Avstrijci bodo z novim letom zvišali cene vinjete za uporabo avtocest, uvajajo pa tudi digitalno vinjeto.

Avstrijski ASFINAG je v minulih dneh razkril cene vinjet za uporabo avstrijskih avtocest v letu 2018. Te bodo po novem nekoliko dražje, največja novost pa so digitalne vinjete, ki jo boste lahko kupili kar preko spleta.

Cene višje za manj kot evro

Za 10-dnevno vinjeto za uporabo avstrijskih avtocest smo vozniki osebnih vozil morali doslej odšteti 8,90 evra, po novem letu pa bo zadnjo potrebno odšteti okroglih 9 evrov, torej 10 centov več. Dvomesečna vinjeta se bo s trenutnih 25,90 evra podražila na 26,20 evra oziroma za 30 centov. Letna vinjeta se bo s trenutnih 86,40 evra podražila na 87,30 evra oziroma za 90 centov.

Cene avstrijskih vinjet za leto 2018:

10-dnevna vinjeta:
Osebna vozila: 9,00 €
Motorna kolesa: 5,20 €

2-mesečna vinjeta:
Osebna vozila: 26,20 €
Motorna kolesa: 13,10 €

Letna vinjeta:
Osebna vozila: 87,30 €
Motorna kolesa: 34,70 €
 

Digitalna vinjeta vezana na tablico

Največja in najpomembnejša novost pri severnih sosedih je zagotovo digitalna vinjeta. To bo mogoče kupiti na spletni strani družbe za avtoceste ASFINAG ali preko mobilne aplikacije in bo vezana na registrsko tablico vozila. Cena digitalne vinjete bo enaka klasični verziji, ki zaenkrat še ostaja v prodaji.

Vozniki naklonjeni digitalni vinjeti

Digitalne vinjete so si najbolj želeli ravno vozniki. Po rezultatih ankete je namreč kar 83 odstotkov anketiranih voznikov menilo, da je digitalna vinjeta dobra ideja, 60 odstotkov voznikov pa bi jo kupilo. Razveselili se jih bodo predvsem lastniki večih vozil. V Avstriji lahko namreč na eno registrsko tablico registrirate do tri vozila.

Brez vinjete kazen do 3.000 evrov

Če vas bodo nadzorniki avstrijske avtocestne družbe zalotili brez vinjete ali pa bo ta nepravilno nameščena na vozilo, vam bodo zaračunali kazen od 120 evrov naprej. Če kazni ne poravnate, vas bo doletela upravna kazen, ki znaša od 300 do 3.000 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice