Termin

RASTOČA VIRTUALNA RAZSTAVA
VERJAMEM. TOREJ SEM.

Častitljiva mati Petka, prosi Boga za nas

V pritličju bastije mariborskega gradu bo v petek, 9. novembra 2018 ob 18 uri potekala prireditev ob odprtju novega poglavja rastoče virtualne razstave Verjamem. Torej sem., ki je nastalo v sodelovanju z Artis Centrom iz Beograda in je posvečeno sv. Petki, zaščitnici mesta Beograd.
Sv. Petka je med Srbi izjemno priljubljena svetnica že od 12. stoletja dalje, je zavetnica žensk, otrok in revežev. Razstava Častitljiva mati Petka, prosi Boga za nas preko video zapisa in niza pretežno črno – belih fotografij izjemnega fotografa slovensko srbskega rodu Željka Sinobada lovi vzdušje kontemplacije ob prazniku sv. Petke. Takrat se na stotine vernikov zbere pri njeni kapeli na beograjski trdnjavi, da se poklonijo svoji zaščitnici in zajamejo vodo iz izvira, ob katerem stoji kapela. Tamara Ognjević, avtorica razstave pojasnjuje razloge za predstavitev sv. Petke: »V Beogradu obstaja prizor, ki se nikoli ne spremeni. Gre za prizor generacij Beograjčank, zbranih vsak petek, še posebej pa 27. oktobra, v kapeli sv. Petke na beograjski trdnjavi. Čudodelka in velika zaščitnica je pogosto označena kot božja sestra ali mati, bila naj bi srbskega oziroma slovanskega rodu. Predstavlja veliko zaščitnico pred revščino in boleznijo, ženskam je močna in ljubezniva spremljevalka, tolažnica in svetovalka.«

Ob otvoritvi razstave bo prisotne virtualno nagovorila Tamara Ognjević, avtorica razstave in direktorica Artis Centra, programom bo popestrilo Srbsko kulturno društvo Maribor. Dogodek bomo v živo prenašali preko Facebook strani Pokrajinskega muzeja Maribor.
Virtualna razstava Verjamem. Torej sem. je projekt Pokrajinskega muzeja Maribor, ki se nenehno dopolnjuje z novimi predstavitvami verovanj. V celoti poteka v virtualnem okolju, enako resničnim in hkrati neoprijemljivim, kot so naša verovanja.

Prijazno vabljeni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.