Slika je simbolična.
Zaradi podražitev marsikje uvajajo ukrepe za manjšo porabo energentov. Varčevalne ukrepe izvajajo nekateri upravniki stavb. Kako pa je v trgovinah? Bomo tudi nakupovali v manj ogrevanih prostorih?

V luči varčevanja ponekod uvajajo omejitve pri novoletni razsvetljavi. Občina Domžale se bo letos odpovedala novoletni okrasitvi mesta, prav tako bodo varčevali z javno razsvetljavo.

V Novem mestu so se odločili za prilagojeno obratovanje dveh športnih objektov.

Na mariborski občini bodo ukrepe ob energetski krizi sprejemali usklajeno z drugimi mestnimi občinami. Novoletno okrasitev mesta načrtujejo, ampak v zmanjšanem obsegu, načrtujejo tudi, da bodo lučke prižgali kasneje.

Varčevalne ukrepe zaradi energetske krize so začeli izvajati tudi nekateri upravniki stavb. Med drugim so skrajšali dnevni čas ogrevanja in znižali temperaturo ogrevalne vode.

Ali zaradi situacije na trgu ogrevanja, ki je posledica energetske krize, določene spremembe uvajajo tudi v trgovinah? 

Nižje temperature ogrevanja v trgovinah?

Modna vplivnica Jasna Vale je na družbenem omrežju Instagram delila zapis, v katerem je opisala svoje izkušnje z dvigom cen izdelkov. Kot je zapisala, vedno kupuje ista osnovna živila.

»Lahko rečem, da se je v enem mesecu resnično nenormalno podražilo vse,« pravi.  

Ob tem je opisala pripetljaj iz trgovine, v kateri je mislila, da bo »zmrznila«. Ni bila edina, saj je zeblo tudi deklico, ki je stala v bližini. Z njeno mamo sta se zapletli v pogovor o ogrevanju trgovin. 

Vplivnica je svojim sledilcem nato zastavila vprašanje, ali drži, da v trgovinah varčujejo z ogrevanjem in da bo gretje v trgovinah le na 17 stopinj Celzija. 

Odgovorila ji je zaposlena v trgovini, ki pravi, da zebe tako njo kot stranke. »Še stranke se pritožujejo, da je mrzlo. Tako, da ko končam službo, imam roke mrzle, kot da sem jih držala eno uro v skrinji,« je zapisala. 

Vprašanja o tem, ali so zaradi energetske krize in dviga cen znižali temperaturo ogrevanja, smo poslali več slovenskim trgovcem. Njihove odgovore objavimo, ko jih bomo prejeli.

Varčevanje tudi v šolah? 

Na objavo Jasne Vale se je odzvala tudi zaposlena v šoli, ki je povedala, da se pri njih učilnice ogrevajo le to desetih zjutraj. Sprašuje se, kako bo v šolah pozimi, če bo gretje nastavljeno le na 18 ali 19 stopinj Celzija. 

Že pred časom so se pojavile govorice, da je ministrstvo na šole naslovilo okrožnico, s katero naj bi ogrevanje omejili na 19 stopinj Celzija

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je za Mariborinfo sicer pojasnilo, da takšne okrožnice na šole niso naslovili. 

»Je pa 26. avgusta na vrtce in šole naslovilo okrožnico o ukrepih in priporočilih Vlade Republike Slovenije za učinkovito rabo energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja, ki jih je vlada sprejela julija letos, in s katerimi smo seznanili vzgojno izobraževalne zavode,« so za Mariborinfo povedali na ministrstvu. 

Dodajajo, da za vrtce velja pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, ki določa, kako morajo biti ogrevani prostori vrtca. 

Komentarji (10)

Neviden (ni preverjeno)

dobro zdaj preberite.na oš. L.e.....rt. imajo med poukom zaprta okna !prezračijo samo med pet minutnim odmorom klub temu da se učenci pritožujejo na zatohli zrak imajo od ravnatelja ukazano da naj med poukom bodo okna zaprta.?? je to za vas normalno??? lani so imeli maske in ves čas pouka malo priprta odprta okna "letos so brez mask "pa imajo vse zaprto ???? pa kaj so oni čisto prfuk....ni.
Pa zunaj 18 stopinj.Šparate na račun otrok,ki morajo dihati postani zrak.Alo" kisik v glavi je pomeben in zdravje tudi.ste morda pozabili kaj je povedali vlada ,zračit,zračit in še enkrat.zračit. pol pa se čudite ,ko so vsi bolani zaradi enega prehlada.
jih bo treba malo v javnost potunkati ali pa jim priti osebno kluke dol potrgat.

Snezic (ni preverjeno)

Piši ti te pritožbe na naslov ravnatelja oš Lenart,ali pa izpis in hopla na drugo šolo. Ko bo pa članek o lenarški oš pa kar na plano s svojimi novičkami!

In reply to by Neviden (ni preverjeno)

sarikaz (ni preverjeno)

hja ene zebe enim je prevroče vse skupaj pa drži korupcija,ki nam pridajajo pet let star plin po desetkrat višji ceni.
trgovine pa držijo vse skupaj in sinhrinozirano dvigujejo cene v nebo zaslužki pa so še večji kot kadarkoli.Raja občiti podražitve za bogatega se pa ni spremenilo čisto nič za njega je še vedno vse poceni.

mirs (ni preverjeno)

V trgovinah segrevajo "vroče" cene..

pohorskisvizec

Vprašajte golobčka kako bo !

mirs (ni preverjeno)

Dokler bo narod plesal, ga ne bo zeblo. Ples je najcenejša "kurjava".

In reply to by pohorskisvizec

mirs (ni preverjeno)

Lidlove trgovke so že spodaj oblečene v zimske tangice in pravijo, da jih v trgovini prav nič ne zebe.

pohorskisvizec

Si to videl,ali si sanjal?

In reply to by mirs (ni preverjeno)

mirs (ni preverjeno)

Gre za službeno oblačilo!

In reply to by pohorskisvizec

SLO (ni preverjeno)

Trgovke ne zebe saj delajo za minimalca in z kroničnim pomanjkanjem sodelavcev pregorevajo. Morali bi enkrat vsi v stalež pa naj se trgovine zaprejo.

Starejše novice