Platišča so pomemben del vozila, saj posredno skrbijo za varno in udobno vožnjo pri vseh hitrostih. Ko gre za menjavo sezonskih pnevmatik, pa pogovor pogosto nanese tudi na zamenjavo alu in jeklenih platišč. Pa veste, zakaj je temu tako?

Platišča so tisti del vozila, ki je namenjen temu, da nanje namestimo zimske in letne pnevmatike. So pomemben dejavnik, ki vpliva na varno in udobno vožnjo, zato ni vseeno, kakšna boste izbrali. 

Med najpogostejšimi dilemami pa je tudi ta, ali izbrati alu ali jeklena platišča. Ali že poznate odgovor?

Alu platišča - prednosti in slabosti

Alu platišča so izdelana iz aluminija, ki ni zelo reaktivna kovina, kar pomeni, da v večini primerov ni izpostavljena koroziji. Ker je aluminij izdelan v različnih zlitinah, je njegova kakovost lahko zelo različna. 

Zagotovo pa že veste, da so alu platišča na prvi pogled lepša, vendar načeloma tudi dražja izbira. Bolj kot so alu platišča stilsko prilagojena za določen avto in lepša kot so, višja bo tudi njihova cena.

Tisti, ki dobro poznajo alu platišča, vam bodo povedali, da imajo tudi veliko drugih prednosti:

  • Alu platišča so lažja, zato imajo manjši vpliv na porabo goriva. Poleg tega pa se manjša masa platišč odraža tudi v učinkovitejšem pretoku zraka, posledično temu pa je boljše hlajenje zavor.
  • Večja zmogljivost, ki je posledica lažje teže, pomeni, da vozila pospešujejo in zavirajo bolje.
  • Pri alu platiščih lahko izbirate njihov izgled, saj so izdelana v različnih dizajnih. Tisti vozniki, ki jim je izgled avtomobila zelo pomemben, bodo skoraj vedno izbrali alu platišča. Njihov izgled je lahko popolnoma unikaten, saj se lahko polirajo, barvajo in imajo kromiran zaključek.
  • Aluminijasta platišča imajo boljšo toplotno prevodnost v primerjavi s platišči iz jekla. To pomeni, da se lahko toplota bolje razprši, kar zmanjša tveganje za pregrevanje in poškodbe zavor.
  • Alu platišča so manj dovzetna za korozijo kot jeklena ali litinska platišča. To v praksi pomeni, da bodo dlje časa ohranjala svoj videz in funkcionalnost.

Jeklena platišča - prednosti in slabosti

Jeklena platišča so poleti vse bolj redek pojav, saj jih mnogi raje zamenjajo s privlačnejšimi alu platišči. Za vsa jeklena platišča so zato na voljo tudi okrasni pokrovi, s katerimi vsaj nekoliko polepšamo njihov izgled. 

Kljub temu pa so v določenih situacijah jeklena platišča veliko boljša izbira kot platišča iz aluminija, saj v splošnem velja, da so veliko bolj trpežna in se zlepa ne poškodujejo

Manjše poškodbe se na njih praktično ne vidijo, ker jih ščiti premaz. Zaradi svoje trpežnosti se jeklena platišča priporočajo za zimske razmere, za tovorna vozila in za vse tiste voznike, ki se pogosteje vozijo po makadamu.

Katera torej izbrati?

Verjamemo, da ste do sedaj že prišli do odgovora na vprašanje, katera platišča so najboljša izbira v določenih razmerah. Zagotovo pa vam je postalo jasno, zakaj je tema o platiščih veliko bolj aktualna ob menjavi sezonskih pnevmatik.

Veliko voznikov se pri menjavi letnih pnevmatik za zimske odloči tudi za menjavo platišč. 

To pomeni, da uporabljajo jeklena platišča za zimske razmere, medtem ko po 15. marcu zopet na vozilo namestijo alu platišča

Obstaja pa zelo enostavna in priročna rešitev, v kolikor se želite celo leto voziti v alu platiščih. Izberite alu platišča blagovne znamke Brock & RC Design

Platišča poleg svojega edinstvenega videza, navdušujejo tudi z izjemno stabilnostjo, maksimalno varnostjo ter nadpovprečno življenjsko dobo!

Največja prednost znamke pa se skriva v zimski liniji alu platišč, ki je namenjena vsem, ki želijo uživati v privlačnih alu platiščih celo leto. 

Njihova alu platišča so še dodatno zaščitena, imajo pet let garancije in so še posebej odporna proti koroziji, poškodbam in zimski soli - so 100-odstotno odporna in pripravljena na vse zimske razmere!

Dileme, ali izbrati alu ali jeklena platišča ni več! V spletni trgovini felnar.si lahko kupiti alu platišča, s katerimi bo vaše vozilo varno in privlačno vse dni v letu! Za več informacij jih lahko pokličete na 02 788 52 70 ali jim pišete na [email protected].

Komentarji (0)

Starejše novice