Termin
Prizorišče

42. Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu
Rez in svečano podelitev cepičev spremlja kulturno-etnografski program; obiskovalci prireditve bodo lahko kupili cepljenke potomk Stare trte.

Bogat kulturno-etnografski program v družbi mestnega viničarja, vinskih kraljic, Male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci, Akademsko folklorne skupine Študent in drugih.

Prejemniki cepičev 2020
Slovenski prejemniki:
Občina Podlehnik
Občina Podlehnik leži v osrčju vinorodnih Haloz, dežele tisočerih gričev, zato je gojenje vinske trte in pridelava vina že stoletja sestavni del življenja tamkajšnjih ljudi. Veselijo se potomke najstarejše trte, ki jo bodo posadili in primerno označili ob Viničarskem muzeju na Gorci, kjer je v avtentično obnovljeni viničariji na ogled etnografska zbirka, ki govori o težkem življenju viničarjev in njihovi navezanosti na vinsko trto.

Občina Rogaška Slatina in Društvo vinogradnikov Rogaška
Občina Rogaška Slatina se v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Rogaška pripravlja na 25 letnico delovanja društva, ki je leta 1997 kupilo objekt Calska gorca in ga skupaj z občino temeljito obnovilo. Ob njem so postavili kapelico posvečeno zavetniku vinogradnikov Svetemu Urbanu ter 1500 trt. V počastitev jubileja bodo na častnem mestu zasadili potomko najstarejše trte in tako dopolnili večstoletno tradicijo turistične destinacije, ki je bila lani uvrščena med top 100 destinacij na eni od najpomembnejših turističnih borz ITB Berlin.

Etnografsko društvo Tržec
Etnografsko društvo Tržec povezuje skrb za kulturno dediščino Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Na Djočanovi kmetiji, ki kot muzej na prostem predstavlja več kot 300 eksponatov in avtentičnih pripomočkov, ki so bili skozi rodove potrebni za delo na kmetiji. Potomka najstarejše trte bo dopolnila zanimivosti kmetije ter obiskovalcem od blizu in daleč pripovedovala o tradiciji gojenja vinske trte pri nas.

Pogrebno podjetje Maribor
Pokopališče Pobrežje je je postalo pomembna turistična točka in del Poti evropsko pomembnih pokopališč – European Cemeteries Route, ki pokopališča predstavlja kot turistične točke Evrope, vredne ogleda. Projekt je za inovativni pristop v turizmu prejel prestižno nagrado Svetovne turistične organizacije. Simbolični latinski rek In vite vita govori, da je v trti življenje, zato želijo po vzoru Grčije, kjer so pokopališču dodali oljčna drevesa s trto opozoriti na dediščino našega prostora ter na poslednja prebivališča ljudi, ki so pustili pečat vinogradniški stroki in vinski kulturi.

Tuji prejemniki:
Slovenska kmečka zveza Trst, Italija
Kmečka zveza je stanovska in strokovna organizacija, ki združuje slovenske kmete na Goriškem, Tržaškem in v videmski pokrajini. Glede na narodno pripadnost svojih članov se vse od ustanovitve leta 1950 bori za pravice kmetov in za ohranitev njihove posesti. Slovenka kmečka zveza letos praznuje 70 letnico. Jubilej želijo počastiti tudi z zasaditvijo potomke najstarejše trte v vrtu pravkar obnovljenega »Doma Prosekarja« na Proseku. Dom je poimenovan po vinu Prosekarju, ki ga leta 1689 v svoji Slavi vojvodine Kranjske omenja že polihistor Janez Vajkard Valvasor

Slovenski dom, Kulturno – prosvetno društvo »Bazovica« Reka, Hrvaška
Slovenski dom, Kulturno – prosvetno društvo »Bazovica« z Reke so leta 1947 ustanovili tam živeči Slovenci. V zadnjih letih so se tesneje povezali s kulturnimi društvi na severovzhodu Slovenije, med njimi je tudi Kulturno društvo France Marolt iz Malečnika. Reka je letos Evropska prestolnica kulture, hkrati pa tam poteka pouk slovenskega jezika kot izbirnega predmeta na treh osnovnih šolah. Društvo želi v okviru programa »Zeleni val« pred osnovno šolo Kozala posaditi potomko najstarejše trte iz Maribora in tako ustvariti trajno točko druženja in srečevanj ob rezi in trgatvi – po vzoru prireditev v Mariboru. Prepričani so, da bo projekt vzbudil zanimanje domače in tuje javnosti.

Evropski red vitezov vina, mesto Leoben, Avstrija
Štajerski konzulat Evropskega reda vitezov vina želi v mestu Leoben, natančneje v vrtu mestne župnije Svetega Ksaverija urediti manjši vinograd. Kot posebnost globoke simbolnega pomena ter povezanosti Avstrije in Slovenije želijo v mesecu juniju, na častnem mestu v okviru posebne viteške slovesnosti posaditi tudi potomko najstarejše trte iz Maribora.

Mesto Harkiv, Ukrajina
Harkiv ali Harkov je z 1,5 milijoa prebivalcev drugo največje mesto Ukrajine in je od Maribora oddaljeno okoli 1800 kilometrov. Sporočajo, da se veselijo poglobitve sodelovanja z Mariborom ter načrtujejo, da bi potomko trte posadili v vrtu najstarejše univerze v mestu, ki premore tudi strokovno podporo, potrebno za nego in uspevanje vinske trte. Sam dogodek posaditve načrtujejo v drugi polovici meseca maja, ko bo v Kharkivu potekal 12. mednarodni turistični forum, tokrat pod geslom: Partnerstvo v turizmu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.