Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Cene nepremičnin so v prvem polletju rekordno zrasle. Čeprav so stanovanja še vedno cenejša kot v Ljubljani, so se tudi v štajerski prestolnici ta v zadnjih letih močno podražila. Kakšno je trenutno stanje na trgu nepremičnin?

V prvi polovici letošnjega leta se je na slovenskem nepremičninskem trgu število realiziranih prodaj stanovanjskih nepremičnin nekoliko zmanjšalo, cene pa so ponovno rekordno zrasle.

V Mariboru, Celju in Kopru so cene stanovanj poskočile za okoli 15 odstotkov, v Kranju in Ljubljani pa za okoli deset odstotkov, razkriva polletno poročilo geodetske uprave. 

Na visoko rast cen stanovanjskih nepremičnin v prvi polovici leta so poleg razmeroma velikega povpraševanja vplivali predvsem še vedno premajhna ponudba novogradenj, občutna rast gradbenih stroškov in visoke cene zemljišč za gradnjo.

V poročilu dodajajo, da je slovenski nepremičninski trg že dosegel vrh nepremičninskega cikla in da prehaja v fazo upočasnitve oziroma ohlajanja trga.

Prvi znaki umirjanja cen stanovanj v največjih mestih

V zadnjem času se že kažejo prvi znaki umirjanja cen stanovanj v največjih mestih. Ko bo ponudba novih stanovanj, ki so trenutno v gradnji, presegla plačilno sposobno povpraševanje in se bodo začele kopičiti zaloge neprodanih novih stanovanj, bodo začele padati tudi cene stanovanjskih nepremičnin.

S kakšnim tempom naj bi se število transakcij zmanjševalo ter kdaj in za koliko naj bi začele padati tudi cene pa seveda še ni mogoče napovedati, so še dodali na geodetski upravi. 

Na nepremičninskih agencijah smo preverili, kakšen trend cen stanovanj je za opaziti v Mariboru in okolici. 

V Mariboru rastejo cene rabljenih stanovanj in novogradenj

Tako kot drugje po državi so tudi v Mariboru cene stanovanjskih nepremičnin v zadnjih letih občutno zrasle. V podjetju Galea nepremičnine pojasnjujejo, da v zadnjem letu še posebej rastejo cene stanovanj, pa naj si gre za rabljena stanovanja ali novogradnje. 

Po njihovih ocenah so se cene stanovanj na mariborskem koncu glede na prejšnje leto zvišale za okoli 20 odstotkov. 

Pričakujejo, da se bo trg nepremičnin umiril – ne samo v Mariboru, ampak po vsej Sloveniji. »Inflacija, dvigovanje obrestne mere že nakazuje, da bo se trg umiril. Predvidevamo, da bo investicijskih nakupov manj,« pojasnjujejo. 

Dodajajo, da nekih večjih pretresov trga ni pričakovati vsaj v bližnji prihodnosti, se pa bodo cene zagotovo korigirale.

Rast cen se umirja in stabilizira

Tudi v nepremičninski agenciji Insa nepremičnine razlagajo, da so bile v porastu cene tako rabljenih stanovanj kot tudi novogradenj. Kot pravijo, je odstotek rasti sicer težko določiti, a ocenjujejo, da se je glede na leto 2021 v povprečju cena kvadratnega metra dvignila za 15 do 25 odstotkov.

Dodajajo, da se v drugi polovici letošnjega leta rast umirja ter stabilizira: »Vsekakor pa se je ob pričakovani podražitvi kreditov konec poletja stanje umirilo in se je čas hitrih – tudi investicijskih nakupov umiril.« 

Počasno umiritev trga zaznavajo že od poletja 2022: »Počasi postajata ponudba in povpraševanje uravnotežena.«

Rastejo tudi cene najemnin

Tako kot rastejo cene stanovanj, rastejo tudi cene najemnin. V nepremičninski agenciji Galea nepremičnine pravijo, da je inflacija naredila svoje. Najbolj pa na ceno vplivata povpraševanje in ponudba. 

Maribor je pred kratkim dobil kar nekaj najemniških stanovanj. »Kako bo to vplivalo na trg in ali bodo zaradi tega cene padle je pa prehitro za napovedovati,« pojasnjujejo. 

Po njihovih podatkih je Maribor glede na cene najemnin v drugi polovici lestvice med kraji v Sloveniji. Prednjači Ljubljana, obala in seveda Gorenjska.

Po drugi strani v agenciji Insta nepremičnine menijo, da so se cene najemnin v drugi polovici leta umirile in več ne naraščajo. Dodajajo, da so zdaj najemniki tudi bolj pazljivi pri načinu ogrevanju stanovanj. 

V bližnji prihodnosti pričakujejo umiritev najemnin: »V kolikor bi se na trgu pojavilo več stanovanj, ki bi bila namenjena najemniškemu trgu, bi takšna konkurenca imela vpliv na ceno najemnine –  ta bi se korigirala navzdol.«

Stanovanje v štajerski prestolnici za 375 tisočakov

Primat najvišjih cen stanovanj še vedno ohranja Ljubljana. Kot izhaja iz poročila geodetske uprave, se je večina stanovanj v prestolnici v prvem polletju 2022 prodala po ceni med 3500 in 4500 evrov na kvadratni meter. 

V Mariboru se je večina stanovanj prodala po ceni med 1650 in 2300 evrov na kvadratni meter.

V Mariboru je najvišjo absolutno ceno, in sicer kar 375.000 evrov, doseglo stanovanje v središču mesta, z okoli 110 kvadratnimi metri uporabne površine in garažo. Relativno najdražje je bilo stanovanje v centru Maribora, veliko okoli 60 kvadratnih metrov, ki je bilo prodano za 3500 evrov na kvadratni meter. 

Komentarji (3)

Leka (ni preverjeno)

Preberite si kakšno knjigo o svetovni ekonomiji in vladarjih sveta ! Noami Klein : Doktrina šoka .

Mestjanar (ni preverjeno)

In, da ne zabredemo pregloboko v pravljičarstvo, si potem poglej-te še drugo plat Naomi K. Naomi A. Klein (rojena 8. maja 1970) je kanadska pisateljica, družbena aktivistka in filmska ustvarjalka, znana po svojih političnih analizah, podpori ekofeminizma, organiziranega dela, levičarske politike in kritike globalizacije podjetij, fašizma, ekofašizma in kapitalizma. Od leta 2021 je izredna profesorica in profesorica podnebne pravičnosti na Univerzi Britanske Kolumbije ter sovoditeljica Centra za podnebno pravičnost. Kleinova je postala mednarodno znana po svoji knjigi o alterglobalizaciji No Logo (1999). Dokumentarni film The Take (2004) o zasedenih argentinskih tovarnah, ki ga je napisala in režiral njen mož Avi Lewis, je še povečal njeno prepoznavnost, medtem ko jo je The Shock Doctrine (2007), kritična analiza zgodovine neoliberalne ekonomije, utrdila. Toliko. Torej, ona ni znanstvenica ekonomistka, ampak navadna leva AKTIVISTKA.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Neviden (ni preverjeno)

kajjjjj'? ha.ha vsaj za 30procentov "lažnivci,in "počakajte kaj bo ,ko bo naša plesoča svoboda v kratkem dvignila davek na stanovanja ,ha,ha takrat boste vsi plesali "ampak zunaj saj si dosti ,dosti,dosti večje najemnine ne boste mogli privoščiti.ampak važno da plešemo svobodno "a ne ,teleteki,ta vlada nas bo žive zakopala.

Starejše novice