Termin
Prizorišče

Grafite štejemo k obrobnim umetnostim, spadajo v tako imenovano ulično umetnost. Gre za umetnost z obrobja, ki svoje izrazne možnosti realizira na ulici, največkrat pa svoje slikarsko platno najde v degradiranih koščkih mesta.
S ponovnim kulturnim prebujanjem Maribora v post-EPK času so mnogi objekti, ki so danes prepuščeni razpadu postali dinamična slikarska platna, na meji med vandalizmom in umetnostjo. Zato je pomembno, da se ohrani in arhivira ta vrsta javnega izražanja. Hkrati pa se je treba zavedati fluidnosti in nestanovitnosti medija, kar je tudi ena njegovih temeljnih značilnosti. Vsako dokumentiranje grafitov je v najboljšem primeru le ujet trenutek kolaboracijske umetnosti, ki je dokončana komaj, ko družbeni spomin posamezno delo – grafit – pozabi. Do živega mu ne pride
niti prepleskanje ali uničenje »platna«, saj lahko prihodnja dela referirajo na izničeno delo.
V petek, 8. novembra od 18. ure dalje bosta Igor Unuk in Tanja Cvitko, dokumentalista mariborskih grafitov in vodnika mariborske grafiti ture s sogovorniki (anonimnimi mariborskimi grafitarji) spregovorila o mestu, kot ga izrisujejo mestne stenske poslikave. Naslednji dan, v soboto, 9. novembra od 10. ure dalje, sledi grafiti intervencija na območju KC Pekarna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.