Termin
Prizorišče

Premiera!

Avtor: Janja Vidmar, Maja Borin
Režija: Mateja Kokol

Duhovita mladinska uprizoritev o zakompliciranem odraščanju 11+

Janja Vidmar (1962), ena najbolj branih in nagrajevanih slovenskih mladinskih pisateljic, je z romanom Elvis Škorc, genialni štor (2018) izjemno spretna v situacijskem in besedilnem humorju pri obravnavanjih najstniških zagat – romanu bi lahko rekli, da je Elvis Škorc postal novodobni slovenski Jadran Krt.

Elvis Škorc, genialni štor je duhovita, zabavna in dinamična najstniška odisejada, ki povprečnega najstnika, ujetega v dokaj dolgočasno rutino vsakdana, iztiri z novico, da se starša ločujeta. Kot da ni dovolj, da se mu je življenje postavilo na glavo, da deli dom samo še z ženskami, ki jih težko prenaša, mama kot strela z jasnega udari z novico, da je noseča. Po nepričakovanem družinskem cunamiju je primoran postati še družinski terapevt in se, medtem ko rešuje probleme drugih, začne utapljati še v svojih. A nekako mu uspe rešiti tudi vse komplicirane zagate s sošolci, ki se mu posmehujejo in se nad njim izživljajo, in čeprav ga grdo izrabi še najlepša punca na šoli, v katero je noro zaljubljen, mu uspe zlepiti koščke razbitega življenja in pobegniti samemu sebi naproti.

"Elvis Škorc ponuja duhovit, a tudi trpek vpogled v dinamiko družinskih odnosov, odraščanja in identitetnega iskanja današnjega mladostnika," pravi Janja Vidmar, ki z dramaturginjo Majo Borin pripravlja dramatizacijo romana. Uprizoritev bo režirala talentirana mlada mariborska režiserka Mateja Kokol, ki je navdušila z uprizoritvijo Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa. "Uprizoritev bo skozi kreativni laboratorij poskušala prisluhniti perspektivam predstavnikov različnih generacij v družini Škorc, ki zaradi hipersveta in nemogočih socialnih razmer ne obvladujejo več kaosa življenjskih situacij. Ukvarjala se bo z družino kot primarno celico našega obstoja. Družino, ki je takšna, kot je – včasih varna, včasih nevarna. Včasih vesela. Včasih žalostna. Včasih mirna. Včasih razburkana ..."

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.