Termin
Prizorišče

Vivus pomeni biti živeti, biti živ! Sicer pogosto v senci komornih zasedb kot so godalni kvartet in klavirski trio pa pihalni kvintet ne zaostaja po glasbeni atraktivnosti. Ponaša se z raznolikostjo zvočnih barv, bogato dinamiko pihalnih instrumentov in drznostjo odkrivanja literature manj znanih komponistov. Mednarodni kvintet Vivus je s svojim delovanjem pričel avgusta 2017. Premierno je nastopil na Evropskem forumu Alpbach v Avstriji. Temu so sledili nastopi v sklopu abonmajskih koncertov Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Zusammenspiel +, Spiegelungen in Take Six na Dunaju), radijsko snemanje z avstrijsko radiotelevizijo Ö1, dosežena srebrna plaketa na mednarodnem tekmovanju Svirel in koncert v sklopu Festivala Ljubljana.

klasika danes? jutri?
Pred letom dni smo pilotsko izvedli koncertni cikel klasika danes? jutri? in pričeli z iskanjem umestitve klasične glasbe v sodobni čas in prostor. Iskanje se je s tremi koncerti šele zares začelo, zato letos izvajamo drugo edicijo cikla, kjer bomo z razširjenim programom odprli nekaj novih skrinjic.

Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Na poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželena? Smiselna?

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da »instant« doba s suficitom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka.

A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi.

Cikel klasika danes? jutri? je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavljajo se mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomembnosti kvalitetne izvedbe in izbire programa.

Letošnji cikel je v več pogledih razširjen, tako stilsko kot lokacijsko. K sodelovanju smo tokrat povabili glasbenike iz sveta klasične glasbe, ki pa svoje znanje in razmišljanje uporabljajo v najrazličnejših stilih. Tudi takih, ki bi naj po definiciji bili nasprotje resni glasbi. Dva koncerta sta umeščena v Minoritsko cerkev, ki se je že lani izkazala kot čudovito okolje za tovrstne koncerte. Dvakrat pa bomo uživali v legendarnem mariborskem »Kulturno-Glasbenem Brlogu« oziroma Klubu KGB, kjer bo glasba odzvenela v sproščeni kletno-barski atmosferi.

Dogodek sofinancira Mestna občina Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.