Slika je simbolična.
V drugem krogu volitev za župana Maribora se bosta pomerila Saša Arsenovič in Franc Kangler. Ob tem bo največ mandatov v mestnem svetu obdržala Arsenovičeva lista, kakšna pa bo zastopanost ostalih strank in list?

V Mestni občini Maribor se bosta v drugem krogu volitev za župansko mesto pomerila ista kandidata kot pred štirimi leti.

To sta aktualni župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi mandat, in nekdanji župan Franc Kangler (NLS).

Volitve v mestni svet pa so povsem druga zgodba, saj z izjemo Arsenovičeve in Kanglerjeve liste kandidatov kažejo povsem drugačno podporo posameznim strankam kot njihovim županskim kandidatom.

Največji uspeh je dosegla novinka, Gibanje Svoboda, ki bo z desetimi sedeži druga najmočnejša skupina v 45-članskem mestnem svetu.

Najbolj zastopana Arsenovičeva lista, sledi Gibanje Svoboda

Kot kažejo volilni rezultati, bo večino v mestnem svetu z 12 sedeži obdržala Lista Arsenoviča za Maribor z mandatom več kot doslej.

Druga najmočnejša bo svetniška skupina Gibanja Svoboda z 11 svetniki, osem jih bo imela Lista Franca Kanglerja, ki je sicer izgubila dva sedeža.

V mestnem svetu bo zastopanih še osem list oziroma strank. SDS bo imela v mestnem svetu štiri svetnike, po dva pa Lista kolesarjev in pešcev, SD in Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR).

Po en sedež so na tokratnih volitvah dobili Gasilci Maribora, Levica, NSi in Stranka Mladih - Zeleni Evrope. Razočaranje je predvsem v Listi kolesarjev in pešcev in Levici, ki sta prepolovili število svetnikov.

Kako bo videti koalicija v mestnem svetu?

Vodja svetniške skupine Arsenovič za Maribor v zadnjih štirih letih Aljaž Bratina je zadovoljen, da so v mestnem svetu ohranili vodilno vlogo. Meni, da so volivci prepoznali njihovo doslej opravljeno delo. »Torej da se v mestu vidi nek preboj,« je povedal za STA.

O morebitni prihodnji koaliciji se še ni želel opredeljevati. »Mi si obetamo dobrega sodelovanja z vsemi. Kako se bodo sestavljale koalicije, je ta trenutek še prehitro povedati. Odprti smo za sodelovanje z vsemi,« je dejal.

Koalicija župana Arsenovičeva je sicer ob nastanku februarja 2019 štela 29 od skupno 45 članov mestnega sveta, a so jo kasneje postopno zapuščali partnerji.

Največ zaveznikov je župan izgubil letos spomladi po incidentu z mladoletnikom, s čimer je tudi izgubil večino v mestnem svetu.

Komentarji (10)

Kaco (ni preverjeno)

Matjašiču sedaj preostane le še njegova kafana kjer pa prometa ni.

Leka (ni preverjeno)

Zanimivo je koluarsko mnenje ,da sta se Arsenovič in Kangler združila proti Flisu katerega bi v drugem krogu podprli vsi nasprotniki Arsenoviča in bi lahko zmagal . Seveda bodo sedaj vsi nasprotniki Arsenoviča glasovali za Kanglerja ,ki pa menda ima težji nahrbtnik kot Arsenovič . Bomo videli čez 14 dni kako točne so teorije zarote .

ovi (ni preverjeno)

...surf al lekec- jasnoda - v prid všečnejšega (zame boljšega)- em napovedal par dni nazaj- Naciji pa v lukne- hop - hop...

In reply to by Leka (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

...pa en s je izpado...zakaj že ?....cccc....

In reply to by ovi (ni preverjeno)

MB kloaka (ni preverjeno)

Prof. dr. Flisu je sedaj jasno, da živi in rešuje življanja v ultra degenerirano-zabiti greznici imenovani Maribor, kjer je lahko župan vsak kriminalec, posiljevalec, lopov, lažnivec, pevarnt, ponarejevalec, nesposobnež in neizobraženi polpismenjak, in to pred mednarodno priznanimi znanstveniki, intelektualci, profesorji, direktorji, kirurgi in zdravniki! Zato mladi bežijo iz te mariborske kloake in greznice, takoj ko lahko! V MB boste ostali le še poden idioti, ćefurji, kmetavzi in kriminalci, kot podgane na otoku! Mariboru ni pomoči, sam si je skopal grob!

andrej 57 (ni preverjeno)

za sebe govori, tele zabito psihiatrično.

In reply to by MB kloaka (ni preverjeno)

MB kloaka (ni preverjeno)

Kaj je ćefurćek, si se našel v opisu! A pašeš med maloumne Arsenović-Kanglerjeve kriminalce brez IQ! Vsi ste enaki - človeški poden od podna!

In reply to by andrej 57 (ni preverjeno)

Zlorabe ne sme… (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=wgK5hqm8sVk
youtube.com/watch?v=fSy0X3TEZjA
youtube.com/watch?v=bxczq0vYypw
24ur/novice/slovenija/institut-8-marec-o-domnevnih-zlorabah-referendumske-zakonodaje

Default (ni preverjeno)

Maribor ljubi da mu vlada cetnik

Surfeiter (ni preverjeno)

Citiram zapis Mitje Kunstlja, Mikstone blog:
"Bolj kot polom vladajoče stranke mi ne gre v račun nekaj drugega. Radenci in Maribor. Za prve sem verjel, da so bili pred 4 leti naivni in so padli na lepe besede diplomiranega prevaranta, tatu in malikovalca ustaštva Romana Leljaka. Nak. Izvolili so ga še enkrat. V prvem krogu je premagal kandidata Gibanja Svoboda. Radensko si lahko nekam vtaknete zaradi mene. Sramota.

Maribor!? Marija pomagaj. V drugi krog se je prepričljivo uvrstil Franc Kangler. Prav tisti Kangler, zaradi katerega so se nekoč začeli protesti po vsej državi. V zadnji Janševi vladi je bil državni sekretar pri Alešu Hojsu, njegova desna roka pri obračunu s protestniki. Če Franca zmaga! Vse kar je blond in 20 let mlajšega od njega, si lahko obeta položaje in nepremičnine, če je pripravljeno leči pod štajerskega prasca. Maribor, smo na zvezi? Kaj tako hudega dogaja v mestu pod Pohorjem, da je lopov Franca spet sprejemljiv? Pa ja ne boste zaradi jeze nad naduto uvoženo Makedonko, za »kontro« ustoličili potrjeno desničarsko barabo? Čudne stvari se dogajajo v državi, da Kangler, Rupar in podobi sploh lahko kandidirajo."

Starejše novice