Novinarji iz koordinacije novinarskih sindikatov javne Radio televizije Slovenija danes opozorilno stavkajo. Zbor zaposlenih se začne ob 13.15.

»Novinarji in drugi člani uredništva Multimedijskega centra danes stavkamo. Stavkamo, ker so razmere nevzdržne, ugled našega medija pa zaradi škodljivih potez vodstva pada. Ne stavkamo proti javnosti ne proti vladi. Stavkamo proti vodstvu Radiotelevizije Slovenija,« se glasi zapis novinarjev Radiotelevizije Slovenija na njihovem spletnem portalu rtvslo.si.

Danes je ob 11. uri potekala novinarska konferenca Konfederacije sindikatov javnega sektorja in Sindikata novinarjev Slovenije, kjer so predsednik Konfederacije Branimir Štrukelj, predsednica Sindikata Alenka Potočnik ter predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Radiatelevizije Slovenija in Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija Helena Milinković predstavili razloge za stavko na Radioteleviziji Slovenija in stavkovne zahteve.

Za novinarsko avtonomijo

Novinarji namreč zahtevajo novinarsko avtonomijo in socialni dialog. V primeru, da sporazuma o reševanju zahtev ne bodo dosegli do konca maja, zahtevajo odstop generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha in predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Druge zahteve novinarjev zajemajo umik škodljivih sklepov programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija. Če sporazum ne bo dosežen do 30. maja, zahtevajo tudi odstop odgovorne urednice informativnega programa nacionalne televizije Jadranke Rebernik in vršilca dolžnosti urednika uredništva za nove medije, Igorja Pirkoviča

Za profesionalno novinarstvo

»Stavkamo, ker nam med drugim poslovno in programsko vodstvo v Informativnem programu Televizije Slovenija in na Multimedijskem centru preprečujeta delati v skladu s poklicnimi standardi in je zato ogroženo nepristransko in objektivno informiranje javnosti, prizadeti sta poklicna integriteta in verodostojnost javne ustanove.

Stavkamo, ker ne pristajamo na to, da nas poslovno in programsko vodstvo delita na leve in desne novinarje in novinarke ter uredništva politično cepi na leva in desna. Stavkamo, ker hočemo delati po profesionalnih in etičnih pravilih, po svoji poklicni vesti.«

To je zgolj delček razlogov za stavko, ki so jih navedli na spletni strani Multimedijskega centra Radiotelevizije Slovenija.

Medtem ko bodo novinarji stavkali, bo programski svet zavoda razpravljal o predlogu generalnega direktorja za soglasje k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenija, ki se je na vnovični razpis edina prijavila v skladu z razpisom, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Podpora policije

Stavko je podprl Sindikat policistov Slovenije. »Demokracije brez svobodnih medijev si ni mogoče zamišljati in javna Radiotelevizija Slovenija predstavlja steber neodvisnega novinarskega in ustvarjalnega dela, ki zagotavlja demokratičnost družbe,« se glasi njihova izjava v današnjem sporočilu za javnost.

Komentarji (7)

janban

Res niste hlapci, saj s plačo 4500€ hlapec ne moreš biti.Vas pa prosim, da stavkate do konca, do propada RTV, nam pa prihranite vsak mesec 12,75€.

gostja (ni preverjeno)

» Nismo hlapci, smo javni RTV ! « ; na račun obveznega pobiranja prispevka in kot taki niste prepuščeni trgu dela, kar bi moralo biti seveda če smo menjali družbeni sistem !?

In reply to by janban

pohorskisvizec

Hhahaha......stavkate,saj niste resni, za naš denar klamfate neumnosti in nebuloze, ste pristranski. Ukiniti vas je treba!

Surfeiter (ni preverjeno)

Ko Janša maha v slovo boste pa štrajkali ... ko vas niti za hlapce niso imeli, pač pa za prostitutke, ste bili tiho kot kurbe, kar pravzaprav tudi ste ... meni Janša nikoli ni bil opcija, ampak vas je treba enostavno ukiniti, saj znate delati le slab vtis ... težko boste na ta način deležni podpore ...

Ajgor (ni preverjeno)

Pa saj oni ne rabijo podpore. Navajeni so preprosto na stalen dotok...delaš ali ne delaš, delaš slabo ali slabše (dobro praviloma sploh ne). Če rečeš, da je program zanič, ti rečejo da na razumeš, ker nisi strokovnjak....el.priključkov, pa je v slo dovolj....in od vsakega kapne....ne rabiš pogojev, ne rabiš podpore.....gnojna jama...

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Ajgor (ni preverjeno)

Res je...ste javni servis javne hiše....

Razumem (ni preverjeno)

Razumem, zakaj so desni preklopili na Novo 24 ur. RTV SLO je promotor levičarstva in to bo ostala,
dokler bo obstajala. Nad drugače mislečimi se izvaja dobesedno medijski masaker. Hvala ti, Studio
Siti ..., vsi smo vas siti.

Starejše novice