Termin

MEHIKA
Folklorna plesna skupina »Mehika«, Ciudad de México

Kot dežela številnih indijanskih civilizacij, kot so bili Maji in Azteki, je Mehika doživljala kolonialna osvajanja. Glasba in ples sta sestavi del življenja Mehičanov. Najbolj očiten in tudi najmočnejši vpliv ima španska tradicija, čeprav so se še iz časov pred Španci ohranili mnogi plesi
Najrazličnejše javne prireditve imajo poseben pomen v življenju Mehičanov. Ob številnih verskih praznovanjih, v večjem delu Mehike skoraj ob vsakem času slišimo značilne glasbene skupine, vsem poznane kot mariachi, v sestavi violin, trobent in kitar. Ohranili so se tudi indijanski obredni plesi.
Folklorna skupina Mehika na svojih pohodih po svetovnih festivalih prikazuje večplastno tradicijsko kulturo. Ohranjajo tako izročilo Majev in Aztekov kot v svetu bolj poznano tradicijo mehiških plesov ob glasbeni spremljavi mariachev.
V Slovenijo prihajajo v veliki zasedbi in z energično ter barvito predstavo bodo vsekakor obogatili naše odre.

UKRAJINA
Folklorni plesni ansambel »KYIV«, Kijev

Skupina je nastala leta 1999 na Katedri za umetnost in kulturo na Kijevski državni univerzi.
Repertoar skupine vsebuje večino ukrajinskih ljudskih plesov kot tudi ostale in različne narodne plese, zanimive ideje ter izvirne rešitve za stilizacijo ljudske tradicijske plesne umetnosti.
Folklora je postala ogledalo ne samo najpomembnejših zgodovinskih dogodkov v Ukrajini, ampak tudi način ohranjanja številnih arhaičnih poganskih mitov in plesno-pevskih veščin, čemur na Kijevski univerzi posvečajo še posebno pozornost. Tako so recimo ohranili slavne ljudske plese iz 15. stoletja, kot so Hopak, Kozachok in drugi.
Ansambel Kyiv je postal ambasador akademske tradicijske kulture. Zaradi svoje izvajalske vrhunskosti redno zmaguje na festivalih tekmovalnega tipa ne le v Ukrajini, ampak tudi na mednarodnih prireditvah širom Evrope. V Sloveniji jih bomo videli prvič.
Organizator: Občina Lenart

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.