Termin
Prizorišče

Festival ustvarjanja, druženja in svetlobe!

Praznujmo! Vilinsko mesto je prostor in čas za ustvarjanje skupnosti. V pravljičnem sedmem letu obesi pod nebesni svod belo omelo, ki po starodavnih verovanjih odpira vrata, zaklenjene ključavnice, in najde pot do skritih zakladov. Kulture in umetnosti polne mošnje, ustvarjalnosti, preizkušanja in izražanja, vedoželjnosti, radovednosti, raziskovanj ter pristnosti in iskrenosti – pravih zakladov!

Vilinsko mesto smo ljudje, zato Vsi povabljeni na zgodbe in poezijo, na pesem, glasbo, ples in filme, na razstave, na predstave za velike in male norčave glave, na igro in igranje, na sprehode, na svetlobo, ujeto v kratek zimski dan. In morda te pod šopkom omele najde tisti poljub »za vedno«. Prideš?

VILINSKI DVOR
Vilinski dvor je pražnje preoblečen Vetrinjski dvor. V Vilinskem dvoru ob ognjišču, polnem zgodb, pletemo dolg, mehek šal iz zlatih niti domišljije, ustvarjanja, muziciranja, plesanja, igranja in branja. Vilinski dvor je srečevališče ljudi vseh spolov, barv in starosti, ki soustvarjamo priložnosti za lepe, okrogle in močne trenutke. Dobimo se pod belo omelo!
Vilinski oder
odgrne zaveso šaljivim in resnim predstavam za otroke in začarane duše, lutkam in pravljicam v mehkih naročjih, glasbi, ki pelje v prostranstva, filmom, plesu ... hej, kako ogreje! Vabi v družbo ustvarjalcev, začetnikov in mojstrov, ki z nami delijo svoje strasti. Na doživetja!
Vilinska Čitalnica igralnica
je svet igre, pravljic, poezije, prebujanja čutov in raziskovanja. Za najmlajše in njihove najdražje ob igri in knjigah ponuja raziskovanje čutil in čutov, brez katerih bi težko preživeli. Zagotovo pa ne bi občutili sveta, kot ga. Gledamo, tipamo, vonjamo, okušamo, poslušamo. Vsak večer, preden vilinsko zatisnemo oči, še pravljica ali prgišče poezije. Živi smo!
Vilinske urice ustvarjanja
so v Umetniški sobani brbotajoč kotel čarobnih idej, ki jih lahko narišemo, naslikamo, oblikujemo, tiskamo, sešijemo, izvezemo, spletemo, nakvačkamo ali zgradimo, v Izbi pa z veliko žlico iz njega zajemamo stare ljudske običaje in rokodelska znanja, povezana z zimo, ter ohranjamo kulturno dediščino.

LUMINA
Dama, ki v dolgih zimskih večerih na trge in ulice prinaša svetlobo in jih do zadnjega kotička napolni z energijo – Lumina. V sijoči opravi povabi na sprehod v mesto, kjer je že leta 1883 na Grajskem trgu v obratih parnega mlina g. Scherbauma zasvetila prva žarnica v tem delu Evrope. Lumina so svetlobne postavitve, inštalacije domačih in tujih umetnic ter umetnikov, ki osvetljujejo pozabljene prostore mesta v drugačni, iskrivi luči. Razsvetlimo svet!

PRAVLJIČNE ULICE
Na Pravljične ulice nas zvabi pesem kolednikov in na Sprehode po skritih prehodih, zavitih ulicah in širokih trgih nas zvabi odkrivanje mariborskih zgodb. Koliko jih skrivajo stavbe, ki nas molče opazujejo, ko hitimo mimo? Koliko ljudje, ki jih le bežno poznamo? Pravljične ulice nas vodijo po Lumini, do Svetlobne delavnice, in razkrijejo, Kako je nastal svet. Pravljične ulice pospremijo Vilinsko mesto do vrat, ki se odpirajo v novo leto – z Iskrenjem! Napolnijo vse – z življenjem!

ANA MRZLA MARIBORSKA
Po mestu se klati frajerka, ki skače in dela akrobatske vragolije, te nasmeji, pusti brez diha, dirka, vriska, zasmehuje, se sprašuje, ne obupuje – Ana Mrzla Mariborska. Navihanka vabi na ulične predstave v šale in kape odete glave, željne zabave. Svet lovi se, skače!

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.