Arhitekta Goran in Maja Dominko sta se po življenju v tujini vrnila v rodno Prekmurje in prenovila zapuščeno domačijo v pravi podeželski raj, ki postaja magnet za obiskovalce.

Goran in Maja Dominko sta zakonca, ki že vrsto let uspešno delujeta kot arhitekta. Delala sta v Ljubljani in Londonu, a ju je srce vleklo domov. Po dolgem iskanju sta našla razlog, da sta spakirala kovčke in se vrnila v Prekmurje. Ta razlog je bil zapuščena domačija v Kančevcih.

Odhitela domov na ogled in bila v hipu prepričana 

Pri svojem delu sta veliko sodelovala s partnerji, ki delajo na področju turizma, zato sta se tudi sama želela preizkusiti na tem področju. Dolgo sta iskala primerno lokacijo in objekt, svojo sanjsko lokacijo sta na koncu našla na Goričkem. Maja se slikovito spominja tega dne:

»Brat Sašo, ki je ogromno pomagal pri samem projektu, naju je poklical in povedal, da je našel zapuščeno domačijo na Goričkem. Z Goranom sva bila ravno na jadranju in sva takoj odšla domov pogledat objekt. Po petih minutah sva vedela, da je to to.«

Pred tremi leti sta kupila zapuščeno domačijo, ki je v lokalnem okolju znana kot »Kološova domačija« ali »Oškolova domačija«, ter se lotila prenove.

Vložek je bil velik, nad njunimi pričakovanji, bilo bi ceneje vse skupaj porušiti in na novo zgraditi, ampak izziva se nista ustrašila. Brez subvencij, z lastnimi sredstvi in znanjem na področju arhitekture ter z družinsko pomočjo zdaj na mestu zapuščene domačije stojita dva apartmaja in več kot 150 let stara »cimprana«, obnovljena hiša.

Prenova v prekmurskem stilu in po principu recikliranja

Želela sta poustvariti tipično prekmursko domačijo na Goričkem, takšno, kot je bila nekoč, zato sta tudi uporabila – kolikor se je le dalo – obstoječih materialov, kupila pa le tisto, kar je bilo odvrženo stran. Tako ne boste našli betonskih robnikov, saj sta iz obstoječih lesenih tramov naredila lesene.

Priznavata sicer, da je obnovljeno res v tradicionalnem slogu, ampak na sodoben način, saj sta želela, da vse skupaj deluje bolj svetlo, toplo in prijetno, kot je to bilo nekoč.  

Ime »Pri Momi« je nastalo na podlagi prijetnih spominov iz otroštva, ko so bili na počitnicah pri babici, kjer se je zmeraj dobro jedlo, dobro imelo in dobro spalo in to želita prenesti v to domačijo za njihove goste, razkriva Maja.

Poleg dveh apartmajev, velike hiše z zajtrkovalnico oziroma vinoteko v prostorih, kjer je bila nekoč gostilna, je na posestvu tudi skedenj oziroma po domače »gümla«, ki sta jo preoblikovala v večnamenski prostor namenjen druženju. Zraven gümle pa je še ogrevani bazen, kjer si obiskovalci lahko privoščijo vodno sproščanje sredi neokrnjene narave. 

Pomemben je osebni stik

Letos poleti sta posest odprla za goste, in kot pravita, so prvi odzivi odlični:

»Delava na principu osebnega stika, vsakega gosta pozdraviva, pričakava z majhno pozornostjo, najsi bo to narezek, steklenica vina ali vložena zelenjava in te geste gostje seveda zelo dobro sprejemajo.« 

Organizirata tudi družabne večere z gosti, kjer se družijo ob ognju in ohranjajo prekmursko tradicijo »pajanja krüja«. 

»Naši gostje vedno s seboj domov odnesejo tudi delček Goričkega,« pravi.

Dobro sprejeta v lokalnem okolju

Lokalni prebivalci so bili sprva skeptični, saj ju niso poznali. To se je hitro spremenilo in so odnosi postali zelo dobri. Ljudje se ustavljajo, si pogledajo posestvo, počastijo jih s kavo ali špricerjem in rečejo kakšno besedo ali dve. Ljudje podpirajo trajnostno gradnjo in so navdušeni nad tem, kar sta naredila iz zapuščene domačije.

Posest sta prenovila tako, da je domačija ohranila svojo dušo in lokalno zgodovino, kar nedvomno pozitivno vpliva na okolico. 

V kratkem še glamping na prekmurski način

Svojo prednost vidita v butičnosti, saj gre za eno zelo prijetno doživetje na odmaknjeni destinaciji, kjer pa imajo gostje vseeno dobro povezavo s samim centrom, saj so Moravske Toplice oddaljene le dobrih deset minut vožnje. 

Ponudbo bosta razvijala spontano, manevrskega prostora je še veliko, saj je posest velika tri hektarje. V naslednjem letu si želita postaviti tri glamping hišice. 

»To bo glamping v prekmurskem stilu, ne bomo kopirali gorenjskega sloga,« dodaja Goran.

V velikem večnamenskem prostoru, gümli, vidita tudi priložnost za manjše poroke, konference, teambuildinge in podobne dogodke, posestvo pa ponuja tudi možnost priklopa za avtodome. 

Maja in Goran upata, da bosta s svojim primerom opogumila še koga, da se vrne domov in začne pisati svojo zgodbo.

»Žalostno je, da šele, ko greš ven, ugotoviš, kaj vse imaš doma. Sreča, družina in sožitje z naravo so temelji, ki ti dajo največ v življenju,« dodajata še na koncu.

Njuno delo je prepoznala tudi lokalna skupnost, saj sta prejela nagrado občine Moravske Toplice za vzorno prenovo domačije, kot vzgled ohranjanja kulturne dediščine.

Rok Šavel

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice