti ali puklasti ...

Volivec (ni preverjeno)

Sami nesposobni

Starejše novice